Pomidory są wprost stworzone do faszerowania. Wybieram duże, jędrne sztuki, np. bawole serca lub duże malinowe. Odcinam wierzch pomidora (od szypułki), ostrożnie łyżeczką usuwam gniazdo nasienne, a następnie ostrym nożem odcinam też spód pomidora, aby się nie przewrócił podczas pieczenia. Środek lekko oprószam solą i odstawiam na papierze kuchennym, aby odsączyć nadmiar wody. Voila! Mam przygotowany zgrabny, jadalny pojemniczek, który mogę wypełnić czymkolwiek, na co mam akurat ochotę.

Czym nadziewać? Co powiecie na pozostałe z obiadu, np. risotto z zielonym groszkiem lub pieczarkami? A może kus kus, chilli con carne, duszony szpinak z serem, kasza, ryż z mięsem... Możliwości są właściwie nieograniczone. Wypełnione farszem pomidory posypcie tartym serem typu parmezan, cheddarem, mozzarellą lub po prostu ulubionym żółtym i wstawicie do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C na 20-25 minut. Świetna przystawka lub przekąska na lancz. Wypróbujcie przepis na pomidory nadziewane kuskusem.

http://www.przepisy.pl/przepis/pomidory-faszerowane-kasza-kuskus

A teraz makarony z pomidorami. Zacznijmy od prostego przepisu na wspaniały sos pomidorowy.

Szybki sos pomidorowy z czosnkiem:
Dla 4 osób
Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 15 minut

Składniki:
- 25 g margaryny
- 1 cebula, posiekana
- 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 80 ml białego wytrawnego wina
- 400 g pomidorów z puszki, pokrojonych w kawałki
- 2 łyżki świeżej natki pietruszki, posiekane
- 2 łyżki świeżego oregano, posiekane
- czarny pieprz

Sposób przygotowania:

W rondelku roztop margarynę i zeszklij na niej cebulę i czosnek. Dodaj pozostałe składniki i gotuj przez 10 minut i sos jest gotowy.

Dodaj go do ugotowanego al dente ulubionego makaronu, posyp tartym parmezanem i podawaj. A potem z uśmiechem przyjmij gratulacje od rodziny przyjaciół i znajomych. Smacznego!