Szaszłyki z kurczakiem i warzywami przepis – Zobacz na przepisy.pl

Szaszłyki z kurczakiem i warzywami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

21

316 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

359 osób wydrukowało

Pobierz pdf

382 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

1 opakowanie

6 sztuk

10 sztuk

8 sztuk

1 sztuka

5 łyżek

4 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Warzywa pokrój w jednakowej wielkości kawałki – około 2-3 cm.

Krok 2

Kurczaka pokrój w grubą kostkę, wymieszaj z jogurtem, posiekanym czosnkiem oraz sokiem z cytryny. Dopraw do smaku i odstaw na kilka minut.

Krok 3

Sos Knorr wymieszaj z oliwą oraz wodą, a następnie połącz go z warzywami.

Krok 4

Na drewniane patyki nabijaj na przemian mięso oraz kawałki warzyw.

Krok 5

Szaszłyki ułóż w naczyniu żaroodpornym, przykryj i wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika na 25 minut. Kilka minut przed końcem pieczenia naczynie odkryj. Gotowe szaszłyki podawaj na ciepło.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szaszłyki z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szaszłyki z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szaszłyki z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szaszłyki z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szaszłyki z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szaszłyki z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szaszłyki z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szaszłyki z kurczakiem i warzywamiSzaszłyki z kurczakiem i warzywami

Szaszłyki to danie, które pasuje nie tylko na letnie przyjęcia – tak samo dobrze sprawdzi się jako kolorowa przekąska o innej porze roku. Mięso z kurczaka, ze względu na swój delikatny smak, może być przyrządzane na wiele sposobów, zarówno ze słodkimi, słonymi jak i pikantnymi dodatkami. Dobrze będzie komponowało się z cukinią i patisonami. Te warzywa z rodziny dyniowatych są ciekawym składnikiem nie tylko ze względu na smak, ale także atrakcyjny wygląd. Mają charakterystyczny owalny kształt o pofalowanych brzegach i są dostępne w kilku kolorach – od białego, przez żółty i zielony, aż po ciemnofioletowy odcień. Kolejnym składnikiem szaszłyków są pomidorki koktajlowe – czerwone albo żółte, które dodadzą potrawie lekkiej słodyczy. Aby pokrojone mięso z kurczaka uzyskało odpowiedni aromat, zostaw je na co najmniej kilka minut w marynacie przygotowanej z jogurtu, czosnku oraz soku z cytryny. Serwuj szaszłyki z domowymi frytkami albo ziemniakami zapiekanymi z ziołami. Podaj tę kolorową potrawę na najbliższą okazję.