Szaszłyki z kurczakiem i warzywami - drobiowe | Przepisy.pl pixel

Szaszłyki z kurczakiem i warzywami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

24

heart
345 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

464 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

521 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

1 opakowanie

6 sztuk

10 sztuk

8 sztuk

1 sztuka

5 łyżek

4 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Warzywa pokrój w jednakowej wielkości kawałki – około 2-3 cm.

Krok 2

Kurczaka pokrój w grubą kostkę, wymieszaj z jogurtem, posiekanym czosnkiem oraz sokiem z cytryny. Dopraw do smaku i odstaw na kilka minut.

Krok 3

Sos Knorr wymieszaj z oliwą oraz wodą, a następnie połącz go z warzywami.

Krok 4

Na drewniane patyki nabijaj na przemian mięso oraz kawałki warzyw.

Krok 5

Szaszłyki ułóż w naczyniu żaroodpornym, przykryj i wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika na 25 minut. Kilka minut przed końcem pieczenia naczynie odkryj. Gotowe szaszłyki podawaj na ciepło.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szaszłyki z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szaszłyki z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szaszłyki z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szaszłyki z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szaszłyki z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szaszłyki z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szaszłyki z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szaszłyki z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szaszłyki z kurczakiem i warzywamiSzaszłyki z kurczakiem i warzywami

Szaszłyki to danie, które pasuje nie tylko na letnie przyjęcia – tak samo dobrze sprawdzi się jako kolorowa przekąska o innej porze roku. Mięso z kurczaka, ze względu na swój delikatny smak, może być przyrządzane na wiele sposobów, zarówno ze słodkimi, słonymi jak i pikantnymi dodatkami. Dobrze będzie komponowało się z cukinią i patisonami. Te warzywa z rodziny dyniowatych są ciekawym składnikiem nie tylko ze względu na smak, ale także atrakcyjny wygląd. Mają charakterystyczny owalny kształt o pofalowanych brzegach i są dostępne w kilku kolorach – od białego, przez żółty i zielony, aż po ciemnofioletowy odcień. Kolejnym składnikiem szaszłyków są pomidorki koktajlowe – czerwone albo żółte, które dodadzą potrawie lekkiej słodyczy. Aby pokrojone mięso z kurczaka uzyskało odpowiedni aromat, zostaw je na co najmniej kilka minut w marynacie przygotowanej z jogurtu, czosnku oraz soku z cytryny. Serwuj szaszłyki z domowymi frytkami albo ziemniakami zapiekanymi z ziołami. Podaj tę kolorową potrawę na najbliższą okazję.