Szaszłyki z kurczakiem i warzywami - drobiowe | Przepisy.pl pixel

Szaszłyki z kurczakiem i warzywami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

24

heart
345 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

464 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

520 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

1 opakowanie

6 sztuk

10 sztuk

8 sztuk

1 sztuka

5 łyżek

4 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Warzywa pokrój w jednakowej wielkości kawałki – około 2-3 cm.

Krok 2

Kurczaka pokrój w grubą kostkę, wymieszaj z jogurtem, posiekanym czosnkiem oraz sokiem z cytryny. Dopraw do smaku i odstaw na kilka minut.

Krok 3

Sos Knorr wymieszaj z oliwą oraz wodą, a następnie połącz go z warzywami.

Krok 4

Na drewniane patyki nabijaj na przemian mięso oraz kawałki warzyw.

Krok 5

Szaszłyki ułóż w naczyniu żaroodpornym, przykryj i wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika na 25 minut. Kilka minut przed końcem pieczenia naczynie odkryj. Gotowe szaszłyki podawaj na ciepło.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szaszłyki z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szaszłyki z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szaszłyki z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szaszłyki z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szaszłyki z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szaszłyki z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szaszłyki z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szaszłyki z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szaszłyki z kurczakiem i warzywamiSzaszłyki z kurczakiem i warzywami

Szaszłyki to danie, które pasuje nie tylko na letnie przyjęcia – tak samo dobrze sprawdzi się jako kolorowa przekąska o innej porze roku. Mięso z kurczaka, ze względu na swój delikatny smak, może być przyrządzane na wiele sposobów, zarówno ze słodkimi, słonymi jak i pikantnymi dodatkami. Dobrze będzie komponowało się z cukinią i patisonami. Te warzywa z rodziny dyniowatych są ciekawym składnikiem nie tylko ze względu na smak, ale także atrakcyjny wygląd. Mają charakterystyczny owalny kształt o pofalowanych brzegach i są dostępne w kilku kolorach – od białego, przez żółty i zielony, aż po ciemnofioletowy odcień. Kolejnym składnikiem szaszłyków są pomidorki koktajlowe – czerwone albo żółte, które dodadzą potrawie lekkiej słodyczy. Aby pokrojone mięso z kurczaka uzyskało odpowiedni aromat, zostaw je na co najmniej kilka minut w marynacie przygotowanej z jogurtu, czosnku oraz soku z cytryny. Serwuj szaszłyki z domowymi frytkami albo ziemniakami zapiekanymi z ziołami. Podaj tę kolorową potrawę na najbliższą okazję.