Szaszłyki z kurczakiem i warzywami - drobiowe | Przepisy.pl pixel

Szaszłyki z kurczakiem i warzywami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

24

heart
345 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

464 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

521 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

1 opakowanie

6 sztuk

10 sztuk

8 sztuk

1 sztuka

5 łyżek

4 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Warzywa pokrój w jednakowej wielkości kawałki – około 2-3 cm.

Krok 2

Kurczaka pokrój w grubą kostkę, wymieszaj z jogurtem, posiekanym czosnkiem oraz sokiem z cytryny. Dopraw do smaku i odstaw na kilka minut.

Krok 3

Sos Knorr wymieszaj z oliwą oraz wodą, a następnie połącz go z warzywami.

Krok 4

Na drewniane patyki nabijaj na przemian mięso oraz kawałki warzyw.

Krok 5

Szaszłyki ułóż w naczyniu żaroodpornym, przykryj i wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika na 25 minut. Kilka minut przed końcem pieczenia naczynie odkryj. Gotowe szaszłyki podawaj na ciepło.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szaszłyki z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szaszłyki z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szaszłyki z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szaszłyki z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szaszłyki z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szaszłyki z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szaszłyki z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szaszłyki z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szaszłyki z kurczakiem i warzywamiSzaszłyki z kurczakiem i warzywami

Szaszłyki to danie, które pasuje nie tylko na letnie przyjęcia – tak samo dobrze sprawdzi się jako kolorowa przekąska o innej porze roku. Mięso z kurczaka, ze względu na swój delikatny smak, może być przyrządzane na wiele sposobów, zarówno ze słodkimi, słonymi jak i pikantnymi dodatkami. Dobrze będzie komponowało się z cukinią i patisonami. Te warzywa z rodziny dyniowatych są ciekawym składnikiem nie tylko ze względu na smak, ale także atrakcyjny wygląd. Mają charakterystyczny owalny kształt o pofalowanych brzegach i są dostępne w kilku kolorach – od białego, przez żółty i zielony, aż po ciemnofioletowy odcień. Kolejnym składnikiem szaszłyków są pomidorki koktajlowe – czerwone albo żółte, które dodadzą potrawie lekkiej słodyczy. Aby pokrojone mięso z kurczaka uzyskało odpowiedni aromat, zostaw je na co najmniej kilka minut w marynacie przygotowanej z jogurtu, czosnku oraz soku z cytryny. Serwuj szaszłyki z domowymi frytkami albo ziemniakami zapiekanymi z ziołami. Podaj tę kolorową potrawę na najbliższą okazję.