Składniki
2 sztuki
1 sztuka
1 opakowanie
6 sztuk
10 sztuk
8 sztuk
1 sztuka
5 łyżek
4 łyżki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Warzywa pokrój w jednakowej wielkości kawałki – około 2-3 cm.
Krok 2
Kurczaka pokrój w grubą kostkę, wymieszaj z jogurtem, posiekanym czosnkiem oraz sokiem z cytryny. Dopraw do smaku i odstaw na kilka minut.
Krok 3
Sos Knorr wymieszaj z oliwą oraz wodą, a następnie połącz go z warzywami.
Krok 4
Na drewniane patyki nabijaj na przemian mięso oraz kawałki warzyw.
Krok 5
Szaszłyki ułóż w naczyniu żaroodpornym, przykryj i wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika na 25 minut. Kilka minut przed końcem pieczenia naczynie odkryj. Gotowe szaszłyki podawaj na ciepło.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Jeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.
Czytaj więcejNuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szaszłyki z kurczakiem i warzywami
Szaszłyki to danie, które pasuje nie tylko na letnie przyjęcia – tak samo dobrze sprawdzi się jako kolorowa przekąska o innej porze roku. Mięso z kurczaka, ze względu na swój delikatny smak, może być przyrządzane na wiele sposobów, zarówno ze słodkimi, słonymi jak i pikantnymi dodatkami. Dobrze będzie komponowało się z cukinią i patisonami. Te warzywa z rodziny dyniowatych są ciekawym składnikiem nie tylko ze względu na smak, ale także atrakcyjny wygląd. Mają charakterystyczny owalny kształt o pofalowanych brzegach i są dostępne w kilku kolorach – od białego, przez żółty i zielony, aż po ciemnofioletowy odcień. Kolejnym składnikiem szaszłyków są pomidorki koktajlowe – czerwone albo żółte, które dodadzą potrawie lekkiej słodyczy. Aby pokrojone mięso z kurczaka uzyskało odpowiedni aromat, zostaw je na co najmniej kilka minut w marynacie przygotowanej z jogurtu, czosnku oraz soku z cytryny. Serwuj szaszłyki z domowymi frytkami albo ziemniakami zapiekanymi z ziołami. Podaj tę kolorową potrawę na najbliższą okazję.