Szaszłyki węgierskie z sosem borowikowym przepis – Zobacz na przepisy.pl

Szaszłyki węgierskie z sosem borowikowym

Autor: Edyta Kyzioł

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

23 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 sztuka

2 sztuki

8 sztuk

2 sztuki

3 łyżeczki

1 łyżeczka

4 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bułkę namocz w wodzie. Gdy rozmięknie odciśnij. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Czosnek obierz. Do miski włóż mięso mielone, dodaj cebulę, przeciśnięty czosnek, odciśniętą bułkę i jajka.

Krok 2

Dopraw do smaku przyprawą Knorr i wyrób mięso ręką.

Krok 3

Tak przygotowane mięso podziel na trzy równe części. Do jednej części dodaj natkę pietruszki, do drugiej przeciśnięte przez praskę pozostałe ząbki czosnku a do trzeciej paprykę czerwoną i chilli.

Krok 4

Wszystkie masy dokładnie wymieszaj. Formuj małe kuleczki.

Krok 5

Przygotuj patyczki do szaszłyków. Na każdy nabijamy na przemian kotleciki.

Krok 6

Gotowe szaszłyki ułóż na dużej, wysmarowanej olejem, blaszce. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na najwyższą półkę. Piecz ok. 30 minut.

Krok 7

7. Sos śmietanowo-grzybowy Knorr rozgrzej w rondlu. Podawaj szaszłyki z sosem na boku. <br/> Takie szaszłyki możesz również podawać z opiekanymi ziemniakami i ulubioną sałatką.

Edyta Kyzioł

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szaszłyki węgierskie z sosem borowikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szaszłyki węgierskie z sosem borowikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szaszłyki węgierskie z sosem borowikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szaszłyki węgierskie z sosem borowikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szaszłyki węgierskie z sosem borowikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szaszłyki węgierskie z sosem borowikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szaszłyki węgierskie z sosem borowikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej