Szaszłyki węgierskie z sosem borowikowym

Autor: Edyta Kyzioł

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

22 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 sztuka

2 sztuki

8 sztuk

2 sztuki

3 łyżeczki

1 łyżeczka

4 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bułkę namocz w wodzie. Gdy rozmięknie odciśnij. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Czosnek obierz. Do miski włóż mięso mielone, dodaj cebulę, przeciśnięty czosnek, odciśniętą bułkę i jajka.

Krok 2

Dopraw do smaku przyprawą Knorr i wyrób mięso ręką.

Krok 3

Tak przygotowane mięso podziel na trzy równe części. Do jednej części dodaj natkę pietruszki, do drugiej przeciśnięte przez praskę pozostałe ząbki czosnku a do trzeciej paprykę czerwoną i chilli.

Krok 4

Wszystkie masy dokładnie wymieszaj. Formuj małe kuleczki.

Krok 5

Przygotuj patyczki do szaszłyków. Na każdy nabijamy na przemian kotleciki.

Krok 6

Gotowe szaszłyki ułóż na dużej, wysmarowanej olejem, blaszce. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na najwyższą półkę. Piecz ok. 30 minut.

Krok 7

7. Sos śmietanowo-grzybowy Knorr rozgrzej w rondlu. Podawaj szaszłyki z sosem na boku. <br/> Takie szaszłyki możesz również podawać z opiekanymi ziemniakami i ulubioną sałatką.

Edyta Kyzioł

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szaszłyki węgierskie z sosem borowikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szaszłyki węgierskie z sosem borowikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szaszłyki węgierskie z sosem borowikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szaszłyki węgierskie z sosem borowikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szaszłyki węgierskie z sosem borowikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szaszłyki węgierskie z sosem borowikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szaszłyki węgierskie z sosem borowikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej