Szaszłyki z kurczaka z oliwkami i orzechami włoskimi przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szaszłyki z kurczaka z oliwkami i orzechami włoskimi

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
78 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

25 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 sztuka

2 łyżki

100 gramów

50 mililitrów

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka pokrój w dużą kostkę o boku o 3-4cm jak na szaszłyki.

Szaszłyki z kurczaka z oliwkami i orzechami włoskimi - Krok 1

Krok 2

Oliwki, orzechy i natkę pietruszki posiekaj. Przełóż do miski. Wlej olej i dodaj przyprawę Knorr. Całość wymieszaj aż powstanie marynata.

Szaszłyki z kurczaka z oliwkami i orzechami włoskimi - Krok 2

Krok 3

Włóż do marynaty kurczaka dokładnie wymieszaj mięso i zadziewaj na patyki od szaszłyków.

Szaszłyki z kurczaka z oliwkami i orzechami włoskimi - Krok 3

Krok 4

Gotowe szaszłyki smaż na grillu po 2-3 minuty z każdej strony. Podawaj z świeżą sałatą.

Szaszłyki z kurczaka z oliwkami i orzechami włoskimi - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Jeśli chcesz aby Twoje szaszłyki były jeszcze bardzie aromatyczne dodaj do marynaty rozgnieciony czosnek oraz otartą skórkę z cytryny.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szaszłyki z kurczaka z oliwkami i orzechami włoskimi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szaszłyki z kurczaka z oliwkami i orzechami włoskimi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szaszłyki z kurczaka z oliwkami i orzechami włoskimi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szaszłyki z kurczaka z oliwkami i orzechami włoskimi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szaszłyki z kurczaka z oliwkami i orzechami włoskimi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szaszłyki z kurczaka z oliwkami i orzechami włoskimi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szaszłyki z kurczaka z oliwkami i orzechami włoskimi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szaszłyki z kurczaka z oliwkami i orzechami włoskimi - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szaszłyki z kurczaka z oliwkami i orzechami włoskimiSzaszłyki z kurczaka z oliwkami i orzechami włoskimi

Sezon grillowy to czas, w którym wyjątkowo intensywnie poszukujemy nowych smaków. Tradycyjną kiełbasę, kaszankę czy karkówkę znają już wszyscy, dlatego też na stołach coraz częściej pojawiają się szaszłyki. Mogą być przygotowywane z różnych składników mięsnych i warzywnych. Jeśli szukacie ciekawej alternatywy dla grillowanej kiełbaski, spróbujcie naszych szaszłyków z kurczaka, z oliwkami i orzechami włoskimi. To co, grillujemy?

Dla kogo?

Dla każdego zwolennika grillowanego mięsa, w różnych odsłonach.

Na jaką okazję?

Na plenerowe barbecue, a także na obiad lub kolację w domu, ponieważ szaszłyki z kurczaka i z oliwkami smakują równie idealnie, gdy są zrobione na grillu elektrycznym.

Czy wiesz, że?

Przygotowywanie potraw na ruszcie umieszczonym nad ogniem znane było już od prehistorii. Dzisiejsze barbecue zyskało na znaczeniu po II wojnie światowej, za sprawą Amerykanów, którzy wyjeżdżali za miasto, aby spędzać w ten sposób czas wolny.

Dla urozmaicenia:

Rozgnieciony czosnek oraz otarta skórka z cytryny podkreślą smak marynaty, dzięki czemu kurczak będzie jeszcze bardziej aromatyczny.