Szaszłyki z kurczaka z oliwkami i orzechami włoskimi
łatwe
27 osób zapisało

Składniki
300 gramów
1 sztuka
2 łyżki
100 gramów
50 mililitrów
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurczaka pokrój w dużą kostkę o boku o 3-4cm jak na szaszłyki.

Krok 2
Oliwki, orzechy i natkę pietruszki posiekaj. Przełóż do miski. Wlej olej i dodaj przyprawę Knorr. Całość wymieszaj aż powstanie marynata.

Krok 3
Włóż do marynaty kurczaka dokładnie wymieszaj mięso i zadziewaj na patyki od szaszłyków.

Krok 4
Gotowe szaszłyki smaż na grillu po 2-3 minuty z każdej strony. Podawaj z świeżą sałatą.


Dobra rada:
Jeśli chcesz aby Twoje szaszłyki były jeszcze bardzie aromatyczne dodaj do marynaty rozgnieciony czosnek oraz otartą skórkę z cytryny.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szaszłyki z kurczaka z oliwkami i orzechami włoskimi
Sezon grillowy to czas, w którym wyjątkowo intensywnie poszukujemy nowych smaków. Tradycyjną kiełbasę, kaszankę czy karkówkę znają już wszyscy, dlatego też na stołach coraz częściej pojawiają się szaszłyki. Mogą być przygotowywane z różnych składników mięsnych i warzywnych. Jeśli szukacie ciekawej alternatywy dla grillowanej kiełbaski, spróbujcie naszych szaszłyków z kurczaka, z oliwkami i orzechami włoskimi. To co, grillujemy?
Dla kogo?
Dla każdego zwolennika grillowanego mięsa, w różnych odsłonach.
Na jaką okazję?
Na plenerowe barbecue, a także na obiad lub kolację w domu, ponieważ szaszłyki z kurczaka i z oliwkami smakują równie idealnie, gdy są zrobione na grillu elektrycznym.
Czy wiesz, że?
Przygotowywanie potraw na ruszcie umieszczonym nad ogniem znane było już od prehistorii. Dzisiejsze barbecue zyskało na znaczeniu po II wojnie światowej, za sprawą Amerykanów, którzy wyjeżdżali za miasto, aby spędzać w ten sposób czas wolny.
Dla urozmaicenia:
Rozgnieciony czosnek oraz otarta skórka z cytryny podkreślą smak marynaty, dzięki czemu kurczak będzie jeszcze bardziej aromatyczny.


































