Szaszłyki z kurczaka z oliwkami i orzechami włoskimi

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 sztuka

100 gramów

50 mililitrów

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka pokrój w dużą kostkę o boku o 3-4cm jak na szaszłyki.

Szaszłyki z kurczaka z oliwkami i orzechami włoskimi - Krok 1

Krok 2

Oliwki, orzechy i natkę pietruszki posiekaj. Przełóż do miski. Wlej olej i dodaj przyprawę Knorr. Całość wymieszaj aż powstanie marynata.

Szaszłyki z kurczaka z oliwkami i orzechami włoskimi - Krok 2

Krok 3

Włóż do marynaty kurczaka dokładnie wymieszaj mięso i zadziewaj na patyki od szaszłyków.

Szaszłyki z kurczaka z oliwkami i orzechami włoskimi - Krok 3

Krok 4

Gotowe szaszłyki smaż na grillu po 2-3 minuty z każdej strony. Podawaj z świeżą sałatą.

Szaszłyki z kurczaka z oliwkami i orzechami włoskimi - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Jeśli chcesz aby Twoje szaszłyki były jeszcze bardzie aromatyczne dodaj do marynaty rozgnieciony czosnek oraz otartą skórkę z cytryny.

0

Opinie o przepisie

Przyprawa włoska z rozmarynem Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Przyprawa włoska z rozmarynem Knorr

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szaszłyki z kurczaka z oliwkami i orzechami włoskimiSzaszłyki z kurczaka z oliwkami i orzechami włoskimi

Sezon grillowy to czas, w którym wyjątkowo intensywnie poszukujemy nowych smaków. Tradycyjną kiełbasę, kaszankę czy karkówkę znają już wszyscy, dlatego też na stołach coraz częściej pojawiają się szaszłyki. Mogą być przygotowywane z różnych składników mięsnych i warzywnych. Jeśli szukacie ciekawej alternatywy dla grillowanej kiełbaski, spróbujcie naszych szaszłyków z kurczaka, z oliwkami i orzechami włoskimi. To co, grillujemy?

Dla kogo?

Dla każdego zwolennika grillowanego mięsa, w różnych odsłonach.

Na jaką okazję?

Na plenerowe barbecue, a także na obiad lub kolację w domu, ponieważ szaszłyki z kurczaka i z oliwkami smakują równie idealnie, gdy są zrobione na grillu elektrycznym.

Czy wiesz, że?

Przygotowywanie potraw na ruszcie umieszczonym nad ogniem znane było już od prehistorii. Dzisiejsze barbecue zyskało na znaczeniu po II wojnie światowej, za sprawą Amerykanów, którzy wyjeżdżali za miasto, aby spędzać w ten sposób czas wolny.

Dla urozmaicenia:

Rozgnieciony czosnek oraz otarta skórka z cytryny podkreślą smak marynaty, dzięki czemu kurczak będzie jeszcze bardziej aromatyczny.