Szaszłyki z kurczaka z oliwkami i orzechami włoskimi przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szaszłyki z kurczaka z oliwkami i orzechami włoskimi

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
78 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

27 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 sztuka

2 łyżki

100 gramów

50 mililitrów

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka pokrój w dużą kostkę o boku o 3-4cm jak na szaszłyki.

Szaszłyki z kurczaka z oliwkami i orzechami włoskimi - Krok 1

Krok 2

Oliwki, orzechy i natkę pietruszki posiekaj. Przełóż do miski. Wlej olej i dodaj przyprawę Knorr. Całość wymieszaj aż powstanie marynata.

Szaszłyki z kurczaka z oliwkami i orzechami włoskimi - Krok 2

Krok 3

Włóż do marynaty kurczaka dokładnie wymieszaj mięso i zadziewaj na patyki od szaszłyków.

Szaszłyki z kurczaka z oliwkami i orzechami włoskimi - Krok 3

Krok 4

Gotowe szaszłyki smaż na grillu po 2-3 minuty z każdej strony. Podawaj z świeżą sałatą.

Szaszłyki z kurczaka z oliwkami i orzechami włoskimi - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Jeśli chcesz aby Twoje szaszłyki były jeszcze bardzie aromatyczne dodaj do marynaty rozgnieciony czosnek oraz otartą skórkę z cytryny.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szaszłyki z kurczaka z oliwkami i orzechami włoskimi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szaszłyki z kurczaka z oliwkami i orzechami włoskimi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szaszłyki z kurczaka z oliwkami i orzechami włoskimi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szaszłyki z kurczaka z oliwkami i orzechami włoskimi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szaszłyki z kurczaka z oliwkami i orzechami włoskimi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szaszłyki z kurczaka z oliwkami i orzechami włoskimi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szaszłyki z kurczaka z oliwkami i orzechami włoskimi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szaszłyki z kurczaka z oliwkami i orzechami włoskimi - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szaszłyki z kurczaka z oliwkami i orzechami włoskimiSzaszłyki z kurczaka z oliwkami i orzechami włoskimi

Sezon grillowy to czas, w którym wyjątkowo intensywnie poszukujemy nowych smaków. Tradycyjną kiełbasę, kaszankę czy karkówkę znają już wszyscy, dlatego też na stołach coraz częściej pojawiają się szaszłyki. Mogą być przygotowywane z różnych składników mięsnych i warzywnych. Jeśli szukacie ciekawej alternatywy dla grillowanej kiełbaski, spróbujcie naszych szaszłyków z kurczaka, z oliwkami i orzechami włoskimi. To co, grillujemy?

Dla kogo?

Dla każdego zwolennika grillowanego mięsa, w różnych odsłonach.

Na jaką okazję?

Na plenerowe barbecue, a także na obiad lub kolację w domu, ponieważ szaszłyki z kurczaka i z oliwkami smakują równie idealnie, gdy są zrobione na grillu elektrycznym.

Czy wiesz, że?

Przygotowywanie potraw na ruszcie umieszczonym nad ogniem znane było już od prehistorii. Dzisiejsze barbecue zyskało na znaczeniu po II wojnie światowej, za sprawą Amerykanów, którzy wyjeżdżali za miasto, aby spędzać w ten sposób czas wolny.

Dla urozmaicenia:

Rozgnieciony czosnek oraz otarta skórka z cytryny podkreślą smak marynaty, dzięki czemu kurczak będzie jeszcze bardziej aromatyczny.