Polędwiczki wieprzowe z grilla: grillowana polędwica | Przepisy.pl pixel

Grillowana polędwica wieprzowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

44 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

93 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

141 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 opakowanie

1 pęczek

4 sztuki

3 łyżki

1 łyżka

2 sztuki

1 sztuka

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Polędwiczkę oczyść z błon, umyj i osusz. Oliwę wymieszaj z przyprawą do grilla Knorr, musztardą Dijon i posiekanym rozmarynem, a następnie powstałą marynatą natrzyj mięso. Odstaw do lodówki na 15 minut.

Grillowana polędwica wieprzowa - Krok 1

Krok 2

Zamarynowane mięso połóż na rozgrzanym ruszcie grilla i smaż ok. 25 minut obracając co kilka minut.

Grillowana polędwica wieprzowa - Krok 2

Krok 3

W tym czasie pieczywo okrój ze skóry i pokrój w kostkę 0,5x0,5 cm. W misce połącz jajko, musztardę francuską, posiekaną natkę i wymieszaj - dodaj pokrojone pieczywo. Całość dopraw do smaku i dokładnie wymieszaj.

Grillowana polędwica wieprzowa - Krok 3

Krok 4

Na chwilę przed końcem grillowania mięsa nałóż chlebowa masę na mięso po całej jego długości i przyciśnij dłonią. Grilluj jeszcze chwilę na mocnym ogniu przykrywając grill. Gotowe mięso zdejmij z grillprzypra, pokrój na 2-3 centymetrowej grubości plastry i podawaj.

Grillowana polędwica wieprzowa - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Grillowana polędwica ziołowa dobrze smakuje z chrupiącą sałatą z ziołowym dressigniem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowana polędwica wieprzowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowana polędwica wieprzowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowana polędwica wieprzowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowana polędwica wieprzowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowana polędwica wieprzowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowana polędwica wieprzowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowana polędwica wieprzowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grillowana polędwica wieprzowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Burgery z grilla
czas przygotowania
20 min.
stopień trudności

łatwe

Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...

Czytaj więcej

Ciągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grillowana polędwica wieprzowaGrillowana polędwica wieprzowa

Spotkania przy grillu to doskonała okazja do wypróbowania nowych przepisów. Wśród kulinarnych inspiracji znajdziesz m.in. wykwintne potrawy, które świetnie sprawdzą się jako dania główne podczas uroczystego obiadu. Grillowana polędwica wieprzowa to świetny przykład prostego i zarazem efektownego dania z rusztu. Mięso zamarynuj w przyprawach i ziołach – jest delikatne, dlatego wystarczy odłożyć je na kilkanaście minut. Następnie upiecz je w całości na rozgrzanym ruszcie, aż stanie się rumiane na zewnątrz oraz miękkie i soczyste w środku. Tuż przed zdjęciem polędwiczki z grilla, nałóż na nią masę chlebową. Do jej przygotowania użyj pszennego pieczywa, np. chleba tostowego, jajek, musztardy francuskiej oraz natki pietruszki. Ten dodatek sprawi, że mięso zyska pyszną, chrupiącą warstwę, która świetnie podkreśli jego smak. Gotową polędwicę pokrój w grube plastry i serwuj z sałatką z jarmużu, gruszki i niebieskiego sera pleśniowego. Pasować będą także ziemniaczane talarki. Przygotuj kulinarny klasyk w zupełnie nowej odsłonie!