Stek z karkówki z ostrym masłem ziołowym przepis – Zobacz na przepisy.pl

Stek z karkówki z ostrym masłem ziołowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

56

441 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

845 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1528 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

700 gramów

1 opakowanie

80 gramów

1 łyżeczka

3 szczypty

5 łyżek

0.5 pęczka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso osusz papierowym ręcznikiem i pokrój na 4 jednakowej grubości steki. W misce połącz przyprawę Knorr oraz olej i wymieszaj. Przygotowane steki pokryj marynatą, miskę zafoliuj szczelnie i wstaw na 15 minut do lodówki.

Stek z karkówki z ostrym masłem ziołowym - Krok 1

Krok 2

W tym czasie masło (w temp. pokojowej) wymieszaj z posiekaną natką pietruszki oraz płatkami chilli, dopraw do smaku solą i rozmarynem. Doprawione masło wyłóż na folię spożywczą nadając mu podłużny kształt. Zawiń ściśle w folię i włóż na 20 minut do lodówki.

Stek z karkówki z ostrym masłem ziołowym - Krok 2

Krok 3

Mięso połóż na ruszcie rozgrzanego grilla i smaż przez ok. 20 minut obracając steki co kilka minut. Gotowe steki z karkówki ułóż na półmisku, na każdy z nich nałóż kawałek masła i poczekaj chwilę, aby się rozpuściło i nadało stekom dodatkowego smaku i aromatu.

Stek z karkówki z ostrym masłem ziołowym - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Aromat i smak masła możesz zmienić, dodaj np. szczyptę curry.

1

Opinie o przepisie

  • Jan Kowalski

    Jan Kowalski , 23.06.2020

    Bardzo pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Stek z karkówki z ostrym masłem ziołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Stek z karkówki z ostrym masłem ziołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Stek z karkówki z ostrym masłem ziołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Stek z karkówki z ostrym masłem ziołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Stek z karkówki z ostrym masłem ziołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Stek z karkówki z ostrym masłem ziołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Stek z karkówki z ostrym masłem ziołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Steki rybne
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców.

Czytaj więcej

Skorzystaj z długich jesiennych wieczorów i przygotuj domowe, apetyczne zapiekanki!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Stek z karkówki z ostrym masłem ziołowymStek z karkówki z ostrym masłem ziołowym

Chociaż steki kojarzone są często z wołowiną, przyrządzić można je z wielu gatunków mięs – to po prostu sposób przygotowania, który polega na pokrojeniu ich w poprzek włókien. Stek z karkówki z wyrazistym masłem ziołowym to dowód na to, że to popularne danie przyrządzisz także z wieprzowiny. Zacznij od pokrojenia mięsa w dość grube plastry. Przygotuj marynatę na bazie przypraw i oleju – dzięki niej karkówka nabierze wyrazistości. Dokładnie natrzyj ją i odłóż na jakiś czas do lodówki, by przeniknęła smakiem i aromatem marynaty. Następnie przygotuj dodatek z ziołami i papryczką chili, i nakładaj go na kawałki gotowych steków. Grilluj karkówkę, odwracając ją od czasu do czasu do momentu, aż będzie rumiana, lekko przypieczona na zewnątrz i jednocześnie krucha i soczysta w środku. Odłóż steki na kilka minut, by mięso „odpoczęło” – stanie się dzięki temu bardziej delikatne. Steki z karkówki podawaj z ziemniakami pieczonymi ze skórką oraz z sałatą. Sprawdź, jak łatwo przyrządzić to pyszne mięso z grilla.