Stek z karkówki z ostrym masłem ziołowym
łatwe
1734 osoby zapisały
Składniki
700 gramów
1 opakowanie
80 gramów
1 łyżeczka
3 szczypty
5 łyżek
0.5 pęczka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso osusz papierowym ręcznikiem i pokrój na 4 jednakowej grubości steki. W misce połącz przyprawę Knorr oraz olej i wymieszaj. Przygotowane steki pokryj marynatą, miskę zafoliuj szczelnie i wstaw na 15 minut do lodówki.
Krok 2
W tym czasie masło (w temp. pokojowej) wymieszaj z posiekaną natką pietruszki oraz płatkami chilli, dopraw do smaku solą i rozmarynem. Doprawione masło wyłóż na folię spożywczą nadając mu podłużny kształt. Zawiń ściśle w folię i włóż na 20 minut do lodówki.
Krok 3
Mięso połóż na ruszcie rozgrzanego grilla i smaż przez ok. 20 minut obracając steki co kilka minut. Gotowe steki z karkówki ułóż na półmisku, na każdy z nich nałóż kawałek masła i poczekaj chwilę, aby się rozpuściło i nadało stekom dodatkowego smaku i aromatu.
Dobra rada:
Aromat i smak masła możesz zmienić, dodaj np. szczyptę curry.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa do karkówki z grilla Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Stek z karkówki z ostrym masłem ziołowym
Chociaż steki kojarzone są często z wołowiną, przyrządzić można je z wielu gatunków mięs – to po prostu sposób przygotowania, który polega na pokrojeniu ich w poprzek włókien. Stek z karkówki z wyrazistym masłem ziołowym to dowód na to, że to popularne danie przyrządzisz także z wieprzowiny. Zacznij od pokrojenia mięsa w dość grube plastry. Przygotuj marynatę na bazie przypraw i oleju – dzięki niej karkówka nabierze wyrazistości. Dokładnie natrzyj ją i odłóż na jakiś czas do lodówki, by przeniknęła smakiem i aromatem marynaty. Następnie przygotuj dodatek z ziołami i papryczką chili, i nakładaj go na kawałki gotowych steków. Grilluj karkówkę, odwracając ją od czasu do czasu do momentu, aż będzie rumiana, lekko przypieczona na zewnątrz i jednocześnie krucha i soczysta w środku. Odłóż steki na kilka minut, by mięso „odpoczęło” – stanie się dzięki temu bardziej delikatne. Steki z karkówki podawaj z ziemniakami pieczonymi ze skórką oraz z sałatą. Sprawdź, jak łatwo przyrządzić to pyszne mięso z grilla.