Steki wołowe z polędwicy z pieczonymi warzywami przepis – Zobacz na przepisy.pl

Steki wołowe z polędwicy z pieczonymi warzywami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

265 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

156 osób wydrukowało

Pobierz pdf

324 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

3 łyżki

3 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

4 plastry

1 łyżka

1 łyżka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażana paprykę, cebule, chilli oraz czosnek wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w 190°C przez około 20 minut. Upieczone warzywa wstaw do torebki foliowej, zawiń i odstaw do ostygnięcia.

Steki wołowe z polędwicy z pieczonymi warzywami  - Krok 1

Krok 2

W misce wymieszaj dwie łyżki oliwy z dwoma łyżkami przyprawy do mięs. W powstałej marynacie obtocz mięso. Steki obsmaż do minucie z każdej strony na grillowej patelni.

Steki wołowe z polędwicy z pieczonymi warzywami  - Krok 2

Krok 3

Wystudzone warzywa obierz, usuń gniazda nasienne i bardzo drobno pokrój w kostkę, dopraw do smaku pozostałą Przyprawą do mięs, posiekanymi kaparami oraz odrobiną oliwy.

Steki wołowe z polędwicy z pieczonymi warzywami  - Krok 3

Krok 4

Warzywa nałóż na mięso zawijając wokół mięsa plaster szynki, tak aby szynka przykryła jednocześnie mięso i nałożone na wierzch warzywa.

Steki wołowe z polędwicy z pieczonymi warzywami  - Krok 4

Krok 5

Całość posyp z wierzchu serem. Wstaw do nagrzanego do 220°C piekarnika piecz około 10-15 minut w zależności od tego jak wysmażone mięso lubisz.

Steki wołowe z polędwicy z pieczonymi warzywami  - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Do warzywnego farszu możesz dodać kilka suszonych pomidorów i świeżo posiekane oregano. Nada to potrawie iście śródziemnomorską nutę.

2

Opinie o przepisie

  • Jadwiga Mizioł

    Jadwiga Mizioł , 03.05.2017

    Bardzo dziękuję super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Waldemar Szul

    Waldemar Szul , 20.11.2016

    mniam !

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Steki wołowe z polędwicy z pieczonymi warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Steki wołowe z polędwicy z pieczonymi warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Steki wołowe z polędwicy z pieczonymi warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Steki wołowe z polędwicy z pieczonymi warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Steki wołowe z polędwicy z pieczonymi warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Steki wołowe z polędwicy z pieczonymi warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Steki wołowe z polędwicy z pieczonymi warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Steki wołowe z polędwicy z pieczonymi warzywami Steki wołowe z polędwicy z pieczonymi warzywami

Efektowne danie, które zachwyci gości? Z pewnością sprawdzą się steki wołowe z polędwicy z pieczonymi warzywami. Najpierw przygotuj warzywa, pamiętając, że bakłażan powinien być niezbyt miękki i mieć błyszczącą skórkę. Steki obtoczone w marynacie grilluj na mocno rozgrzanej patelni, pilnując czasu podanego w przepisie. Upieczone, wystudzone i pokrojone w drobną kostkę warzywa dopraw tak, jak lubisz. Użyj na przykład pieprzu, bazylii lub ziół prowansalskich. Całość (steki z warzywami) owiń szynką parmeńską. Jeśli chcesz, żeby mięso z farszem było bardziej zwarte, zepnij wszystko wykałaczką. Do posypania zamiast parmezanu możesz użyć na przykład sera wędzonego lub goudy. Steki wołowe z polędwicy z pieczonymi warzywami podawaj na rukoli lub z pieczonym ziemniakiem. Potrawę możesz zaserwować również z sałatą z sosem winegret, pomidorem, ogórkiem i czerwoną cebulą. Do dekoracji wykorzystaj pomidorki koktajlowe. Przygotuj danie według naszego przepisu i podziel się swoją propozycją na jego podanie.