Steki wołowe z polędwicy z pieczonymi warzywami
łatwe
328 osób zapisało
Składniki
4 sztuki
3 łyżki
3 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
4 plastry
1 łyżka
1 łyżka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bakłażana paprykę, cebule, chilli oraz czosnek wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w 190°C przez około 20 minut. Upieczone warzywa wstaw do torebki foliowej, zawiń i odstaw do ostygnięcia.
Krok 2
W misce wymieszaj dwie łyżki oliwy z dwoma łyżkami przyprawy do mięs. W powstałej marynacie obtocz mięso. Steki obsmaż do minucie z każdej strony na grillowej patelni.
Krok 3
Wystudzone warzywa obierz, usuń gniazda nasienne i bardzo drobno pokrój w kostkę, dopraw do smaku pozostałą Przyprawą do mięs, posiekanymi kaparami oraz odrobiną oliwy.
Krok 4
Warzywa nałóż na mięso zawijając wokół mięsa plaster szynki, tak aby szynka przykryła jednocześnie mięso i nałożone na wierzch warzywa.
Krok 5
Całość posyp z wierzchu serem. Wstaw do nagrzanego do 220°C piekarnika piecz około 10-15 minut w zależności od tego jak wysmażone mięso lubisz.
Dobra rada:
Do warzywnego farszu możesz dodać kilka suszonych pomidorów i świeżo posiekane oregano. Nada to potrawie iście śródziemnomorską nutę.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Zimowe lody topnieją w jednym szczególnym dniu. 14 lutego obchodzimy święto miłości czyli Walentynki. W ten dzień okazujemy miłość i przyjaźń naszym najbliższym, w ten dzień celebrujemy to co nas łączy i to co w nas najlepsze.
Czytaj więcejDelikatne, puszyste pączki. Z jednej strony proste w przygotowaniu, z drugiej – wymagające uwagi. Jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić dobre pączki, pamiętaj o kilku radach, dzięki którym zawsze wyjdą doskonałe, a ich brzegi zwieńczy złota obwódka.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Steki wołowe z polędwicy z pieczonymi warzywami
Efektowne danie, które zachwyci gości? Z pewnością sprawdzą się steki wołowe z polędwicy z pieczonymi warzywami. Najpierw przygotuj warzywa, pamiętając, że bakłażan powinien być niezbyt miękki i mieć błyszczącą skórkę. Steki obtoczone w marynacie grilluj na mocno rozgrzanej patelni, pilnując czasu podanego w przepisie. Upieczone, wystudzone i pokrojone w drobną kostkę warzywa dopraw tak, jak lubisz. Użyj na przykład pieprzu, bazylii lub ziół prowansalskich. Całość (steki z warzywami) owiń szynką parmeńską. Jeśli chcesz, żeby mięso z farszem było bardziej zwarte, zepnij wszystko wykałaczką. Do posypania zamiast parmezanu możesz użyć na przykład sera wędzonego lub goudy. Steki wołowe z polędwicy z pieczonymi warzywami podawaj na rukoli lub z pieczonym ziemniakiem. Potrawę możesz zaserwować również z sałatą z sosem winegret, pomidorem, ogórkiem i czerwoną cebulą. Do dekoracji wykorzystaj pomidorki koktajlowe. Przygotuj danie według naszego przepisu i podziel się swoją propozycją na jego podanie.