Steki wołowe z polędwicy z pieczonymi warzywami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Steki wołowe z polędwicy z pieczonymi warzywami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

heart
271 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

165 osób wydrukowało

Pobierz pdf

347 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

3 łyżki

3 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

4 plastry

1 łyżka

1 łyżka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażana paprykę, cebule, chilli oraz czosnek wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w 190°C przez około 20 minut. Upieczone warzywa wstaw do torebki foliowej, zawiń i odstaw do ostygnięcia.

Steki wołowe z polędwicy z pieczonymi warzywami  - Krok 1

Krok 2

W misce wymieszaj dwie łyżki oliwy z dwoma łyżkami przyprawy do mięs. W powstałej marynacie obtocz mięso. Steki obsmaż do minucie z każdej strony na grillowej patelni.

Steki wołowe z polędwicy z pieczonymi warzywami  - Krok 2

Krok 3

Wystudzone warzywa obierz, usuń gniazda nasienne i bardzo drobno pokrój w kostkę, dopraw do smaku pozostałą Przyprawą do mięs, posiekanymi kaparami oraz odrobiną oliwy.

Steki wołowe z polędwicy z pieczonymi warzywami  - Krok 3

Krok 4

Warzywa nałóż na mięso zawijając wokół mięsa plaster szynki, tak aby szynka przykryła jednocześnie mięso i nałożone na wierzch warzywa.

Steki wołowe z polędwicy z pieczonymi warzywami  - Krok 4

Krok 5

Całość posyp z wierzchu serem. Wstaw do nagrzanego do 220°C piekarnika piecz około 10-15 minut w zależności od tego jak wysmażone mięso lubisz.

Steki wołowe z polędwicy z pieczonymi warzywami  - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Do warzywnego farszu możesz dodać kilka suszonych pomidorów i świeżo posiekane oregano. Nada to potrawie iście śródziemnomorską nutę.

2

Opinie o przepisie

  • Jadwiga Mizioł

    Jadwiga Mizioł , 03.05.2017

    Bardzo dziękuję super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Waldemar Szul

    Waldemar Szul , 20.11.2016

    mniam !

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Steki wołowe z polędwicy z pieczonymi warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Steki wołowe z polędwicy z pieczonymi warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Steki wołowe z polędwicy z pieczonymi warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Steki wołowe z polędwicy z pieczonymi warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Steki wołowe z polędwicy z pieczonymi warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Steki wołowe z polędwicy z pieczonymi warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Steki wołowe z polędwicy z pieczonymi warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Steki wołowe z polędwicy z pieczonymi warzywami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Steki wołowe z polędwicy z pieczonymi warzywami Steki wołowe z polędwicy z pieczonymi warzywami

Efektowne danie, które zachwyci gości? Z pewnością sprawdzą się steki wołowe z polędwicy z pieczonymi warzywami. Najpierw przygotuj warzywa, pamiętając, że bakłażan powinien być niezbyt miękki i mieć błyszczącą skórkę. Steki obtoczone w marynacie grilluj na mocno rozgrzanej patelni, pilnując czasu podanego w przepisie. Upieczone, wystudzone i pokrojone w drobną kostkę warzywa dopraw tak, jak lubisz. Użyj na przykład pieprzu, bazylii lub ziół prowansalskich. Całość (steki z warzywami) owiń szynką parmeńską. Jeśli chcesz, żeby mięso z farszem było bardziej zwarte, zepnij wszystko wykałaczką. Do posypania zamiast parmezanu możesz użyć na przykład sera wędzonego lub goudy. Steki wołowe z polędwicy z pieczonymi warzywami podawaj na rukoli lub z pieczonym ziemniakiem. Potrawę możesz zaserwować również z sałatą z sosem winegret, pomidorem, ogórkiem i czerwoną cebulą. Do dekoracji wykorzystaj pomidorki koktajlowe. Przygotuj danie według naszego przepisu i podziel się swoją propozycją na jego podanie.