Steki wołowe z polędwicy z pieczonymi warzywami
łatwe
347 osób zapisało

Składniki
4 sztuki
3 łyżki
3 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
4 plastry
1 łyżka
1 łyżka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bakłażana paprykę, cebule, chilli oraz czosnek wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w 190°C przez około 20 minut. Upieczone warzywa wstaw do torebki foliowej, zawiń i odstaw do ostygnięcia.

Krok 2
W misce wymieszaj dwie łyżki oliwy z dwoma łyżkami przyprawy do mięs. W powstałej marynacie obtocz mięso. Steki obsmaż do minucie z każdej strony na grillowej patelni.

Krok 3
Wystudzone warzywa obierz, usuń gniazda nasienne i bardzo drobno pokrój w kostkę, dopraw do smaku pozostałą Przyprawą do mięs, posiekanymi kaparami oraz odrobiną oliwy.

Krok 4
Warzywa nałóż na mięso zawijając wokół mięsa plaster szynki, tak aby szynka przykryła jednocześnie mięso i nałożone na wierzch warzywa.

Krok 5
Całość posyp z wierzchu serem. Wstaw do nagrzanego do 220°C piekarnika piecz około 10-15 minut w zależności od tego jak wysmażone mięso lubisz.


Dobra rada:
Do warzywnego farszu możesz dodać kilka suszonych pomidorów i świeżo posiekane oregano. Nada to potrawie iście śródziemnomorską nutę.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Steki wołowe z polędwicy z pieczonymi warzywami
Efektowne danie, które zachwyci gości? Z pewnością sprawdzą się steki wołowe z polędwicy z pieczonymi warzywami. Najpierw przygotuj warzywa, pamiętając, że bakłażan powinien być niezbyt miękki i mieć błyszczącą skórkę. Steki obtoczone w marynacie grilluj na mocno rozgrzanej patelni, pilnując czasu podanego w przepisie. Upieczone, wystudzone i pokrojone w drobną kostkę warzywa dopraw tak, jak lubisz. Użyj na przykład pieprzu, bazylii lub ziół prowansalskich. Całość (steki z warzywami) owiń szynką parmeńską. Jeśli chcesz, żeby mięso z farszem było bardziej zwarte, zepnij wszystko wykałaczką. Do posypania zamiast parmezanu możesz użyć na przykład sera wędzonego lub goudy. Steki wołowe z polędwicy z pieczonymi warzywami podawaj na rukoli lub z pieczonym ziemniakiem. Potrawę możesz zaserwować również z sałatą z sosem winegret, pomidorem, ogórkiem i czerwoną cebulą. Do dekoracji wykorzystaj pomidorki koktajlowe. Przygotuj danie według naszego przepisu i podziel się swoją propozycją na jego podanie.