Tarta ze szpinakiem:
6-8 porcji
Czas przygotowania: ok. 20 minut + ok. 4 godzin na schłodzenie + 50 minut w piekarniku
Składniki:
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku, rozmrożonego i odsączonego z nadmiaru wody
- 1 duża cebula, drobno pokrojona
- 300 g tartego żółtego sera
- 250 ml mleka
- 250 ml bulionu warzywnego przygotowanego z kostki warzywnej Knorr
- 250 g bułki, najlepiej czerstwej, pokrojonej w kostkę
- 8 dużych jajek
- pieprz do smaku
- szczypta gałki muszkatołowej w proszku
- 1 łyżka oleju do smażenia
Przygotowanie
Posiekaj odsączony szpinak. Podsmaż na oleju cebulę przez jakieś 4-5 minut. Dodaj część pieprzy i gałkę. Dodaj szpinak, zamieszaj i usuń z ognia. Wysmaruj lekko naczynie do zapiekania tłuszczem (margaryną lub masłem). Ułóż na dnie mniej więcej 1/3 bułki. Na tym równomiernie rozprowadź 1/3 szpinaku. Posyp 1/3 tartego sera. Dalej znów warstwa bułki, szpinaku i sera. Po zakończeniu posyp całość pozostałym serem. Ubij jajka, dodaj do nich mleko, bulion i pozostały pieprz. Zalej równomiernie zawartość formy do zapiekania. Zakryj folią aluminiową i odstaw do lodówki na kilka godzin (ok. 3-4). Wyjmij z lodówki i pozostaw na 20 minut w temperaturze pokojowej. Następnie upiecz w nagrzanym do 200 C piekarniku przez ok. 50 minut.
Lubię także wypieki z wykorzystaniem ciasta francuskiego lub ciasta filo. Na rozłożony arkusz ciasta nakładam rozmaite warzywa, wcześniej lekko podduszone i przyprawione. Zawijam szczelnie i piekę. Dobry pomysł na lancz lub kolację. Dziś podzielę się przepisem na strudel wypełniony czymś w rodzaju ratatuja.
Strudel z warzywami Szefa Remo Waldera:
Składniki:
- 100 g papryki w różnych kolorach, pokrojonej w niewielką kostkę lub paski
- 100 g cukinii, pokrojonej w kostkę
- 100 g pomidorów, pokrojonych w kostkę
- 100 g bakłażana, pokrojonego w niewielką kostkę
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- pęczek świeżej bazylii, posiekany
- 2 arkusze ciasta francuskiego lub filo (podobne do francuskiego)
- 50 g masła do smarowania ciasta
- 20 g mrożonego szpinaku w liściach, rozmrożonego i dobrze odsączonego
- 1 średnia cebula czerwona posiekana drobno
- 50 g tartego sera żółtego typu Emmentaler
- 50 ml śmietany
Przygotowanie
Ciasto rozkładamy płasko I smarujemy lekko połową przygotowanego masła. Cebulę dusimy z oliwą do miękkości. Dodajemy pokrojone w kostkę warzywa i gotujemy przez 5 minut na średnim ogniu. Dodajemy szpinak i bazylię. Dusimy przez 3 minuty dłużej. Dodajmy ser. Tak przygotowane nadzienie nakładamy na arkusze ciasta, wzdłuż krawędzi, w odległości ok. 5 cm od krawędzi. Zawijamy ciasto formując walec. Zamykamy szczelnie rulon ze wszystkich stron. Układamy strudel na blasze, posmaruj pozostałym masłem. Pieczemy w nagrzanym do 180°C przez 25 min.
Te wszystkie strudle, polskie kulebiaki tylko wyglądają na trudne. Trochę uwagi i cierpliwości i przygotujemy danie eleganckie a przy okazji bardzo smaczne.
Komentarze (0)