Tarty i kisze to temat ogromny, jest w końcu tak wiele rodzajów zapiekanek. Z ciastem kruchym, francuskim, bułką czy płatami makaronu. Na początek kisze. Niektórzy z Was znają kisz Lorraine. Ale dziś zajmujemy się daniami bezmięsnymi więc ten, zawierający boczek, klasyk musi poczekać na lepszy moment. Punktem wyjścia do wszelkiego rodzaju tart i kiszy jest ciasto kruche lub półkruche, także francuskie, lekko podpieczone przed dodaniem pozostałych składników – jajek ubitych z mlekiem lub śmietanką, sera i pozostałych składników. Kisze często inspirują mnie do eksperymentów. Z różnymi serami np. kozim, pleśniowym lub ricotta czy feta. Z rozmaitymi warzywami – szpinakiem, pomidorami, brokułami, szparagami, grzybami czy cukinią. Zachęcam do łączenia ze sobą dowolnych kombinacji. Staną się harmonijną całością po upieczeniu. Do tego rodzaju zapiekanek należy także popularna włoska strata, świetny sposób na wykorzystanie czerstwej bułki.

Tarta ze szpinakiem:
6-8 porcji
Czas przygotowania: ok. 20 minut + ok. 4 godzin na schłodzenie + 50 minut w piekarniku

Składniki:
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku, rozmrożonego i odsączonego z nadmiaru wody
- 1 duża cebula, drobno pokrojona
- 300 g tartego żółtego sera
- 250 ml mleka
- 250 ml bulionu warzywnego przygotowanego z kostki warzywnej Knorr
- 250 g bułki, najlepiej czerstwej, pokrojonej w kostkę
- 8 dużych jajek
- pieprz do smaku
- szczypta gałki muszkatołowej w proszku
- 1 łyżka oleju do smażenia

Przygotowanie

Posiekaj odsączony szpinak. Podsmaż na oleju cebulę przez jakieś 4-5 minut. Dodaj część pieprzy i gałkę. Dodaj szpinak, zamieszaj i usuń z ognia. Wysmaruj lekko naczynie do zapiekania tłuszczem (margaryną lub masłem). Ułóż na dnie mniej więcej 1/3 bułki. Na tym równomiernie rozprowadź 1/3 szpinaku. Posyp 1/3 tartego sera. Dalej znów warstwa bułki, szpinaku i sera. Po zakończeniu posyp całość pozostałym serem. Ubij jajka, dodaj do nich mleko, bulion i pozostały pieprz. Zalej równomiernie zawartość formy do zapiekania. Zakryj folią aluminiową i odstaw do lodówki na kilka godzin (ok. 3-4). Wyjmij z lodówki i pozostaw na 20 minut w temperaturze pokojowej. Następnie upiecz w nagrzanym do 200 C piekarniku przez ok. 50 minut.

Lubię także wypieki z wykorzystaniem ciasta francuskiego lub ciasta filo. Na rozłożony arkusz ciasta nakładam rozmaite warzywa, wcześniej lekko podduszone i przyprawione. Zawijam szczelnie i piekę. Dobry pomysł na lancz lub kolację. Dziś podzielę się przepisem na strudel wypełniony czymś w rodzaju ratatuja.

Strudel z warzywami Szefa Remo Waldera:

Składniki:
- 100 g papryki w różnych kolorach, pokrojonej w niewielką kostkę lub paski
- 100 g cukinii, pokrojonej w kostkę
- 100 g pomidorów, pokrojonych w kostkę
- 100 g bakłażana, pokrojonego w niewielką kostkę
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- pęczek świeżej bazylii, posiekany
- 2 arkusze ciasta francuskiego lub filo (podobne do francuskiego)
- 50 g masła do smarowania ciasta
- 20 g mrożonego szpinaku w liściach, rozmrożonego i dobrze odsączonego
- 1 średnia cebula czerwona posiekana drobno
- 50 g tartego sera żółtego typu Emmentaler
- 50 ml śmietany

Przygotowanie

Ciasto rozkładamy płasko I smarujemy lekko połową przygotowanego masła. Cebulę dusimy z oliwą do miękkości. Dodajemy pokrojone w kostkę warzywa i gotujemy przez 5 minut na średnim ogniu. Dodajemy szpinak i bazylię. Dusimy przez 3 minuty dłużej. Dodajmy ser. Tak przygotowane nadzienie nakładamy na arkusze ciasta, wzdłuż krawędzi, w odległości ok. 5 cm od krawędzi. Zawijamy ciasto formując walec. Zamykamy szczelnie rulon ze wszystkich stron. Układamy strudel na blasze, posmaruj pozostałym masłem. Pieczemy w nagrzanym do 180°C przez 25 min.

Te wszystkie strudle, polskie kulebiaki tylko wyglądają na trudne. Trochę uwagi i cierpliwości i przygotujemy danie eleganckie a przy okazji bardzo smaczne.