Tak, intensywnie zielone, chrupkie brokuły są świetnym składnikiem do wszelkiego rodzaju słonych kiszy, frittat czy omletów. Czym różnią się od siebie? Do kiszy przygotowujemy na początku spód z ciasta kruchego lub francuskiego, wstępnie podpieczony a następnie wypełniony rozmaitymi składnikami i ponownie pieczony z sosem z tartego sera, mleka lub śmietanki i jajek. To bardzo wytworna, a przecież w rzeczywistości prosta, tylko trochę czasochłonna, propozycja na kolację czy małe przyjęcie. Kisz jest zawsze wytrawny.
Z kolei frittaty smaży się na patelni, ich bazą są jajka (dlatego przypominają trochę omlety), śmietana plus różne dodatki. Frittaty to właściwie kisze bez ciasta, samo nadzienie.
Spróbujcie frittaty z brokułami na lunch czy kolację. Zwróćcie uwagę jak krótko smażymy brokuły. Naprawdę wystarczy kilka minut. Jest zresztą wiele przepisów na sałatki z surowymi brokułami. Ale wracamy do frittaty.
Frittata z brokułami:
- jajka - 4 sztuki
- pieprz - 1 szczypta
- mleko - 4 łyżki
- ser pleśniowy typu brie - 50 gramów
- Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr - 1 sztuka
- olej do smażenia - 3 łyżki
- gałka muszkatołowa - 1 szczypta
- cebula - 1 sztuka
- różyczki brokułów - 150 gramów
Drobno posiekaj różyczki brokułów.
Mleko rozmieszaj z jajkami, pieprzem i gałką muszkatołową. Dopraw skruszoną Mini kostką Czosnek Knorr. Na oleju zeszklij posiekaną cebulę, dodaj brokuły i przesmaż.
Dodaj masę jajeczną. Smaż pod przykryciem około 5 minut, aż masa się dobrze zetnie.
Frittatę zsuń na talerz, na połowie rozłóż kawałki sera i złóż placek na pół. Podawaj na ciepło lub na zimno.
https://www.przepisy.pl/przepis/omlet-z-kurczakiem-i-brokulami
Jak już zapewne wiecie, zawodowi kucharze lubią majstrować przy przepisach. Podobnie ja - nie byłbym sobą, gdybym tego nie robił! I gorąco zachęcam Was do takich eksperymentów ze zamianą składników i dodawaniem nowych. Na przykład znalazłem przepis na tartę z cukinią i marchewką:
http://www.przepisy.pl/przepis/tarta-z-cukinia-i-marchewka
Spróbujcie jedną cukinię zastąpić taką samą wagowo ilością brokułów. Dalej przygotowujecie danie jak w przepisie, ale brokułów oczywiście nie trzecie na tarce, tylko dzielicie różyczki na jeszcze mniejsze. Proste, prawda?
Zapraszam więc do kulinarnego laboratorium przepisy.pl!
Komentarze (0)