Przy omawianiu możliwości warzyw korzeniowych nie mogę pominąć wspaniałych zapiekanek. Cienko pokrojone warzywa, ułożone warstwowo a następnie upieczone do idealnej miękkości. Jeżeli dodajecie do nich cebulę lub pora to warto je przed pieczeniem sparzyć wrzątkiem lub podsmażyć na margarynie czy oleju roślinnym. Ogólny przepis na zapiekanki warzywne jest naprawdę prosty. Kroimy wybrane przez nas warzywa cieniutko na plasterki. Układamy w żaroodpornym, uprzednio natłuszczonym, naczyniu warstwami. Trochę pieprzu, ewentualnie sera, a do tego bulion, śmietanka albo Knorr sos do pieczeni czy sos serowy. A może jeden z nowych sosów do warzyw? Na całość garść posiekanych orzechów z tartą bułką lub serem i po 45 minutach w temperaturze 220 stopni mamy gotowe pachnące, bogate w smak danie obiadowe czy kolacyjne.

A może kombinacja selera naciowego, boczku i gruszki z Knorr Carbonara? Jadłbym. :)

I na koniec powrót do naszych najukochańszych z rodziny warzyw korzeniowych – ziemniaków.

Przepis na prostą i pyszną zapiekankę z ziemniaków i cebuli.

Zapiekanka ziemniaczano – cebulowa:
Czas: 60 minut
Porcja dla 4 osób

Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 200 g ostrego tartego sera żółtego
- Knorr Fix Spaghetti Carbonara
- 3 łyżki margaryny
- 500 g cebuli
- łyżeczka gałki muszkatołowej
- szklanka piwa
- pieprz do smaku
- ½ szklanki śmietany

Sposób przygotowania

Obierz, posiekaj i zeszklij cebulę na połowie porcji margaryny, następnie obierz i pokrój na cienkie plastry ziemniaki. Naczynie żaroodporne wysmaruj margaryną i ułóż warstwami ziemniaki i cebulę, tak, by pierwsza i ostatnia warstwa, to były ziemniaki. Piwo, śmietanę, ser i Fix Spaghetti Carbonara wymieszaj razem, sosem polej potrawę, układając na wierzchu wiórki z pozostałej margaryny. Zapiekankę ziemniaczano-cebulową piecz 60 minut. Podawaj gorącą z surówką.

Jak zawsze zachęcam do gotowania. To fajne i bardzo pożyteczne zajęcie.

Zapraszam do czytania bloga.