Fajnym sposobem podania warzyw korzeniowych jest pieczenie z dodatkiem oliwy i ziół. Często serwuję pieczone warzywa w towarzystwie niedzielnej pieczeni dla odmiany od codziennego ziemniaka. Pieczenie nadaje słodki, intensywny smak a przy okazji tworzy się chrupka, brązowa skórka. A pieczenie jest także super proste. Wystarczy wymieszać obrane i pokrojone w kawałki warzywa z oliwą, olejem roślinnym lub margaryną w płynie. Warzywa powinny być dokładnie pokryte. Następnie wstawiamy warzywa do dobrze nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze od 200 do 220 stopni przez około 30 minut do momentu kiedy warzywa będą lekko brązowe i dość miękkie. Można upiec mieszankę warzyw np. ziemniaki, marchew i cebulę albo seler, pietruszkę z czosnkiem i gruszką. Możliwości jest wiele. I to jest jeden z tych przepisów, które zawsze się sprawdzają.
Z pieczonych warzyw także można przygotować sałatkę np. z buraków. Sprawdźcie koniecznie przepis na sałatkę z pieczonych buraków z serkiem. Dobry pomysł na kolację. A buraki można upiec wcześniej.
Sałatka z pieczonych buraczków z serkiem:
Czas: 90 minut (łącznie z pieczeniem buraków)
4 porcje
Składniki:
- 6 buraków
- 3 jajka, ugotowane na twardo
- pęczek cebuli dymki
- opakowanie serka wiejskiego
- Knorr Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy
- łyżka soli morskiej
- łyżka miodu
- 100 ml oleju roślinnego lub oliwy
Sposób przygotowania
Buraki dokładnie umyj. Następnie skrop połową oleju, posyp solą morską i owiń każdy w folię aluminiową. Piecz w temperaturze 160 stopni przez 2 godziny. Ostudź a następnie obierz i pokrój w kostkę. Przełóż na półmisek. Na wierzchu buraków nałóż serek wiejski. Jajka pokrój w ćwiartki i ułóż na sałatce. Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z pozostałym olejem, trzema łyżkami wody i miodem. Skrop całym sosem sałatkę. Jasną cebulę pokrój w plasterki, zielona część posiekaj. Sałatkę posyp cebulą i podawaj.
Zapraszam do wspólnej przygody z gotowaniem oraz czytania bloga.
Komentarze (0)