Pieczone warzywa zachowują swój smak i aromat lepiej niż gotowane. Zobacz, jak upiec buraki, by pozostały soczyste i jędrne.
Jak upiec buraki?
Buraki najlepiej piec bez obierania. Upieczoną skórkę zdejmiesz z łatwością, a warzywa lepiej zachowają swój smak i przyrządzisz z nimi np. wyborną sałatkę z pieczonych buraczków z serkiem wiejskim. Jak upiec buraki?
1. Wybierz buraki, najlepiej nieduże. Większe sztuki przekrój na pół.
2. Starannie je umyj, osusz, a następnie skrop oliwą.
3. Zawiń je w folię aluminiową, tak, by jej błyszcząca strona znajdowała się po stronie wewnętrznej – będzie odbijać ciepło w stronę buraków, z kolei matowa strona będzie je „wchłaniać” do środka.
4. Włóż buraki do piekarnika nagrzanego do 160-170⁰ C i piecz od godziny do dwóch. Czas dobierz w zależności od wielkości buraka i miękkości, jaką chcesz osiągnąć.
5. Stopień upieczenia sprawdzisz, wbijając w warzywa długi, cienki nóż.
Sprawdź, jak łatwo upiec buraki i przekonaj się, jak pyszna jest kanapka wegetariańska z pieczonym burakiem!
Komentarze (0)