Dziś wracam do tematu warzyw korzeniowych. Tanich, łatwo dostępnych i szczególnie pożądanych teraz, jako cenne źródło witamin i soli mineralnych. Super fajnym sposobem na selera, marchewkę czy pietruszkę jest puree. Może być tylko z jednego rodzaju warzywa albo w połączeniu z puree z ziemniaków. Puree z selera czy pietruszki doprawione ziołami i przyprawami genialnie sprawdza się do wszelkich mięs. Zamiast ziemniaków podajmy rodzinie puree z selera do pieczeni z karkówki kremowe.

Jak przygotować puree z selera (lub pietruszki, topinambura czy marchewki)?

To naprawdę wyjątkowo proste i szybkie. Obrany i oczyszczony seler kroimy w grubą kostkę. W garnku rozgrzewamy łyżkę oliwy lub margaryny i podsmażamy 2-3 ząbki czosnku. Czekamy do momentu gdy zacznie intensywnie pachnieć ale zanim zacznie brązowieć. Dorzucamy do garnka seler i smażymy na nieco mniejszym ogniu, mieszając. Dodajemy ulubione zioła – ja dorzucam do selera świeży posiekany rozmaryn, i jeszcze chwilę smażymy. Następnie wlewamy mleko lub śmietankę – nie za dużo, zawsze można potem dodać więcej. Dusimy seler pod przykryciem na niewielkim ogniu, aż zmięknie, ok. 15-20 minut. Całość miksujemy na puree i uzupełniamy odrobiną masła i mleka (jeżeli trzeba). Ta metoda wydobywa z selera naturalną słodycz i intensywny aromat.

A teraz dodatek do selerowego puree :) czyli smakowita pieczeń z karkówki z nutą cytrusową.

Pieczeń karkowa z aromatem pomarańczy
Czas: 90 minut
Dla 4-6 osób

Składniki:
- 1,5 kg karkówki w kawałku
- 2 łyżki oleju
- Knorr Sos do pieczeni z cebulką
- 2 łyżki musztardy
- 1 łyżka majeranku
- 50 ml białego wina
- 2 dojrzałe pomarańcze

Sposób przygotowania

Mięso dokładnie umyj i osusz. Następnie natrzyj przyprawami, majerankiem, musztardą i otartą skórką z dwóch pomarańczy. Z pozostałych pomarańczy wyciśnij sok i przecedź go przez sitko do miseczki. Tak przygotowane mięso zamarynuj, najlepiej przez noc. Następnie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni, podlej szklanką wody i piecz przez 90 minut. Po upieczeniu zlej powstały sok do miseczki i odstaw mięso aby odpoczęło na 10 minut. W tym czasie zagotuj w rondlu białe wino. Jak wyparuje do połowy dodaj sos z pieczenia mięsa. Sos Knorr rozmieszaj z sokiem pomarańczowym i wlej do gotującego się sosu w rondlu. Całość dokładnie wymieszaj, uzupełnij wodą do objętości mniej więcej 400ml i gotuj ok. 5 minut. Pieczeń podawaj pokrojoną w plastry wraz z sosem i np. pieczonymi ziemniakami.

A ta pyszna pieczeń, podana z puree z selera, na 100% wywoła zachwyt rodziny nad Waszym kunsztem kulinarnym. A to co zostanie, (jeżeli zostanie) można wykorzystać do pysznej kanapki do szkoły czy pracy. Chrupiąca bułka z plastrami soczystej karkówki i aromatycznym puree z selera? Jestem na tak.