Puszysta surówka z selera:
Czas: 15 minut
Dla 4 osób
Składniki:
- średniej wielkości seler
- garść płatków migdałów
- 2 jabłka, kwaskowate w typie szarej lub złotej renety
- 2 łyżki majonezu Hellmann’s
- Knorr Sos sałatkowy francuski winegret
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania
Umyj selera, obierz i zetrzyj na drobnej tarce. Wymieszaj go z oliwą z oliwek i suchym Sosem sałatkowym Knorr. Obierz jabłka, zetrzyj na grubej tarce i natychmiast wymieszaj z selerem. Dodaj majonez i płatki migdałów. Podawaj jako dodatek do obiadu. Seler łatwo brązowieje po tarciu. Jeżeli zamierzacie go przez chwilę odłożyć to warto skropić sokiem z cytryny, który dodatkowo doda smaku naszej surówce.
W podanym przepisie płatki migdałowe możecie zastąpić orzechami włoskimi, orzechami nerkowca i dodać np. żurawinę. Sprawdźcie smak sałatki i doprawcie wg własnych upodobań np. sokiem z cytryny, pieprzem czy papryką lub odrobiną curry. To może być ciekawe. W następnym odcinku podzielę się z Wami przemyśleniami i praktycznymi wskazówkami jak przygoować puree z warzyw korzeniowych. Proste, a jednocześnie ciekawe i nietuzinkowe towarzystwo do niedzielnej pieczeni.
Komentarze (0)