Uważam, że jesień, zima i wczesna wiosną to najlepszy okres dla warzyw korzeniowych. Oczywiście, od czasu do czasu, zjeść można zieloną sałatę i pomidory. Jednak najlepiej trzymać się tego, co sezonowe. Przez wieki wypracowaliśmy optymalne metody przechowywania warzyw korzeniowych. Te najpopularniejsze to marchewka, seler i pietruszka czyli włoszczyzna. Ale w rodzinie jest ich dużo więcej. Buraki, brukiew, rzepa biała i czarna, skorzonera, topinambur, pasternak czy słodkie ziemniaki. Można je przygotować na wiele sposobów – sałatki, zapiekanki, zupy, czipsy i frytki, czy też puree. Są bardzo wszechstronne, a potrafią być wykwintne i eleganckie. Teraz, gdy nie ma zbyt wielu źródeł naturalnych witamin, doskonale sprawdzają się wszelkiego rodzaju surówki z warzyw korzeniowych – selera, marchwi lub rzepy. Szczególnie lubię prostą surówkę z tartego selera, z jabłkiem, orzechami włoskimi i majonezem lub winegretem. Spróbujcie.

Puszysta surówka z selera:
Czas: 15 minut
Dla 4 osób

Składniki:
- średniej wielkości seler
- garść płatków migdałów
- 2 jabłka, kwaskowate w typie szarej lub złotej renety
- 2 łyżki majonezu Hellmann’s
- Knorr Sos sałatkowy francuski winegret
- 2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania

Umyj selera, obierz i zetrzyj na drobnej tarce. Wymieszaj go z oliwą z oliwek i suchym Sosem sałatkowym Knorr. Obierz jabłka, zetrzyj na grubej tarce i natychmiast wymieszaj z selerem. Dodaj majonez i płatki migdałów. Podawaj jako dodatek do obiadu. Seler łatwo brązowieje po tarciu. Jeżeli zamierzacie go przez chwilę odłożyć to warto skropić sokiem z cytryny, który dodatkowo doda smaku naszej surówce.

W podanym przepisie płatki migdałowe możecie zastąpić orzechami włoskimi, orzechami nerkowca i dodać np. żurawinę. Sprawdźcie smak sałatki i doprawcie wg własnych upodobań np. sokiem z cytryny, pieprzem czy papryką lub odrobiną curry. To może być ciekawe. W następnym odcinku podzielę się z Wami przemyśleniami i praktycznymi wskazówkami jak przygoować puree z warzyw korzeniowych. Proste, a jednocześnie ciekawe i nietuzinkowe towarzystwo do niedzielnej pieczeni.