Warzywa i owoce to bardzo ważny element zbilansowanego menu każdego z nas. Są one niezastąpionym źródłem witamin, składników mineralnych, błonnika pokarmowego oraz wielu ważnych związków bioaktywnych. Nasz organizm nie potrafi ich gromadzić na zapas. Dlatego warzywa i owoce powinny wchodzić w skład każdego posiłku w ciągu dnia. Codziennie powinniśmy zjadać, co najmniej 400 g warzyw i owoców. Nie jest to wcale takie trudne do zrealizowania. Oznacza to, że wystarczy zjadać 80 g, czyli na przykład średniej wielkości pomidora czy ogórka lub paprykę do każdego posiłku, a jabłko lub gruszkę między posiłkami.

Warzywa i owoce najlepiej jest jeść na surowo, na przykład w postaci sałatki. Dodatkową zaletą wpływająca nie tylko na smak, ale także na wartość odżywczą i przyswajalność składników odżywczych takiego dania jest użyty dressing. Sosy sałatkowe przygotowuje się zwykle z dodatkiem oliwy lub majonezu. Te składniki, mimo, że podnoszą kaloryczność sałatki, to są źródłem niezbędnych kwasów tłuszczowych, czyli „dobrych” , niezbędnych tłuszczów, których nasz organizm także nie potrafi sam wytwarzać i dla tego powinniśmy dostarczać je sobie z pożywieniem.

Od teorii do praktyki. Przyjrzyjmy się 3 sałatkom.

Sałatka ogrodowa z paprykowym dresingiem – porcja tej sałatki to niewiele ponad 100 kcal i 10 g „dobrego” tłuszczu, czyli tyle ile użylibyśmy do posmarowania 2 kromek pieczywa.

Ogrodowa sałatka z paprykowym dresingiem:
Czas: 15 minut
Dla 4 osób

Składniki:
- 2 pomidory
- 1 cebula
- 1 opakowanie Sosu sałatkowego paprykowo-ziołowego Knorr
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- pół świeżego ogórka
- szczypta czarnego pieprzu
- 4 ogórki konserwowe

Sposób przygotowania:

Wszystkie warzywa pokrój na mniejsze kawałki. Wymieszaj i zalej przygotowanym zgodnie z instrukcją na opakowaniu sosem sałatkowym Knorr.

Wiosenna sałata ze szczypiorkiem - porcja tej sałatki to ok. 200 g czyli połowa z zalecanej dziennej ilości warzyw i owoców. Brawo. Jeszcze lepsza wiadomość dla tych, którzy liczą kalorie -54 kcal - naprawdę niewiele a jak smakuje.

Wiosenna sałata ze szczypiorkiem:
Czas: 15 minut
Dla 4 osób

Składniki:
- sałata masłowa
- pęczek szczypiorku
- ogórek
- ząbek czosnku
- 5 rzodkiewek
- 150 g jogurtu naturalnego
- 1 opakowanie Sosu sałatkowego paprykowo- ziołowego Knorr
- sok z połowy cytryny

Sposób przygotowania:

Sałatę masłową umyj, osusz a następnie porwij na mniejsze kawałki. Ogórka przekrój wzdłuż na pół i wydrąż miąższ z pestkami małą łyżeczką. Pokrój w półplasterki. Rzodkiewki również pokrój w cienkie plasterki. W wymieszaj pokrojone składniki sałaki. Sos Knorr wymieszaj z jogurtem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz sokiem z cytryny. Sałatkę polej przygotowanym sosem a na koniec posyp drobno pokrojonym szczypiorkiem.

Sałatka z kiełkami - ta spora porcja sałatki ok. 240 g z powodzeniem może być smacznym i sycącym daniem na lunch. Dzięki użyciu fasolki szparagowej i fety dostarczamy porcję białka, a pestki dyni i oliwa z oliwek to solidna porcja korzystnych tłuszczów jedno i wielonienasyconych. Kiełki to źródło wielu cennych składników mineralnych. Grecki charakter zawdzięczmy użyciu sosu sałatkowego, czyli kompozycji czosnku, cebuli szalotki, natki pietruszki, oregano , gorczycy, pomidorów, pieprzu białego, kolendry, rozmarynu, papryki, kurkumy oraz pieprzu cayenne.

Sałatka z kiełkami:
Czas: 30 minut
Dla 4 osób

Składniki:
- pół kilograma fasolki szparagowej
- 1 opakowanie ulubionych kiełków
- 1 opakowanie Sosu sałatkowego greckiego Knorr
- 100 g pestek z dyni
- 1 pęczek rzodkiewki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 10 dekagramów sera feta

Sposób przygotowania:

Fasolkę szparagowa umyj i pokrój na mniejsze kawałki a następnie ugotuj. Rzodkiewkę umyj i pokrój w plasterki. Pestki z dyni upraż na suchej patelni. Ser feta pokrusz na mniejsze kawałki. Fasolkę, rzodkiewki, kiełki i pokruszony ser polej sosem i delikatnie wymieszaj. Na koniec sałatkę posyp uprażonymi pestkami dyni.