Warzywa i owoce najlepiej jest jeść na surowo, na przykład w postaci sałatki. Dodatkową zaletą wpływająca nie tylko na smak, ale także na wartość odżywczą i przyswajalność składników odżywczych takiego dania jest użyty dressing. Sosy sałatkowe przygotowuje się zwykle z dodatkiem oliwy lub majonezu. Te składniki, mimo, że podnoszą kaloryczność sałatki, to są źródłem niezbędnych kwasów tłuszczowych, czyli „dobrych” , niezbędnych tłuszczów, których nasz organizm także nie potrafi sam wytwarzać i dla tego powinniśmy dostarczać je sobie z pożywieniem.
Sałatka ogrodowa z paprykowym dresingiem – porcja tej sałatki to niewiele ponad 100 kcal i 10 g „dobrego” tłuszczu, czyli tyle ile użylibyśmy do posmarowania 2 kromek pieczywa.
Ogrodowa sałatka z paprykowym dresingiem:
Czas: 15 minut
Dla 4 osób
Składniki:
- 2 pomidory
- 1 cebula
- 1 opakowanie Sosu sałatkowego paprykowo-ziołowego Knorr
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- pół świeżego ogórka
- szczypta czarnego pieprzu
- 4 ogórki konserwowe
Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa pokrój na mniejsze kawałki. Wymieszaj i zalej przygotowanym zgodnie z instrukcją na opakowaniu sosem sałatkowym Knorr.
Wiosenna sałata ze szczypiorkiem:
Czas: 15 minut
Dla 4 osób
Składniki:
- sałata masłowa
- pęczek szczypiorku
- ogórek
- ząbek czosnku
- 5 rzodkiewek
- 150 g jogurtu naturalnego
- 1 opakowanie Sosu sałatkowego paprykowo- ziołowego Knorr
- sok z połowy cytryny
Sposób przygotowania:
Sałatę masłową umyj, osusz a następnie porwij na mniejsze kawałki. Ogórka przekrój wzdłuż na pół i wydrąż miąższ z pestkami małą łyżeczką. Pokrój w półplasterki. Rzodkiewki również pokrój w cienkie plasterki. W wymieszaj pokrojone składniki sałaki. Sos Knorr wymieszaj z jogurtem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz sokiem z cytryny. Sałatkę polej przygotowanym sosem a na koniec posyp drobno pokrojonym szczypiorkiem.
Sałatka z kiełkami:
Czas: 30 minut
Dla 4 osób
Składniki:
- pół kilograma fasolki szparagowej
- 1 opakowanie ulubionych kiełków
- 1 opakowanie Sosu sałatkowego greckiego Knorr
- 100 g pestek z dyni
- 1 pęczek rzodkiewki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 10 dekagramów sera feta
Sposób przygotowania:
Fasolkę szparagowa umyj i pokrój na mniejsze kawałki a następnie ugotuj. Rzodkiewkę umyj i pokrój w plasterki. Pestki z dyni upraż na suchej patelni. Ser feta pokrusz na mniejsze kawałki. Fasolkę, rzodkiewki, kiełki i pokruszony ser polej sosem i delikatnie wymieszaj. Na koniec sałatkę posyp uprażonymi pestkami dyni.
Komentarze (0)