W sezonie truskawkowym warto troszkę poeksperymentować z tym pysznym owocem. Wszyscy lubimy truskawki z lodami, z bita śmietaną czy po prostu z cukrem. Ale wytrawny słodko-kwaśny smak truskawek można wykorzystać inaczej. Na przykład w sałatkach. Dodatek truskawek urozmaici i wzbogaci ich smak. Oto nasza pierwsza propozycja.

Sałatka z rukoli z truskawkami i szynką dojrzewającą wprowadzi was we włoski klimat. Użyliśmy tu rukoli, szynki dojrzewającej i niebieskiego sera a to wszystko z dodatkiem soczystych truskawek. Doprawione włoskim sosem sałatkowym, czyli kompozycji suszonych warzyw, ziół i przypraw takich jak cebula, pomidory, czosnek, gorczyca, papryka, czarny pieprz, lubczyk i tymianek.

Dlaczego polecam? Po pierwsze to kolejny smaczny sposób na jedzenie warzyw i owoców. Czy pamiętacie, że trzeba jeść ich, co najmniej 400 g dziennie? Taka pyszna sałatka to, co najmniej jedna porcja warzyw. Dodatek szynki i sera pleśniowego wzbogaca ją o cenne białko. Olej użyty do dresingu jest dobrym źródłem niezbędnych kwasów omega 3 i 6.

Ciekawe czy Włosi mają takie wyśmienite truskawki jak my?

Kolejna propozycja - sałatka z truskawkami, serem i orzechami, czyli tym razem propozycja dla miłośników kuchni francuskiej z cykorią w pierwszoplanowej roli. Czy wiecie, że to właśnie Francuzi, jako pierwsi zaczęli jeść liście cykorii w sałatkach? Kilka prostych składników - francuski camembert, kilka orzechów, słodkie i soczyste truskawki oraz sos winegret złagodzą naturalną goryczkę cykorii. Voila! Smacznie - warzywnie i owocowo.

Jeszcze na temat truskawek? Proszę bardzo. Truskawkowa sałatka z serem pleśniowym. Myślicie, że się powtarzamy? Nic podobnego.

Tym razem proponujemy sałatę masłowa i roszponkę z dodatkiem nie tylko truskawek, ale też z pomarańczą, czyli kolejna soczysta i smaczna porcja warzyw i owoców. To wszystko z dodatkiem sera z niebieską pleśnią połączone dresingiem jogurtowym.

Dlaczego tak was namawiam na truskawki? Chyba nie muszę nikogo długo przekonywać, że oprócz wspaniałego orzeźwiającego smaku, który zawdzięczają obecności związków aromatycznych dostarczają nam znaczących ilości witaminy C? Porcja tej sałatki to 30 mg tej witaminy - czyli 38% zalecanego dziennego spożycia. Nieźle, prawda?