Ktoś, kto tak jak ja kocha jedzenie i gotowanie, ciągle poszukuje nowych kompozycji i zaskakujących połączeń kulinarnych. Takie poszukiwania, choć nie zawsze kończą się pełnym sukcesem, owocują wartościowym doświadczeniem a często także nowymi fascynującymi smakami i aromatami.
Truskawkowy sezon w pełni. Jeżeli jeszcze nie mieliście okazji, zachęcam do spróbowania truskawek w wersji wytrawnej. Słodko-kwaśny smak owoców nadspodziewanie dobrze sprawdza się w sałatach i sałatkach, zestawiony z innymi dodatkami takimi jak sery, owoce morza. Zachęcam do przygotowania bardzo prostej, pikantnej salsy z truskawek, jako dodatku do ryb czy mięs. Połączenie truskawek, czerwonej cebuli, ostrej papryczki chili, świeżej, aromatycznej kolendry i soku z limonki daje w rezultacie prawdziwą eksplozję aromatów. Uzupełnia i wzbogaca smak dań z grilla.
A co powiecie na sałatkę ze szpinaku i truskawek? Intensywnie czerwone owoce pięknie współgrają smakowo i kolorystycznie z ciemnozielonymi liśćmi szpinaku.
http://www.przepisy.pl/przepis/salatka-szpinakowa-z-truskawkami-i-migdalami
Truskawki świetnie smakują zestawione z serami np. pleśniowymi typu rokpol. Lubię, gdy słodycz truskawek przełamuje orzechowy smak błękitnego sera. Wiem, że to dość odważna propozycja i duży kontrast, ale naprawdę zachęcam do spróbowania.
http://www.przepisy.pl/przepis/truskawkowa-salatka-z-serem-plesniowym
Inny ser dobrze do truskawek pasujący to ser kozi. Wypróbujcie koniecznie ciekawą sałatkę z truskawek, buraków i sera koziego. W mojej kuchni to letnia klasyka.
http://www.przepisy.pl/przepis/salatka-z-burakiem-i-truskawkami
Truskawki inspirują mnie również w innych połączeniach z różnymi sałatami – rzymską, masłową, rukolą. Świetnie grają także z cykorią, szparagami... Wprost uwielbiam truskawki z zielonym pieprzem lub chili. Smakowitym połączeniem są truskawki z cienkimi płatkami parmezanu i szynką parmeńską.
Hmm, kończę, idę kupić łubiankę truskawek!
Komentarze (0)