Jeżeli mieliście jakiekolwiek wątpliwości co do warzyw to sezon letni jest najlepszym momentem aby zacząć z nimi kulinarną przygodę. Dlaczego? Odpowiedź jest prosta. Latem wybór warzyw jest największy i mamy wyjątkową możliwość poznania ich w świeżej, najbardziej naturalnej odsłonie.
Aby prawdziwie docenić smak warzyw warto spróbować je po prostu na surowo. Będziecie zaskoczeni bogactwem i głębią smaków i aromatów. A surowe warzywa świetnie sprawdzą się w roli małych przekąsek podane z sosami typu dip, chutney (czatnej) czy po prostu vinaigrette. Warzywa mogą być dowolne – marchew, seler naciowy, koper włoski, rzepa, rzodkiewki, ogórek, cukinia czy papryka. Im więcej kolorów i smaków tym lepiej. Wystarczy pokroić je w wygodne słupki, maczać w wybranych sosach i delektować się smakiem, ze świadomością, że dostarczamy jednocześnie naszym organizmom mnóstwo witamin i soli mineralnych. Przygotowanie większości sosów do warzyw to naprawdę chwila. Na przykład pyszny dip koperkowy wzbogacony dodatkiem siemienia lnianego. Nie tylko smaczny, ale także zdrowy, wspaniale uzupełni smak warzyw.
Dip koperkowy

Czas: 15 minut

Porcja dla 6 osób

Składniki:

 

    • 100 g serka homogenizowanego

 

    • ½ szklanki śmietany kremówki 1

 

    • Sos sałatkowy do mizerii Knorr

 

    • ¼ łyżeczki białego pieprzu

 

    • 2 łyżki siemia lnianego

 

    • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej

 

    • Pęczek koperku

 

    • ¼ łyżeczki skórki otartej z cytryny

 


Sposób przygotowania :

Ziarna siemienia upraż na gorącej patelni. Koper posiekaj. Jogurt zmiksuj ze śmietanką i siemieniem lnianym. Dopraw pieprzem, gałką, skórką z cytryny i Sosem sałatkowym do mizerii Knorr. Połącz z koperkiem i dokładnie wymieszaj. Przed podaniem schłodź.

Obok dipów mamy także całą gamę sosów, które fantastycznie uzupełnią smak warzyw. Sprawdźcie, które smakują Wam najbardziej. Możliwości jest wiele – sos Cezar, 1000 wysp, tzatziki, mole, rozmaite salse (czyli po polsku sosy), francuski, włoski czy polski ziołowy czyli ogrodowy. A może na małe letnie przyjęcie podacie bukiet warzyw, pokrojonych w zgrabne słupki z hiszpańskim sosem salsa verde? 

Salsa verde

Czas: 15 minut

Porcja dla 4 osób

Składniki :

 

    • 1 cebula

 

    • Główka czosnku

 

    • Bulionetka Domowa Drobiowa

 

    • 2 pęczki natki pietruszki

 

    • 3 jajka

 

    • Oliwa z oliwek

 


Sposób przygotowania:

Bulionetkę Bulion drobiowy Knorr rozprowadź w 200 ml wody. Zagotuj do momentu, gdy wszystko się połączy. Ugotuj jajka na twardo. W międzyczasie pokrój czosnek oraz cebulę, i podsmaż na złotobrązowo na oliwie (wykorzystaj całą oliwę). Przełóż do moździerza. Pietruszkę i jajka drobno posiekaj. Dodaj do cebuli i czosnku. Wszystko mocno utrzyj. Jeśli nie masz moździerza, wykorzystaj mikser. Dolewaj bulion do czasu, gdy sos uzyska właściwą konsystencję.

Korzystajcie z letnich warzyw pełną garścią. Próbujcie, smakujcie, dodawajcie do sałat, sałatek.