Zamarzyła mi się na obiad fasolka szparagowa, a że sezon na nią w pełni, bez problemu kupiłem świeżutkie strączki. Żółte i zielone. Przygotuję je dzisiaj dla siebie i żony. Jak? Oczywiście klasycznie po polsku - z zasmażaną, tartą bułeczką (ech, te smaki dzieciństwa...). Zaczynamy od gotowania fasolki….

I od razu ważna sprawa - strączki fasolki powinny być twarde i bez przebarwień. Pamiętajcie, że świeża fasolka po zagięciu końców pęka z charakterystycznym chrupnięciem - to prawdziwa oznaka jej świeżości. Strąki, które leżą zbyt długo, więdną i tracą kruchość, a także smak.
Fasolkę myję w zimnej wodzie i obcinam końce. Niestety, pod koniec sezonu strączki często mają w przekroju łykowatą nitkę. Należy ją usunąć, ucinając oba końce fasolki i wyciągając dokładnie twardą nitkę.

Fasolkę wrzucam następnie do gotującej się wody z dodatkiem soli i cukru (na 1 kg fasolki - 3 litry wody, 1 łyżka soli i 1 łyżka cukru). Żółte strąki gotuję 8-10 minut, zielone nieco dłużej - 12-15 minut. Ugotowana fasolka powinna stawiać delikatny opór zębom. A im starsza fasolka, tym czas gotowania się wydłuża, dlatego zawsze w połowie zakładanego czasu sprawdzam pojedyncze strąki.
A teraz co dalej z ugotowaną fasolką? Na początek klasyczna fasolka z bułeczką. Warto pamiętać, że nie wystarczy wysypać bułeczkę na patelnię i dodać tłuszcz.
Apeluję, dajcie tartej bułce chwilę przesmażać się na maśle lub margarynie! Powinna ładnie się zrumienić, a nie tylko nasiąknąć tłuszczem. Ugotowana na chrupko fasolka i prawidłowo przygotowana bułeczka to prawdziwe niebo w gębie! Latem, gdy jest gorąco, mięso na obiad zastępuję sadzonym jajkiem lub po prostu podaję tylko fasolkę.

Fasolka szparagowa jest doskonała w najrozmaitszych daniach, sałatkach, zupach, jako dodatek do mięs. Na ciepło i na zimno.
Warzywo to odnajduje się idealnie w kuchni bliskiego wschodu, a warzywnego curry bez tego warzywa moim zdaniem przygotować się nie da… Jeśli lubicie aromaty przypraw kuchni orientalnej, spróbujcie przepisu na fasolkę po indyjsku.

Aromatyczna fasolka po indyjsku:
- 500 g fasolki szparagowej
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1/2 papryczki chili, posiekanej
- 2-cm korzeń imbiru, obrany i starty
- 1 łyżeczka Naturalnej Przyprawy do mięs z gorczycą i kolendrą Knorr
- 1 łyżeczka curry
- 3 łyżki oleju

Oczyszczoną fasolkę ugotuj na chrupko, odcedź i odstaw pod przykryciem.
W dużym rondlu rozgrzej olej, następnie dodaj posiekany czosnek, papryczkę chili, starty imbir, curry i Naturalną Przyprawę do mięs Knorr. Chwilę przesmażaj na średnim ogniu (uważaj, żeby nie przypalić czosnku).
Gdy czosnek się zrumieni, do rondla dodaj fasolkę i przesmażaj 2-3 minuty. Zdejmij z ognia i podawaj, np. do mięs z grilla.

Tymczasem moja fasolka już się ugotowała... W kolejnym wpisie podzielę się z Wami moimi sprawdzonymi sposobami na wyśmienite sałatki z fasolką szparagową.