Dziś kilka słów o ciepłych daniach z fasolką szparagową. Gdy gotuję letnią zupę warzywną - czy polską z koperkiem, czy włoską minestrone - nigdy nie zapominam o fasolkach.

Na początek proponuję jedną z popularniejszych zup warzywnych z dodatkiem fasolki szparagowej oczywiście. :)

https://www.przepisy.pl/przepis/zielona-zupa-warzywna

Letnie gotowanie musi być szybkie i nieskomplikowane. Dlatego idealnym rozwiązaniem na letni obiad są rozmaite dania z makaronami i fasolką szparagową. Chrupiące, jędrne strączki, żółte i zielone, świetnie współgrają z krótkimi i długimi makaronami. Polecam makaron z łososiem, pomidorami malinowymi i fasolką. Wystarczy ugotować fasolkę, dodać do niej pokrojone w kostkę pomidory malinowe i kawałki wędzonego łososia. Całość doprawić oliwą i np. sosem sałatkowym ziołowym Knorr, wymieszać z ugotowanym krótkim makaronem, np. rurki lub świderki, i podawać. Obiad dla całej rodziny dosłownie w 15 minut. I nie przejmujcie się jeżeli cokolwiek zostanie - na zimno, to po prostu wielobarwna sałatka makaronowa.

No właśnie, jeśli po obiedzie została Wam ugotowana fasolka, można jej użyć do przygotowania zapiekanki - jak choćby tej z tuńczykiem i ziemniakami, z dodatkiem Knorr Fixu Spaghetti Carbonara:

https://www.przepisy.pl/przepis/zapiekanka-marynarza

Często dodaję fasolkę szparagową do smażonych warzyw po chińsku, „perfumuję” ją wtedy podsmażonym czosnkiem, olejem sezamowym, imbirem i sosem sojowym. Czasami tylko pragmatyczni Chińczycy zamieniają fasolkę na strąki młodego groszku cukrowego, ale to już temat na zupełnie inną kulinarną opowieść.