Dania z Kuchni Polskiej
2709 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (2709) 
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
trudne
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
Ciekawostki i porady
Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.
Czytaj więcejŻurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.
Czytaj więcej
Kuchnia polska
Polska, jak długa i szeroka, ma nam wiele do zaoferowania. Nasz kraj cechuje nie tylko bogata historia, kultura, moc wspaniałych zabytków czy przepiękne krajobrazy. To także ojczyzna wyśmienitych smaków, które warto, ba – nawet trzeba znać! Kuchnia polska ma bowiem wiele do zaoferowania. Rodzima, tradycyjna i po prostu najlepsza! W każdym regionie naszej ojczyzny znaleźć można unikatowe, wyśmienite smaki, których nie znajdziemy nigdzie indziej na świecie. Czas poznać tajniki wyjątkowych polskich kulinariów. Z naszymi przepisami nie będzie to trudne. Gotowy na gotowanie? Zapraszamy!
Dla kogo?
Miłośnicy klasyki – mamy coś w sam raz dla Was! Wśród naszych propozycji znajdziecie wiele pomysłów na wykwintne pieczenie, ale nie zabraknie też receptur na swojskie kotlety schabowe czy niedzielny rosół. Jak to mówią, dla każdego coś dobrego. Gwarantujemy, będzie smacznie, jak u mamy!
Na jaką okazję?
Polska kuchnia dobra na wszystko! Przepyszne pierogi z rozmaitymi nadzieniami lub tradycyjny bigos obronią każdy obiad. Dodatek kiszonych ogórków czy oscypka dodadzą rodzimego charakteru potrawom. Śmiało na co dzień wykorzystujmy smaki, które daje nam ojczysta kuchnia. Nikt nie oprze się naszym przepisom!
Czy wiesz, że?
Kultowe polskie pierogi ruskie tak naprawdę nie mają nic wspólnego z Rosją. Te nafaszerowane twarogowo – ziemniaczaną masą rarytasy inaczej określa się pierogami galicyjskimi. Sama nazwa jest efektem nie tyle wyobraźni kucharzy, ile zawirowań historycznych i łączącą się z nimi zmianą granic. Po II wojnie światowej Polska straciła Lwów, a danie zaczęto tytułować mianem pierogów ruskich, odnoszących się nie do rosyjskich terenów, a do Rusi Czerwonej, czyli Kresów Wschodnich.
Dla urozmaicenia:
Tradycyjne przepisy możesz urozmaicić, dodając do nich nieszablonowe składniki. Na przykład przygotowując popularną panierkę do kotletów, zastąp bułkę tartą płatkami kukurydzianymi, nasionami słonecznika, sezamem lub siemieniem lnianym. Do obtaczania sprawdzą się także rozmaite otręby: owsiane czy gryczane. Smacznie i zdrowo!