Składniki
300 gramów
1 łyżka
1 sztuka
0.33 szklanki
10 gramów
3 łyżki
2 łyżki
2 łyżki
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Twaróg, przeciśnięty przez praskę, wymieszaj szybko i energicznie z żółtkiem, mąką ziemniaczaną oraz pszenną i cukrem waniliowym tworząc zwarte ciasto. Odstaw ciasto na 10 minut.
Krok 2
Następnie podsyp delikatnie mąką, podziel ciasto na mniejsze kawałki i z każdego uformuj wałek. Podziel na mniejsze kawałki.
Krok 3
Każdy formuj w dłoniach tak, aby powstały ładne i okrągłe knedle. W razie potrzeby podsyp stolnicę i dłonie mąką.
Krok 4
Gotowe knedle gotuj w wodzie kilka minut, aż wypłyną.
Krok 5
W tym czasie na patelni zrumień bułkę tartą, a następnie dodaj masło z cukrem oraz cynamon Knorr. Wymieszaj. Gotowe knedle przełóż na talerz i polej cynamonowym masłem.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Knedle serowe
Kluski, pyzy, knedle – mączne dania po prostu mają w sobie to coś! Na myśl o knedlach z ciasta serowego i innych słodkich potrawach, które przygotowywały nasze babcie, aż cieknie nam ślinka. Być może chcesz jeszcze raz ich zasmakować, ale nie masz czasu, by gotować i jeść je równie często jak przed laty? Jeśli tak, oto dobra wiadomość: przygotowanie knedli serowych jest niezwykle proste i nie zajmuje dużo czasu. Warto wypróbować nasz przepis – ciasto serowe na knedle po prostu rozpływa się w ustach!
Dla kogo?
Knedle serowe polecamy szczególnie dla osób, które przepadają za daniami przygotowanymi z mąki. Miłośnicy słodkich dań obiadowych również powinni polubić knedle z ciasta twarogowego.
Na jaką okazję?
Knedle z twarogu zrobią furorę na rodzinnym obiedzie – szczególnie gdy przy stole zasiądą fani mącznych dań. Słodkie knedle z ciasta twarogowego wywołają uśmiech na ich twarzach! A może zaserwujesz knedle z serem znajomym i zapewnisz im powrót do czasów dzieciństwa?
Czy wiesz, że?
Knedle z serem możesz przygotować także na słono i podawać z mięsem, sosem pieczeniowym i surówką. W takiej wersji dania ciasto serowe na knedle jest pozbawione cukru wanilinowego i cynamonu, a do przygotowania używa się soli.
Dla urozmaicenia:
Knedle z ciasta twarogowego tradycyjnie podaje się z okrasą z cukru i bułki tartej. Jeśli za nią nie przepadasz, możesz zamienić ją na owocową konfiturę lub sos czekoladowy. Knedle z twarogu możesz także ozdobić listkami mięty.