Knedle serowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Knedle serowe

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

297

641 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2088 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6974 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 łyżka

1 sztuka

0.33 szklanki

10 gramów

3 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Twaróg, przeciśnięty przez praskę, wymieszaj szybko i energicznie z żółtkiem, mąką ziemniaczaną oraz pszenną i cukrem waniliowym tworząc zwarte ciasto. Odstaw ciasto na 10 minut.

Knedle serowe - Krok 1

Krok 2

Następnie podsyp delikatnie mąką, podziel ciasto na mniejsze kawałki i z każdego uformuj wałek. Podziel na mniejsze kawałki.

Knedle serowe - Krok 2

Krok 3

Każdy formuj w dłoniach tak, aby powstały ładne i okrągłe knedle. W razie potrzeby podsyp stolnicę i dłonie mąką.

Knedle serowe - Krok 3

Krok 4

Gotowe knedle gotuj w wodzie kilka minut, aż wypłyną.

Knedle serowe - Krok 4

Krok 5

W tym czasie na patelni zrumień bułkę tartą, a następnie dodaj masło z cukrem oraz cynamon Knorr. Wymieszaj. Gotowe knedle przełóż na talerz i polej cynamonowym masłem.

Knedle serowe - Krok 5
11

Opinie o przepisie

  • Katarzyna Guźniczak

    Katarzyna Guźniczak , 25.03.2020

    A co zrobic z białkiem? I ile to jest 0,33 szklanki?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Guźniczak

    Katarzyna Guźniczak , 24.03.2020

    Mam pytanie, co to za miarą 0,33 szklanki mąki przennnej? Czyli co 1/3 szklanki??????

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Ewa Bisiorkowska

    Ewa Bisiorkowska , 03.11.2019

    pyszne!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Klaudiusz Kocemba

    Klaudiusz Kocemba , 24.10.2019

    Bardzo fajny i ciekawy przepis :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara  Sznajder

    Barbara Sznajder , 09.05.2019

    dziś ugotuje.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata Werner

    Agata Werner , 09.05.2019

    rozplywaja się w ustach

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga Wróbel

    Jadwiga Wróbel , 06.01.2018

    Zamiast tej chemii , może lepiej kartofle ugotować i przecisnąć przez praskę ☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • krystyna.wl@wp.pl WLODARCZYK

    krystyna.wl@wp.pl WLODARCZYK , 21.07.2015

    witam co to za przepisy jak mam kupować chemię jako kluski czy kopytka KNORRA

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wojtek 35

    Wojtek 35 , 21.07.2015

    petarda

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wojciech Banaszak

    Wojciech Banaszak , 21.07.2015

    super

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Knedle serowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Knedle serowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Knedle serowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Knedle serowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Knedle serowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Knedle serowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Knedle serowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Knedle serowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Knedle seroweKnedle serowe

Dania mączne, zwłaszcza te podane na słodko, to prawdziwy comfort food w wersji polskiej – poprawiają humor. Knedle serowe będą daniem, w którym zakocha się cała twoja rodzina. Pachnące i delikatne serowe ciasto w kształcie kuleczek to smaki znane każdemu z dzieciństwa. W naszej wersji to danie doskonałe na obiad – słodkie, ciepłe i rozpieszczające podniebienie.Jeśli nie możesz poświęcić zbyt dużo czasu na przygotowanie obiadu, użyj Fixu kopytka czy leniwe Knorr, który posłuży ci jako baza do wykonania tego dania. Twaróg mielony i cukier waniliowy uzupełnią dzieło. Knedle serowe okraś polewą z bułki tartej i cukru. Możesz też wykazać się większą fantazją i pomyśleć nad polewą np. czekoladową albo owocową, z truskawek, wiśni lub malin. Danie ozdób zielonymi listkami świeżej mięty lub melisy. Do takiego obiadu podaj kompot lub kubek zbożowej kawy.