Knedle serowe

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

295

626 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2053 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

6763 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 łyżka

0.33 szklanki

1 sztuka

10 gramów

3 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Twaróg, przeciśnięty przez praskę, wymieszaj szybko i energicznie z żółtkiem, mąką ziemniaczaną oraz pszenną i cukrem waniliowym tworząc zwarte ciasto. Odstaw ciasto na 10 minut.

Knedle serowe - Krok 1

Krok 2

Następnie podsyp delikatnie mąką, podziel ciasto na mniejsze kawałki i z każdego uformuj wałek. Podziel na mniejsze kawałki.

Knedle serowe - Krok 2

Krok 3

Każdy formuj w dłoniach tak, aby powstały ładne i okrągłe knedle. W razie potrzeby podsyp stolnicę i dłonie mąką.

Knedle serowe - Krok 3

Krok 4

Gotowe knedle gotuj w wodzie kilka minut, aż wypłyną.

Knedle serowe - Krok 4

Krok 5

W tym czasie na patelni zrumień bułkę tartą, a następnie dodaj masło z cukrem oraz cynamon Knorr. Wymieszaj. Gotowe knedle przełóż na talerz i polej cynamonowym masłem.

Knedle serowe - Krok 5
11

Opinie o przepisie

  • Katarzyna Guźniczak

    Katarzyna Guźniczak, 25.03.2020

    A co zrobic z białkiem? I ile to jest 0,33 szklanki?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Guźniczak

    Katarzyna Guźniczak, 24.03.2020

    Mam pytanie, co to za miarą 0,33 szklanki mąki przennnej? Czyli co 1/3 szklanki??????

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Ewa Bisiorkowska

    Ewa Bisiorkowska, 03.11.2019

    pyszne!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Klaudiusz Kocemba

    Klaudiusz Kocemba, 24.10.2019

    Bardzo fajny i ciekawy przepis :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara  Sznajder

    Barbara Sznajder, 09.05.2019

    dziś ugotuje.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata Werner

    Agata Werner, 09.05.2019

    rozplywaja się w ustach

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga Wróbel

    Jadwiga Wróbel, 06.01.2018

    Zamiast tej chemii , może lepiej kartofle ugotować i przecisnąć przez praskę ☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • krystyna.wl@wp.pl WLODARCZYK

    krystyna.wl@wp.pl WLODARCZYK, 21.07.2015

    witam co to za przepisy jak mam kupować chemię jako kluski czy kopytka KNORRA

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wojtek 35

    Wojtek 35, 21.07.2015

    petarda

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wojciech Banaszak

    Wojciech Banaszak, 21.07.2015

    super

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Knedle serowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Knedle serowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Knedle serowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Knedle serowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Knedle serowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Knedle serowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Knedle serowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Knedle seroweKnedle serowe

Dania mączne, zwłaszcza te podane na słodko, to prawdziwy comfort food w wersji polskiej – poprawiają humor. Knedle serowe będą daniem, w którym zakocha się cała twoja rodzina. Pachnące i delikatne serowe ciasto w kształcie kuleczek to smaki znane każdemu z dzieciństwa. W naszej wersji to danie doskonałe na obiad – słodkie, ciepłe i rozpieszczające podniebienie.Jeśli nie możesz poświęcić zbyt dużo czasu na przygotowanie obiadu, użyj Fixu kopytka czy leniwe Knorr, który posłuży ci jako baza do wykonania tego dania. Twaróg mielony i cukier waniliowy uzupełnią dzieło. Knedle serowe okraś polewą z bułki tartej i cukru. Możesz też wykazać się większą fantazją i pomyśleć nad polewą np. czekoladową albo owocową, z truskawek, wiśni lub malin. Danie ozdób zielonymi listkami świeżej mięty lub melisy. Do takiego obiadu podaj kompot lub kubek zbożowej kawy.