Knedle serowe z twarogu – z ciasta serowego | Przepisy.pl pixel

Knedle serowe

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

315

heart
1115 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2405 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8311 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 łyżka

1 sztuka

0.33 szklanki

10 gramów

3 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Twaróg, przeciśnięty przez praskę, wymieszaj szybko i energicznie z żółtkiem, mąką ziemniaczaną oraz pszenną i cukrem waniliowym tworząc zwarte ciasto. Odstaw ciasto na 10 minut.

Knedle serowe - Krok 1

Krok 2

Następnie podsyp delikatnie mąką, podziel ciasto na mniejsze kawałki i z każdego uformuj wałek. Podziel na mniejsze kawałki.

Knedle serowe - Krok 2

Krok 3

Każdy formuj w dłoniach tak, aby powstały ładne i okrągłe knedle. W razie potrzeby podsyp stolnicę i dłonie mąką.

Knedle serowe - Krok 3

Krok 4

Gotowe knedle gotuj w wodzie kilka minut, aż wypłyną.

Knedle serowe - Krok 4

Krok 5

W tym czasie na patelni zrumień bułkę tartą, a następnie dodaj masło z cukrem oraz cynamon Knorr. Wymieszaj. Gotowe knedle przełóż na talerz i polej cynamonowym masłem.

Knedle serowe - Krok 5
14

Opinie o przepisie

  • MONIA

    MONIA , 06.02.2022

    Ja tak robię leniwe tylko kulek nie robię, kroje jak kopytka

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Katarzyna Guźniczak

    Katarzyna Guźniczak , 25.03.2020

    A co zrobic z białkiem? I ile to jest 0,33 szklanki?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Katarzyna Guźniczak

    Katarzyna Guźniczak , 24.03.2020

    Mam pytanie, co to za miarą 0,33 szklanki mąki przennnej? Czyli co 1/3 szklanki??????

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Ewa Bisiorkowska

    Ewa Bisiorkowska , 03.11.2019

    pyszne!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Klaudiusz Kocemba

    Klaudiusz Kocemba , 24.10.2019

    Bardzo fajny i ciekawy przepis :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara  Sznajder

    Barbara Sznajder , 09.05.2019

    dziś ugotuje.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata Werner

    Agata Werner , 09.05.2019

    rozplywaja się w ustach

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga Wróbel

    Jadwiga Wróbel , 06.01.2018

    Zamiast tej chemii , może lepiej kartofle ugotować i przecisnąć przez praskę ☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • krystyna.wl@wp.pl WLODARCZYK

    krystyna.wl@wp.pl WLODARCZYK , 21.07.2015

    witam co to za przepisy jak mam kupować chemię jako kluski czy kopytka KNORRA

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wojtek 35

    Wojtek 35 , 21.07.2015

    petarda

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wojciech Banaszak

    Wojciech Banaszak , 21.07.2015

    super

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Knedle serowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Knedle serowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Knedle serowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Knedle serowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Knedle serowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Knedle serowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Knedle serowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Knedle serowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Knedle seroweKnedle serowe

Kluski, pyzy, knedle – mączne dania po prostu mają w sobie to coś! Na myśl o knedlach z ciasta serowego i innych słodkich potrawach, które przygotowywały nasze babcie, aż cieknie nam ślinka. Być może chcesz jeszcze raz ich zasmakować, ale nie masz czasu, by gotować i jeść je równie często jak przed laty? Jeśli tak, oto dobra wiadomość: przygotowanie knedli serowych jest niezwykle proste i nie zajmuje dużo czasu. Warto wypróbować nasz przepis – ciasto serowe na knedle po prostu rozpływa się w ustach!

Dla kogo?

Knedle serowe polecamy szczególnie dla osób, które przepadają za daniami przygotowanymi z mąki. Miłośnicy słodkich dań obiadowych również powinni polubić knedle z ciasta twarogowego.

Na jaką okazję?

Knedle z twarogu zrobią furorę na rodzinnym obiedzie – szczególnie gdy przy stole zasiądą fani mącznych dań. Słodkie knedle z ciasta twarogowego wywołają uśmiech na ich twarzach! A może zaserwujesz knedle z serem znajomym i zapewnisz im powrót do czasów dzieciństwa?

Czy wiesz, że?

Knedle z serem możesz przygotować także na słono i podawać z mięsem, sosem pieczeniowym i surówką. W takiej wersji dania ciasto serowe na knedle jest pozbawione cukru wanilinowego i cynamonu, a do przygotowania używa się soli.

Dla urozmaicenia:

Knedle z ciasta twarogowego tradycyjnie podaje się z okrasą z cukru i bułki tartej. Jeśli za nią nie przepadasz, możesz zamienić ją na owocową konfiturę lub sos czekoladowy. Knedle z twarogu możesz także ozdobić listkami mięty.