Składniki
3 sztuki
1 sztuka
2 łyżki
1 szklanka
1 szczypta
2 łyżki
2 łyżki
3 sztuki
300 mililitrów
1 sztuka
2 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bułki pokroić w plastry i włożyć do miseczki. Mleko zagotować i zalać nim bułki. Odstawić aż zmiękną. Następnie dodać jajko, posiekana natkę pietruszki, pieprz i sól do smaku. Wszystko wyrobić ręką na jednolita masę, po czym dodać mąkę. Ponownie wymieszać. W dużym garnku zagotować wodę lekko osolona. Z masy wilgotnymi rękoma uformować niewielkie kule i ostrożnie wkładać do gotującej się wody. Zmniejszyć płomień, gotować ok 15 minut. Wyjąc i osaczyć. Rozgrzać patelnie z masłem i obsmażyć knedle na rumiano.
Krok 2
Mięso obok kostki delikatnie rozbić tłuczkiem. Posypać przyprawa do mies.. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć mięso z obu stron na rumiano. Przykryć i zostawić w cieple.
Krok 3
Do wody dodaj sos myśliwski, zagotuj na wolnym ogniu, następnie włóż do niego usmażone kotlety, pogrzej. Wyłóż na talerz razem knedlami.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Zimowe lody topnieją w jednym szczególnym dniu. 14 lutego obchodzimy święto miłości czyli Walentynki. W ten dzień okazujemy miłość i przyjaźń naszym najbliższym, w ten dzień celebrujemy to co nas łączy i to co w nas najlepsze.
Czytaj więcejDelikatne, puszyste pączki. Z jednej strony proste w przygotowaniu, z drugiej – wymagające uwagi. Jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić dobre pączki, pamiętaj o kilku radach, dzięki którym zawsze wyjdą doskonałe, a ich brzegi zwieńczy złota obwódka.
Czytaj więcej