
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
4 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
4 sztuki
2 łyżki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W miseczce rozetrzyj dokładnie kostkę Knorr z oliwą. Umytą pierś osusz i natrzyj powstałą pastą.

Krok 2
Zamarynowaną pierś smaż na lekko rozgrzanej patelni przez 3-5 minut z każdej strony. Po usmażeniu pierś pokrój w cienkie plastry pod skosem.

Krok 3
Kromki pieczywa opiecz w tosterze lub na rozgrzanej, suchej patelni. Po wystudzeniu każdą kromkę posmaruj z jednej strony majonezem. Pomidora oraz jajko pokrój na cienkie plastry.

Krok 4
Każdą z kromek przykryj liściem sałaty, następnie na dwóch z nich połóż kawałki kurczaka, plasterki pomidora oraz jajko. Wierzch kanapek przykryj pozostałymi dwoma kromkami.

Krok 5
Kanapki ściśnij lekko dłonią a następnie zepnij wykałaczkami (po 2 szt.). Kanapki z kurczakiem i jajkiem przekrój na dwie połówki po przekątnej. Ogórka obierz ze skóry, pokrój w cienkie słupki i podaj z kanapkami.


Dobra rada:
Zamiast jajka ugotowanego na twardo, taką kanapkę przygotować możesz również z jajkiem sadzonym.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kanapka z kurczakiem i jajkiem
Szukasz inspiracji na śniadanie? Jeśli zależy Ci na przepisie, który nie jest skomplikowany, ale również nie jest najprostszym z możliwych – przychodzimy z pomocą. Kanapki z kurczakiem i jajkiem to propozycja, z którą poradzi sobie nawet początkujący kucharz. W miseczce rozetrzyj dokładnie kostkę Knorr z oliwą. Umytą pierś osusz i natrzyj powstałą pastą. Dodaj pozostałe składniki, ułóż je na kroki chleba i potrawa gotowa!
Dla kogo?
Kanapki z kurczakiem i jajkiem to świetna propozycja dla tych, którzy w ciągu dnia nie mają zbyt wiele czasu na przyrządzanie posiłków. Nasza propozycja to zaledwie 30 minut pracy, które zdecydowanie warto poświecić. Przekonasz się o tym, jeśli wypróbujesz nasz przepis!
Na jaką okazję?
Jajko kojarzy się nam głównie z posiłkami przygotowywanymi w porze śniadaniowej. Tak też jest w tym przypadku. Przygotuj kanapki z kurczakiem i jajkiem na śniadanie i zacznij dzień z dobrymi smakami i aromatami!
Czy wiesz, że?
Alternatywą dla jajka gotowanego na twardo jest jajko sadzone. Jeśli wolisz przygotować go w takiej wersji, nic prostszego! Możesz wybrać również poziom wysmażenia – od miękkiego żółtka, które wyleje się kanapki, po twarde w stałej konsystencji. Wszystko zależy od Twoich preferencji smakowych.
Dla urozmaicenia:
Eksperymentując z przepisem, nie zapomnij użyć majonezu. Posmaruj nim kromki chleba przed położeniem pozostałych składników. Dzięki temu składnikowi uzupełnisz smak kanapki z kurczakiem i jajkiem i nadasz jej nieco aksamitnego wykończenia. Smacznego!