
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
4 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
4 sztuki
2 łyżki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W miseczce rozetrzyj dokładnie kostkę Knorr z oliwą. Umytą pierś osusz i natrzyj powstałą pastą.

Krok 2
Zamarynowaną pierś smaż na lekko rozgrzanej patelni przez 3-5 minut z każdej strony. Po usmażeniu pierś pokrój w cienkie plastry pod skosem.

Krok 3
Kromki pieczywa opiecz w tosterze lub na rozgrzanej, suchej patelni. Po wystudzeniu każdą kromkę posmaruj z jednej strony majonezem. Pomidora oraz jajko pokrój na cienkie plastry.

Krok 4
Każdą z kromek przykryj liściem sałaty, następnie na dwóch z nich połóż kawałki kurczaka, plasterki pomidora oraz jajko. Wierzch kanapek przykryj pozostałymi dwoma kromkami.

Krok 5
Kanapki ściśnij lekko dłonią a następnie zepnij wykałaczkami (po 2 szt.). Kanapki z kurczakiem i jajkiem przekrój na dwie połówki po przekątnej. Ogórka obierz ze skóry, pokrój w cienkie słupki i podaj z kanapkami.


Dobra rada:
Zamiast jajka ugotowanego na twardo, taką kanapkę przygotować możesz również z jajkiem sadzonym.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kanapka z kurczakiem i jajkiem
Szukasz inspiracji na śniadanie? Jeśli zależy Ci na przepisie, który nie jest skomplikowany, ale również nie jest najprostszym z możliwych – przychodzimy z pomocą. Kanapki z kurczakiem i jajkiem to propozycja, z którą poradzi sobie nawet początkujący kucharz. W miseczce rozetrzyj dokładnie kostkę Knorr z oliwą. Umytą pierś osusz i natrzyj powstałą pastą. Dodaj pozostałe składniki, ułóż je na kroki chleba i potrawa gotowa!
Dla kogo?
Kanapki z kurczakiem i jajkiem to świetna propozycja dla tych, którzy w ciągu dnia nie mają zbyt wiele czasu na przyrządzanie posiłków. Nasza propozycja to zaledwie 30 minut pracy, które zdecydowanie warto poświecić. Przekonasz się o tym, jeśli wypróbujesz nasz przepis!
Na jaką okazję?
Jajko kojarzy się nam głównie z posiłkami przygotowywanymi w porze śniadaniowej. Tak też jest w tym przypadku. Przygotuj kanapki z kurczakiem i jajkiem na śniadanie i zacznij dzień z dobrymi smakami i aromatami!
Czy wiesz, że?
Alternatywą dla jajka gotowanego na twardo jest jajko sadzone. Jeśli wolisz przygotować go w takiej wersji, nic prostszego! Możesz wybrać również poziom wysmażenia – od miękkiego żółtka, które wyleje się kanapki, po twarde w stałej konsystencji. Wszystko zależy od Twoich preferencji smakowych.
Dla urozmaicenia:
Eksperymentując z przepisem, nie zapomnij użyć majonezu. Posmaruj nim kromki chleba przed położeniem pozostałych składników. Dzięki temu składnikowi uzupełnisz smak kanapki z kurczakiem i jajkiem i nadasz jej nieco aksamitnego wykończenia. Smacznego!


































