Przepisy na Knedle | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Knedle

19 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - KnedleKnedle

Knedle polskie, bawarskie knedle z bułki czy słowackie i czeskie knedliki - wszystkie łączy jedno – są pysznie nadziane! Apetyczny farsz, zatopiony w puchatej kulce z mąki lub ziemniaków. Aż ślinka cieknie na samą myśl! Smakują znakomicie zarówno z mięsem, jak i owocami. Na słodko lub wytrawnie. Śmiało szpikujmy białe bułeczki śliwkami, truskawkami, jagodami, mięsem bądź innymi smakołykami. Z naszymi przepisami na knedle pyszny obiad gwarantowany. Zapraszamy do gotowania!

Dla kogo?

Knedle nie tylko smakują wyśmienicie, ale i wyglądają zacnie. Te nadziewane owocami i te w wersji wytrawnej posmakują każdemu. Coś dla siebie znajdzie koneser mięsnych smaków, miłośnik roślinnych specjałów oraz łasuch uwielbiający słodkości. Palce lizać!

Na jaką okazję?

Knedle są bardzo pożywnym posiłkiem, który można podawać zarówno solo, jak i jako dodatek do innych dań. Stanowią dobraną parę z zupami oraz rozmaitymi rodzajami mięs zatopionych w aromatycznych sosach.

Czy wiesz, że?

Knedle to potrawa wywodząca się z treściwej kuchni chłopskiej. Serwuje się je głównie w Niemczech, Austrii, Czechach oraz Słowacji. Jednak okrągłe kulki różnią się między sobą w poszczególnych regionach. W niemieckiej Bawarii odnajdziemy tzw. Semmelknödel, czyli bawarskie knedle z bułki. Zazwyczaj podaje się je w towarzystwie pieczeni, gęstych sosów albo kiszonej kapusty. Z kolei austriacką specjalnością są Marillenknödel – knedle z morelami. Natomiast nasi sąsiedzi słyną ze swoich czeskich knedliczków, do zrobienia których wykorzystuje się czerstwe bułki.

Dla urozmaicenia:

Knedle ze słodkim nadzieniem najlepiej gotować w wodzie wzbogaconej o rozpuszczony cukier wanilinowy, kawałek laski wanilii lub kieliszek rumu. Knedle deserowe znakomicie smakują polane stopionym masłem z zarumienioną bułką tartą albo udekorowane śmietaną z cukrem. Łakomczuchy mogą pokusić się również o dodatek bitej śmietany. Pyszności!