Przepisy na Knedle
19 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcej
Knedle
Knedle polskie, bawarskie knedle z bułki czy słowackie i czeskie knedliki - wszystkie łączy jedno – są pysznie nadziane! Apetyczny farsz, zatopiony w puchatej kulce z mąki lub ziemniaków. Aż ślinka cieknie na samą myśl! Smakują znakomicie zarówno z mięsem, jak i owocami. Na słodko lub wytrawnie. Śmiało szpikujmy białe bułeczki śliwkami, truskawkami, jagodami, mięsem bądź innymi smakołykami. Z naszymi przepisami na knedle pyszny obiad gwarantowany. Zapraszamy do gotowania!
Dla kogo?
Knedle nie tylko smakują wyśmienicie, ale i wyglądają zacnie. Te nadziewane owocami i te w wersji wytrawnej posmakują każdemu. Coś dla siebie znajdzie koneser mięsnych smaków, miłośnik roślinnych specjałów oraz łasuch uwielbiający słodkości. Palce lizać!
Na jaką okazję?
Knedle są bardzo pożywnym posiłkiem, który można podawać zarówno solo, jak i jako dodatek do innych dań. Stanowią dobraną parę z zupami oraz rozmaitymi rodzajami mięs zatopionych w aromatycznych sosach.
Czy wiesz, że?
Knedle to potrawa wywodząca się z treściwej kuchni chłopskiej. Serwuje się je głównie w Niemczech, Austrii, Czechach oraz Słowacji. Jednak okrągłe kulki różnią się między sobą w poszczególnych regionach. W niemieckiej Bawarii odnajdziemy tzw. Semmelknödel, czyli bawarskie knedle z bułki. Zazwyczaj podaje się je w towarzystwie pieczeni, gęstych sosów albo kiszonej kapusty. Z kolei austriacką specjalnością są Marillenknödel – knedle z morelami. Natomiast nasi sąsiedzi słyną ze swoich czeskich knedliczków, do zrobienia których wykorzystuje się czerstwe bułki.
Dla urozmaicenia:
Knedle ze słodkim nadzieniem najlepiej gotować w wodzie wzbogaconej o rozpuszczony cukier wanilinowy, kawałek laski wanilii lub kieliszek rumu. Knedle deserowe znakomicie smakują polane stopionym masłem z zarumienioną bułką tartą albo udekorowane śmietaną z cukrem. Łakomczuchy mogą pokusić się również o dodatek bitej śmietany. Pyszności!