Przepisy na Knedle

19 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (19)

Knedle serowe
ratingratingratingratingrating

295

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Dania mączne, zwłaszcza te podane na słodko, to prawdziwy comfort food w wersji polskiej – popraw...
Knedle ze śliwkami
ratingratingratingratingrating

62

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Sezon na śliwki trwa od końca lata, do późnej jesieni. Owoce te są wtedy słodkie, dojrzałe i nied...
Knedle z truskawkami
ratingratingratingratingrating

15

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Knedle, czyli nadziewane kluski z ciasta mączno-ziemniaczanego, charakterystyczne dla kuchni czes...
Czeskie knedle z boczkiem
ratingratingratingratingrating

11

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
W Polsce knedle przygotowuje się zazwyczaj na słodko – ich podstawą są kwaskowate śliwki i pulchn...
Knedle ziołowe
ratingratingratingratingrating

4

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
Ziołowe knedle smakują wyśmienicie polane chochlą sosu borowikowego, ale mogą być też dodatkiem d...
Knedle na słodko
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Knedle z wiśniami
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Knedle z mięsem
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Knedle niemieckie
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Knedle serowo - truskawkowe
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Knedle ze śliwkami
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Knedle w sosie grzybowym
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
Knedle ze śliwkami
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Knedle nadziewane grzybami
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Knedle z bułki
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.

Ciekawostki i porady

Delikatne, puszyste pączki. Jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić dobre pączki, pamiętaj o kilku radach, dzięki którym zawsze wyjdą doskonałe, a ich brzegi zwieńczy złota obwódka.

Czytaj więcej

Walentynki przywędrowały do nas stosunkowo niedawno, ale dobrze się zadomowiły w zimowym kalendarzu. Może to święto komercyjne, ale w moim przekonaniu warte obchodzenia.

Czytaj więcej

przepisy.pl - KnedleKnedle

Knedle polskie, bawarskie knedle z bułki czy słowackie i czeskie knedliki - wszystkie łączy jedno – są pysznie nadziane! Apetyczny farsz, zatopiony w puchatej kulce z mąki lub ziemniaków. Aż ślinka cieknie na samą myśl! Smakują znakomicie zarówno z mięsem, jak i owocami. Na słodko lub wytrawnie. Śmiało szpikujmy białe bułeczki śliwkami, truskawkami, jagodami, mięsem bądź innymi smakołykami. Z naszymi przepisami na knedle pyszny obiad gwarantowany. Zapraszamy do gotowania!

Dla kogo?

Knedle nie tylko smakują wyśmienicie, ale i wyglądają zacnie. Te nadziewane owocami i te w wersji wytrawnej posmakują każdemu. Coś dla siebie znajdzie koneser mięsnych smaków, miłośnik roślinnych specjałów oraz łasuch uwielbiający słodkości. Palce lizać!

Na jaką okazję?

Knedle są bardzo pożywnym posiłkiem, który można podawać zarówno solo, jak i jako dodatek do innych dań. Stanowią dobraną parę z zupami oraz rozmaitymi rodzajami mięs zatopionych w aromatycznych sosach.

Czy wiesz, że?

Knedle to potrawa wywodząca się z treściwej kuchni chłopskiej. Serwuje się je głównie w Niemczech, Austrii, Czechach oraz Słowacji. Jednak okrągłe kulki różnią się między sobą w poszczególnych regionach. W niemieckiej Bawarii odnajdziemy tzw. Semmelknödel, czyli bawarskie knedle z bułki. Zazwyczaj podaje się je w towarzystwie pieczeni, gęstych sosów albo kiszonej kapusty. Z kolei austriacką specjalnością są Marillenknödel – knedle z morelami. Natomiast nasi sąsiedzi słyną ze swoich czeskich knedliczków, do zrobienia których wykorzystuje się czerstwe bułki.

Dla urozmaicenia:

Knedle ze słodkim nadzieniem najlepiej gotować w wodzie wzbogaconej o rozpuszczony cukier wanilinowy, kawałek laski wanilii lub kieliszek rumu. Knedle deserowe znakomicie smakują polane stopionym masłem z zarumienioną bułką tartą albo udekorowane śmietaną z cukrem. Łakomczuchy mogą pokusić się również o dodatek bitej śmietany. Pyszności!