Knedle z truskawkami - mąka ziemniaczana: przepis | Przepisy.pl pixel

Knedle z truskawkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

17

heart
560 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

204 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

354 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 szklanka

1 łyżka

1 łyżka

2 sztuki

300 gramów

200 mililitrów

2 łyżki

0.5 sztuki

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki ugotuj, wystudź i przeciśnij przez praskę.

Knedle z truskawkami - Krok 1

Krok 2

W misce połącz następujące składniki – przeciśnięte ziemniaki, oba rodzaje mąki, cukier puder oraz jajka – i wyrób gładkie, jednolite ciasto.

Knedle z truskawkami - Krok 2

Krok 3

Gotowe ciasto podziel na porcje, a następnie na stolnicy uformuj z każdej z nich wałek. Odcinaj kolejno małe kawałki i formuj niewielkie placuszki.

Knedle z truskawkami - Krok 3

Krok 4

Na każdy z placuszków nałóż truskawkę, następnie zlep boki i uformuj w dłoniach kulkę. W taki sam sposób przygotuj pozostałe knedle.

Knedle z truskawkami - Krok 4

Krok 5

Gotowe kulki wkładaj ostrożnie na osolony wrzątek, gotuj około 2-3 minut. Wyjmuj łyżką cedzakową.

Knedle z truskawkami - Krok 5

Krok 6

W miseczce wymieszaj śmietanę wraz z cukrem i ziarenkami wydobytymi z przekrojonej laski wanilii. Ugotowane knedle polej przygotowaną śmietaną i udekoruj listkami świeżej mięty.

Knedle z truskawkami - Krok 6
5

Opinie o przepisie

  • Ella

    Ella , 01.06.2021

    Kroki wam się pomyliły hahahaha .

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Edyta S***

    Edyta S*** , 28.06.2020

    Uwielbiam knedelki w najróżniejszych postaciach

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Cieślak

    Paulina Cieślak , 31.01.2017

    Wyszly pyszne. Niestety musiałam zrobic z mrożonych truskawek. Po rozmrozeniu i odcedzeniu wody wszystko sie udalo;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga  G.

    Jadwiga G. , 09.04.2016

    mogą być owoce zamrożone? ? takowe tylko mam. trzeba dłużej gotować? i czy trzeba wcześniej je rozmrozic? ?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Knedle z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Knedle z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Knedle z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Knedle z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Knedle z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Knedle z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Knedle z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Knedle z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Knedle z truskawkamiKnedle z truskawkami

Knedle, czyli nadziewane kluski z ciasta mączno-ziemniaczanego, charakterystyczne dla kuchni czeskiej, najczęściej skrywają śliwki lub morele, rzadziej brzoskwinie. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby nadziać je innymi owocami, np. pysznymi polskimi truskawkami. Knedle to doskonały pomysł na słodki obiad, lub kolację, są smaczne a przy tym niezwykle ekonomiczne, możesz wykorzystać do nich ziemniak, które zostały niezjedzone z poprzedniego obiadu. Jako omasta sprawdzi się bułka tarta smażona na odrobinie tłuszczu z cukrem, lub po prostu śmietana, jogurt lub miód. Nada się także owocowy sok lub syrop klonowy. Nie zaszkodzi na wierzch szczypta cynamonu lub kilka kropel olejku waniliowego. Danie ozdób liśćmi świeżej melisy lub mięty, laskami wanilii i całymi owocami. Temu nikt się nie oprze!