Knedle z truskawkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Knedle z truskawkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

415 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

148 osób wydrukowało

Pobierz pdf

218 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 szklanka

1 łyżka

1 łyżka

2 sztuki

300 gramów

200 mililitrów

2 łyżki

0.5 sztuki

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki ugotuj, wystudź i przeciśnij przez praskę.

Knedle z truskawkami - Krok 1

Krok 2

W misce połącz następujące składniki – przeciśnięte ziemniaki, oba rodzaje mąki, cukier puder oraz jajka – i wyrób gładkie, jednolite ciasto.

Knedle z truskawkami - Krok 2

Krok 3

Gotowe ciasto podziel na porcje, a następnie na stolnicy uformuj z każdej z nich wałek. Odcinaj kolejno małe kawałki i formuj niewielkie placuszki.

Knedle z truskawkami - Krok 3

Krok 4

Gotowe kulki wkładaj ostrożnie na osolony wrzątek, gotuj około 2-3 minut. Wyjmuj łyżką cedzakową.

Knedle z truskawkami - Krok 4

Krok 5

Na każdy z placuszków nałóż truskawkę, następnie zlep boki i uformuj w dłoniach kulkę. W taki sam sposób przygotuj pozostałe knedle.

Knedle z truskawkami - Krok 5

Krok 6

W miseczce wymieszaj śmietanę wraz z cukrem i ziarenkami wydobytymi z przekrojonej laski wanilii. Ugotowane knedle polej przygotowaną śmietaną i udekoruj listkami świeżej mięty.

Knedle z truskawkami - Krok 6
3

Opinie o przepisie

  • Edyta S***

    Edyta S*** , 28.06.2020

    Uwielbiam knedelki w najróżniejszych postaciach

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Cieślak

    Paulina Cieślak , 31.01.2017

    Wyszly pyszne. Niestety musiałam zrobic z mrożonych truskawek. Po rozmrozeniu i odcedzeniu wody wszystko sie udalo;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga  G.

    Jadwiga G. , 09.04.2016

    mogą być owoce zamrożone? ? takowe tylko mam. trzeba dłużej gotować? i czy trzeba wcześniej je rozmrozic? ?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Knedle z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Knedle z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Knedle z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Knedle z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Knedle z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Knedle z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Knedle z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Knedle z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Knedle z truskawkamiKnedle z truskawkami

Knedle, czyli nadziewane kluski z ciasta mączno-ziemniaczanego, charakterystyczne dla kuchni czeskiej, najczęściej skrywają śliwki lub morele, rzadziej brzoskwinie. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby nadziać je innymi owocami, np. pysznymi polskimi truskawkami. Knedle to doskonały pomysł na słodki obiad, lub kolację, są smaczne a przy tym niezwykle ekonomiczne, możesz wykorzystać do nich ziemniak, które zostały niezjedzone z poprzedniego obiadu. Jako omasta sprawdzi się bułka tarta smażona na odrobinie tłuszczu z cukrem, lub po prostu śmietana, jogurt lub miód. Nada się także owocowy sok lub syrop klonowy. Nie zaszkodzi na wierzch szczypta cynamonu lub kilka kropel olejku waniliowego. Danie ozdób liśćmi świeżej melisy lub mięty, laskami wanilii i całymi owocami. Temu nikt się nie oprze!