Naleśniki z serem i rodzynkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Naleśniki z serem i rodzynkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

79

1201 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

895 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1258 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

2 sztuki

1.5 szklanki

30 mililitrów

1 szczypta

1 szczypta

2 łyżeczki

nadzienie:

200 gramów

4 łyżki

4 łyżki

2 łyżki

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj ciasto na naleśniki – połącz jajka z cukrem waniliowym, dodaj mleko, wodę, sól, olej oraz mąkę i dokładnie wszystko razem wymieszaj do uzyskania jednolitego, płynnego ciasta, a następnie na rozgrzanej patelni usmaż naleśniki.

Naleśniki z serem i rodzynkami - Krok 1

Krok 2

Rodzynki zalej wrzącą wodą, pozostaw kilka minut, następnie odcedź. Płatki migdałowe upraż na suchej, dobrze nagrzanej patelni.

Naleśniki z serem i rodzynkami - Krok 2

Krok 3

W miseczce połącz twaróg ze śmietaną, dodaj lekko podgrzany miód i zmiksuj. Do serowej masy dodaj namoczone rodzynki oraz zrumienione migdałowe płatki – delikatnie wymieszaj.

Naleśniki z serem i rodzynkami - Krok 3

Krok 4

Serową masą posmaruj naleśniki, a następnie składaj w koperty – podobnie, jak tradycyjne krokiety. Gotowe naleśniki obsmaż z obu stron na patelni – podawaj udekorowane owocami i świeżą miętą.

Naleśniki z serem i rodzynkami - Krok 4
9

Opinie o przepisie

  • Iza

    Iza , 19.07.2022

    Moje dzieci mogłyby jeść naleśniki codziennie :) Często im serwuję te wg waszego przepisu. Do masy serowej dodaję startą skórkę cytrynową. Są przepyszne!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Suchanecka

    Paulina Suchanecka , 26.06.2021

    TAK. Uwielbiam naleśniki również te z serem rodzynkami, aczkolwiek zastępuje je czasem prażonymi jabłkami!!! Wówczas cynamon jeszcze bardziej pasuje, a całej mojej rodzinie bardzo smakuje!!! Często także nie ich nie obsmażam bo i bez tego są smaczne uważam! Takie oto moje pomysły, które koją smakowe zmysły :) ... jednak huczy taka wieść, że najlepiej nad morzem je zjeść ;) Na MAXaaa wypróbuję gdy w Ustroniu Morskim wyląduję! :D Pozdrawiam!!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Uliasz

    Beata Uliasz , 23.06.2021

    Tak. Naleśniki smakują mi zawsze – te w słodkim i wytrawnym wydaniu, tym bardziej, że robi się je błyskawicznie i zjada na poczekaniu. Prezentowany przepis trochę owocowo bym wzbogaciła i zamiast żurawiny – pokrojone kawałki brzoskwini bym w serze zanurzyła. Podam je z fantazyjną ozdobą – parasolką, smak i klimat lata będę namacalnie odczuwała. Poczuję się MAX rozkosznie, jak na rajskiej wyspie bym się zatrzymała…

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Szewczyk

    Joanna Szewczyk , 22.06.2021

    TAK. Trochę zmodyfikowałam przepis i dopasowałam do swoich smaków. Nie przepadam za rodzynkami, więc ich nie użyłam, a ser posłodziłam syropem z agawy zamiast miodem. Do sera dodałam troszkę naturalnej wanilii, bo uwielbiam naleśniki z serem z waniliową nutką. Moje naleśniki udekorowałam malinami , uprażonymi płatkami migdałów i świeżą miętą. Płatki migdałowe pierwszy raz wykorzystałam do naleśników i od teraz będę ich używała często , bo prażone płatki nadały daniu chrupkości i fajnego smaku. Zobaczcie jak wyglądają naleśniki w mojej wersji, dołączam zdjęcie. Polecam i smacznego!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iza Pałasz

    Iza Pałasz , 15.06.2021

    TAK. Ja ciasto na naleśniki robię z mąki, jajka, wody, oleju, szczypty soli i teraz mieszam do woli! Naleśniki smażę i o wczasach marzę. Rodzynki zalewam wrzącą wodą, następnie odcedzić muszę, ja na to danie z pewnością się skuszę. Płatków migdałowych nie będę dodawała, na świeżym powietrzu naleśniki zajadała! Twaróg z jogurtem naturalnym będę łączyła, z pracy w kuchni się cieszyła! Dodam miodu i pyłku kwiatowego - niech danie nabierze akcentu zdrowego! Do masy rodzynki dam, ja apetyt już na samą myśl mam. Ćwierć łyżeczki cynamonu dam i cukier waniliowy - każdy naleśnik będzie wyborowy! Serową masą naleśniki posmaruję i w koperty poskładam, ja za naleśnikami z serem wprost przepadam! Udekoruję śmietaną z cukrem i jagodami, dzisiaj zajadamy się naleśnikami! 

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Oskar

    Oskar , 06.06.2021

    TAK. Naleśniki super sprawa Przy nich zawsze jest zabawa Proste, szybkie – doskonałe Można robić duże, małe Możecie włożyć wszystko co macie A dziś ciasto gryczane poznacie Kaszę wieczorem namaczamy, a rano pyszne naleśniki mamy Blendujemy, z łyżką soli I zajadaj się do woli A teraz najważniejsza sprawa Co w środku będzie mieć potrawa? Posmaruj serem, śmiało ile chcesz Zamiast rodzynek, granata weź Wrzuć płatki migdała, i trochę miodu Idealne do porannego głodu!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • dupa rzepa

    dupa rzepa , 18.05.2019

    kce kupić

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kolej 123

    Kolej 123 , 30.08.2016

    chyba to znam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Schwarz

    Joanna Schwarz , 21.09.2015

    super...

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Naleśniki z serem i rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Naleśniki z serem i rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Naleśniki z serem i rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Naleśniki z serem i rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Naleśniki z serem i rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Naleśniki z serem i rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Naleśniki z serem i rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Naleśniki z serem i rodzynkamiNaleśniki z serem i rodzynkami

Masz już chwilowo dość wytrawnych smaków i potrzebujesz dania na nieco słodszą nutę? Przypomnij sobie, co najchętniej jadałeś w dzieciństwie! Może były to właśnie delikatne naleśniki z serem i rodzynkami?

Dla kogo?

Aż się prosi, aby takie naleśniki przygotować dzieciom – z pewnością będą zachwycone. Dorośli jednak także nimi nie pogardzą!

Na jaką okazję?

Przecierasz oczy, wstajesz z łóżka, myślisz: czas na ŚNIADANIE! Tak, naleśniki z serem i rodzynkami to świetna propozycja na leniwy, weekendowy pierwszy posiłek. Będą również idealne jako deser!

Czy wiesz, że?

Do ciasta zamiast mleka dodać można szklankę kefiru. Odrobina wody gazowanej sprawi, że ciasto będzie pulchniejsze.

Dla urozmaicenia:

Naleśniki z serem będą pysznie smakować w towarzystwie świeżych owoców, np. truskawek, brzoskwiń, ananasów.