Naleśniki z serem i rodzynkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Naleśniki z serem i rodzynkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

71

1127 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

841 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1114 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

2 sztuki

1.5 szklanki

30 mililitrów

1 szczypta

1 szczypta

2 łyżeczki

nadzienie:

200 gramów

4 łyżki

4 łyżki

2 łyżki

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj ciasto na naleśniki – połącz jajka z cukrem waniliowym, dodaj mleko, wodę, sól, olej oraz mąkę i dokładnie wszystko razem wymieszaj do uzyskania jednolitego, płynnego ciasta, a następnie na rozgrzanej patelni usmaż naleśniki.

Naleśniki z serem i rodzynkami - Krok 1

Krok 2

Rodzynki zalej wrzącą wodą, pozostaw kilka minut, następnie odcedź. Płatki migdałowe upraż na suchej, dobrze nagrzanej patelni.

Naleśniki z serem i rodzynkami - Krok 2

Krok 3

W miseczce połącz twaróg ze śmietaną, dodaj lekko podgrzany miód i zmiksuj. Do serowej masy dodaj namoczone rodzynki oraz zrumienione migdałowe płatki – delikatnie wymieszaj.

Naleśniki z serem i rodzynkami - Krok 3

Krok 4

Serową masą posmaruj naleśniki, a następnie składaj w koperty – podobnie, jak tradycyjne krokiety. Gotowe naleśniki obsmaż z obu stron na patelni – podawaj udekorowane owocami i świeżą miętą.

Naleśniki z serem i rodzynkami - Krok 4
8

Opinie o przepisie

  • Paulina Suchanecka

    Paulina Suchanecka , 26.06.2021

    TAK. Uwielbiam naleśniki również te z serem rodzynkami, aczkolwiek zastępuje je czasem prażonymi jabłkami!!! Wówczas cynamon jeszcze bardziej pasuje, a całej mojej rodzinie bardzo smakuje!!! Często także nie ich nie obsmażam bo i bez tego są smaczne uważam! Takie oto moje pomysły, które koją smakowe zmysły :) ... jednak huczy taka wieść, że najlepiej nad morzem je zjeść ;) Na MAXaaa wypróbuję gdy w Ustroniu Morskim wyląduję! :D Pozdrawiam!!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Uliasz

    Beata Uliasz , 23.06.2021

    Tak. Naleśniki smakują mi zawsze – te w słodkim i wytrawnym wydaniu, tym bardziej, że robi się je błyskawicznie i zjada na poczekaniu. Prezentowany przepis trochę owocowo bym wzbogaciła i zamiast żurawiny – pokrojone kawałki brzoskwini bym w serze zanurzyła. Podam je z fantazyjną ozdobą – parasolką, smak i klimat lata będę namacalnie odczuwała. Poczuję się MAX rozkosznie, jak na rajskiej wyspie bym się zatrzymała…

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Szewczyk

    Joanna Szewczyk , 22.06.2021

    TAK. Trochę zmodyfikowałam przepis i dopasowałam do swoich smaków. Nie przepadam za rodzynkami, więc ich nie użyłam, a ser posłodziłam syropem z agawy zamiast miodem. Do sera dodałam troszkę naturalnej wanilii, bo uwielbiam naleśniki z serem z waniliową nutką. Moje naleśniki udekorowałam malinami , uprażonymi płatkami migdałów i świeżą miętą. Płatki migdałowe pierwszy raz wykorzystałam do naleśników i od teraz będę ich używała często , bo prażone płatki nadały daniu chrupkości i fajnego smaku. Zobaczcie jak wyglądają naleśniki w mojej wersji, dołączam zdjęcie. Polecam i smacznego!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iza Pałasz

    Iza Pałasz , 15.06.2021

    TAK. Ja ciasto na naleśniki robię z mąki, jajka, wody, oleju, szczypty soli i teraz mieszam do woli! Naleśniki smażę i o wczasach marzę. Rodzynki zalewam wrzącą wodą, następnie odcedzić muszę, ja na to danie z pewnością się skuszę. Płatków migdałowych nie będę dodawała, na świeżym powietrzu naleśniki zajadała! Twaróg z jogurtem naturalnym będę łączyła, z pracy w kuchni się cieszyła! Dodam miodu i pyłku kwiatowego - niech danie nabierze akcentu zdrowego! Do masy rodzynki dam, ja apetyt już na samą myśl mam. Ćwierć łyżeczki cynamonu dam i cukier waniliowy - każdy naleśnik będzie wyborowy! Serową masą naleśniki posmaruję i w koperty poskładam, ja za naleśnikami z serem wprost przepadam! Udekoruję śmietaną z cukrem i jagodami, dzisiaj zajadamy się naleśnikami! 

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Oskar

    Oskar , 06.06.2021

    TAK. Naleśniki super sprawa Przy nich zawsze jest zabawa Proste, szybkie – doskonałe Można robić duże, małe Możecie włożyć wszystko co macie A dziś ciasto gryczane poznacie Kaszę wieczorem namaczamy, a rano pyszne naleśniki mamy Blendujemy, z łyżką soli I zajadaj się do woli A teraz najważniejsza sprawa Co w środku będzie mieć potrawa? Posmaruj serem, śmiało ile chcesz Zamiast rodzynek, granata weź Wrzuć płatki migdała, i trochę miodu Idealne do porannego głodu!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • dupa rzepa

    dupa rzepa , 18.05.2019

    kce kupić

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kolej 123

    Kolej 123 , 30.08.2016

    chyba to znam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Schwarz

    Joanna Schwarz , 21.09.2015

    super...

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Naleśniki z serem i rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Naleśniki z serem i rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Naleśniki z serem i rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Naleśniki z serem i rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Naleśniki z serem i rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Naleśniki z serem i rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Naleśniki z serem i rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Naleśniki z serem i rodzynkamiNaleśniki z serem i rodzynkami

Masz już chwilowo dość wytrawnych smaków i potrzebujesz dania na nieco słodszą nutę? Przypomnij sobie, co najchętniej jadałeś w dzieciństwie! Może były to właśnie delikatne naleśniki z serem i rodzynkami?

Dla kogo?

Aż się prosi, aby takie naleśniki przygotować dzieciom – z pewnością będą zachwycone. Dorośli jednak także nimi nie pogardzą!

Na jaką okazję?

Przecierasz oczy, wstajesz z łóżka, myślisz: czas na ŚNIADANIE! Tak, naleśniki z serem i rodzynkami to świetna propozycja na leniwy, weekendowy pierwszy posiłek. Będą również idealne jako deser!

Czy wiesz, że?

Do ciasta zamiast mleka dodać można szklankę kefiru. Odrobina wody gazowanej sprawi, że ciasto będzie pulchniejsze.

Dla urozmaicenia:

Naleśniki z serem będą pysznie smakować w towarzystwie świeżych owoców, np. truskawek, brzoskwiń, ananasów.