Naleśniki z serem i rodzynkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

69

1032 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

809 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1015 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

2 sztuki

1.5 szklanki

30 mililitrów

1 szczypta

1 szczypta

2 łyżeczki

nadzienie:

200 gramów

4 łyżki

4 łyżki

2 łyżki

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj ciasto na naleśniki – połącz jajka z cukrem waniliowym, dodaj mleko, wodę, sól, olej oraz mąkę i dokładnie wszystko razem wymieszaj do uzyskania jednolitego, płynnego ciasta, a następnie na rozgrzanej patelni usmaż naleśniki.

Naleśniki z serem i rodzynkami - Krok 1

Krok 2

Rodzynki zalej wrzącą wodą, pozostaw kilka minut, następnie odcedź. Płatki migdałowe upraż na suchej, dobrze nagrzanej patelni.

Naleśniki z serem i rodzynkami - Krok 2

Krok 3

W miseczce połącz twaróg ze śmietaną, dodaj lekko podgrzany miód i zmiksuj. Do serowej masy dodaj namoczone rodzynki oraz zrumienione migdałowe płatki – delikatnie wymieszaj.

Naleśniki z serem i rodzynkami - Krok 3

Krok 4

Serową masą posmaruj naleśniki, a następnie składaj w koperty – podobnie, jak tradycyjne krokiety. Gotowe naleśniki obsmaż z obu stron na patelni – podawaj udekorowane owocami i świeżą miętą.

Naleśniki z serem i rodzynkami - Krok 4
3

Opinie o przepisie

  • dupa rzepa

    dupa rzepa, 18.05.2019

    kce kupić

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kolej 123

    Kolej 123, 30.08.2016

    chyba to znam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Schwarz

    Joanna Schwarz, 21.09.2015

    super...

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Naleśniki z serem i rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Naleśniki z serem i rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Naleśniki z serem i rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Naleśniki z serem i rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Naleśniki z serem i rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Naleśniki z serem i rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Naleśniki z serem i rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Naleśniki z serem i rodzynkamiNaleśniki z serem i rodzynkami

Masz już chwilowo dość wytrawnych smaków i potrzebujesz dania na nieco słodszą nutę? Przypomnij sobie, co najchętniej jadałeś w dzieciństwie! Może były to właśnie delikatne naleśniki z serem i rodzynkami?

Dla kogo?

Aż się prosi, aby takie naleśniki przygotować dzieciom – z pewnością będą zachwycone. Dorośli jednak także nimi nie pogardzą!

Na jaką okazję?

Przecierasz oczy, wstajesz z łóżka, myślisz: czas na ŚNIADANIE! Tak, naleśniki z serem i rodzynkami to świetna propozycja na leniwy, weekendowy pierwszy posiłek. Będą również idealne jako deser!

Czy wiesz, że?

Do ciasta zamiast mleka dodać można szklankę kefiru. Odrobina wody gazowanej sprawi, że ciasto będzie pulchniejsze.

Dla urozmaicenia:

Naleśniki z serem będą pysznie smakować w towarzystwie świeżych owoców, np. truskawek, brzoskwiń, ananasów.