
Składniki
1 szklanka
2 sztuki
1.5 szklanki
30 mililitrów
0.3 szklanki
2 łyżeczki
1 szczypta
1 szczypta
2 łyżki
nadzienie:
4 sztuki
1 szklanka
2 łyżki
1 łyżeczka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj ciasto: w naczyniu wymieszaj jaja z cukrem, dodaj mleko, wodę, olej, cynamon, szczyptę soli oraz mąkę – wszystko zmiksuj razem, a następnie na delikatnie posmarowanej tłuszczem patelni usmaż naleśniki.

Krok 2
Banany obierz ze skóry, pokrój w plastry. W rondelku rozpuść miód, dodaj mleko kokosowe, doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień – gdy płyn nieco zgęstnieje, dodaj pokrojone banany i duś jeszcze chwilę. Odcedź i pozostaw powstały sos.

Krok 3
Na rozłożone naleśniki nakładaj banany i zwiń w rulony. Posmaruj naczynie żaroodporne odrobiną masła i ułóż w nim naleśniki – wierzch posyp resztą (pokrojonego, pokruszonego) masła, przykryj naczynie i zapiecz w piekarniku w temperaturze 160 stopni (około 8-10 minut). Gotowe naleśniki podawaj z przygotowanym wcześniej sosem, udekoruj miętą lub melisą.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.
Czytaj więcejŻurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.
Czytaj więcej