Składniki
1 szklanka
2 sztuki
1.5 szklanki
30 mililitrów
0.3 szklanki
2 łyżeczki
1 szczypta
1 szczypta
2 łyżki
nadzienie:
4 sztuki
1 szklanka
2 łyżki
1 łyżeczka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj ciasto: w naczyniu wymieszaj jaja z cukrem, dodaj mleko, wodę, olej, cynamon, szczyptę soli oraz mąkę – wszystko zmiksuj razem, a następnie na delikatnie posmarowanej tłuszczem patelni usmaż naleśniki.
Krok 2
Banany obierz ze skóry, pokrój w plastry. W rondelku rozpuść miód, dodaj mleko kokosowe, doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień – gdy płyn nieco zgęstnieje, dodaj pokrojone banany i duś jeszcze chwilę. Odcedź i pozostaw powstały sos.
Krok 3
Na rozłożone naleśniki nakładaj banany i zwiń w rulony. Posmaruj naczynie żaroodporne odrobiną masła i ułóż w nim naleśniki – wierzch posyp resztą (pokrojonego, pokruszonego) masła, przykryj naczynie i zapiecz w piekarniku w temperaturze 160 stopni (około 8-10 minut). Gotowe naleśniki podawaj z przygotowanym wcześniej sosem, udekoruj miętą lub melisą.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej