Czekoladowe poduszeczki z naleśników
łatwe
202 osoby zapisały
Składniki
1 szklanka
2 sztuki
1.5 szklanki
1 łyżeczka
0.3 szklanki
1 łyżeczka
1 sztuka
1 sztuka
0.5 szklanki
0.5 szklanki
30 mililitrów
null
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Z jajek, cukru, mąki, mleka, wody, oleju oraz kakao przygotuj płynne, jednolite ciasto. Następnie na rozgrzanej, lekko posmarowanej tłuszczem patelni usmaż naleśniki.
Krok 2
Połowę czekolady zetrzyj na drobne wiórki – drugą część rozpuść w wodnej kąpieli.
Krok 3
Na rozgrzanej, suchej patelni upraż oddzielnie orzechy, a następnie migdały.
Krok 4
Rozłożone naleśniki posmaruj serkiem, posyp uprażonymi migdałami i orzechami, a następnie oprósz wiórkami z czekolady.
Krok 5
Całość zwiń, podobnie jak tradycyjne krokiety, w kwadratowe poduszeczki. Gotowe ułóż na talerzu i udekoruj polewając rozpuszczoną czekoladą oraz świeżą miętą i upalonymi płatkami migdałowymi.
Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej