Naleśniki z dżemem i lodami waniliowymi
łatwe
201 osób zapisało

Składniki
1 szklanka
2 sztuki
1.5 szklanki
30 mililitrów
0.3 szklanki
1 szczypta
1 sztuka
1 szczypta
2 łyżki
4 łyżki
4 łyżki
4 łyżki
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W misce pomieszaj jajka z cukrem, następnie dodaj mleko, wodę, olej, mąkę, sól, cukier waniliowy oraz startą skórkę z pomarańczy. Wszystko razem wymieszaj dokładnie. Na rozgrzanej patelni usmaż naleśniki.

Krok 2
Przygotuj 2 naleśniki – jeden posmaruj dżemem truskawkowym, drugi natomiast dżemem pomarańczowym.

Krok 3
Następnie ułóż jeden na drugim i zroluj. Obetnij nierówne końce naleśnika. Czynność powtórz z pozostałymi naleśnikami. Gotowe naleśniki podawaj posypane cukrem pudrem z waniliowymi lodami. Udekoruj owocami oraz miętą lub melisą.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Naleśniki z dżemem i lodami waniliowymi
Naleśniki z dżemem są nie tylko smaczne, ale również uniwersalne – sprawdzą się na drugie śniadanie lub deser. Ich przygotowanie rozpocznij od wymieszania wszystkich składników na ciasto: jajek, mleka, wody, oleju, mąki, a także odrobiny cukru waniliowego oraz skórki startej z pomarańczy. Aby były puszystsze, zamiast zwykłej wody możesz użyć gazowanej. Następnie na rozgrzanej patelni usmaż cienkie placki, po czym posmaruj je dowolnymi dżemami (dobrym wyborem będzie np. miks truskawkowego i pomarańczowego), ułóż jeden na drugim i zroluj. Gotowe naleśniki przed podaniem posyp cukrem pudrem i udekoruj miętą lub melisą. Dobrym sposobem będzie także ozdobienie ich wybranymi owocami, np. truskawkami, jagodami, malinami, a nawet kawałkami banana lub kiwi. Przygotowane w ten sposób placki serwuj z dodatkiem bitej śmietany oraz pysznymi kulkami lodów waniliowych. Pobierz listę potrzebnych składników i przygotuj smaczne naleśniki z dżemem i lodami waniliowymi według naszego sprawdzonego przepisu.