Tarta cytrynowa z lodami waniliowymi
średnie
266 osób zapisało
Składniki
ciasto:
170 gramów
50 gramów
100 gramów
1 sztuka
masa:
0.6 szklanki
100 gramów
2 sztuki
2 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do miski włóż mąkę, cukier, żółtko i margarynę. Wszystko zmiksuj, a następnie szybko zagnieć. Ciasto zawiń w folię i odłóż na 30 minut do lodówki.
Krok 2
Formy do tartaletek wysmaruj margaryną i obsyp mąką. Ciasto rozwałkuj i wylep nim foremki. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piecz około 10 minut. Przestudź.
Krok 3
Mleko zagotuj. Oddziel białka od żółtek. Żółtka wymieszaj z mąką ziemniaczaną, wlej mleko i zagotuj. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę i wymieszaj z masą żółtkową.
Krok 4
Na podpieczone spody wyłóż masę i ponownie wstaw do pieca. Piecz w 180 °C jeszcze 15 minut.
Krok 5
Każdą upieczoną małą tartę udekoruj plasterkiem cytryny i wiórkami czekolady. Deser podawaj z lodami waniliowymi Carte d’Or.
Dobra rada:
Okazja: Na specjalne okazje
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tarta cytrynowa z lodami waniliowymi
Jeśli lubisz ciasta o cytrusowym posmaku, koniecznie wypróbuj przepis na tartę cytrynową. Wypiek idealnie sprawdzi się zarówno na specjalne okazje, jak i codzienny podwieczorek. Do jego przygotowania potrzebujesz zaledwie kilku podstawowych produktów, m.in. mąki, jajek, cukru oraz margaryny. Przyrządzanie deseru rozpocznij od zmiksowania wszystkich składników na ciasto. Następnie dobrze schłódź je w lodówce, po czym wylep nim niewielkie foremki i podpiecz w piekarniku. Pamiętaj, że sekret każdej tarty tkwi nie tylko w smacznym cieście, ale i w masie. W tym przypadku wystarczy, że do żółtek wymieszanych z mąką ziemniaczaną dodasz zagotowane mleko oraz ubite na sztywną pianę białka. Gotową masę wyłóż na podpieczone spody i ponownie wstaw do pieca. Każdą małą tartę przed podaniem udekoruj miętą, plasterkami cytryny oraz wiórkami czekoladowymi. Doskonałymi dodatkami do cytrynowych wypieków będą kulki lodów waniliowych. Pobierz listę niezbędnych produktów i przygotuj pyszną tartę cytrynową z kremowymi lodami.