Churros z sosem czekoladowo-pomarańczowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Churros z sosem czekoladowo-pomarańczowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

heart
206 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

77 osób wydrukowało

Pobierz pdf

294 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

600 gramów

750 mililitrów

60 gramów

1 łyżeczka

churros:

185 mililitrów

50 mililitrów

1 szczypta

150 gramów

sos czekoladowo-pomarańczowy:

90 gramów

90 mililitrów

45 mililitrów

2 łyżki

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Aby przygotować sos czekoladowy, zagotować śmietankę kremówkę, wodę i skórkę pomarańczową. Powstałą mieszanką zalać pokruszoną czekoladę i kakao, wymieszać na gładką masę.

Krok 2

Aby przygotować churros, zagotować wodę, olej i sól, zmniejszyć ogień, dodać mąkę, wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Zdjąć z ognia, masę przełożyć do woreczka do dekorowania z końcówką w kształcie gwiazdy. Rozgrzać olej do temperatury 180 stopni, uformować 12 ciastek o długości 10 cm i smażyć je aż staną się brązowe i chrupiące. Najlepiej smażyć ciastka w dwóch lub trzech partiach. Odsączyć ciastka na papierze kuchennym, następnie obtoczyć je w cukrze i cynamonie.

Krok 3

Podawać z ciepłym lub gorącym sosem czekoladowym i lodami. Deser można udekorować skórką pomarańczową.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Churros z sosem czekoladowo-pomarańczowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Churros z sosem czekoladowo-pomarańczowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Churros z sosem czekoladowo-pomarańczowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Churros z sosem czekoladowo-pomarańczowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Churros z sosem czekoladowo-pomarańczowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Churros z sosem czekoladowo-pomarańczowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Churros z sosem czekoladowo-pomarańczowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Churros z sosem czekoladowo-pomarańczowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Churros z sosem czekoladowo-pomarańczowymChurros z sosem czekoladowo-pomarańczowym

Churros to hiszpański specjał, który przypomina nieco popularne ptysie, ale ma bardziej wyrazisty smak i jest smażony, nie pieczony. Pałeczki z parzonego ciasta serwuje się najczęściej posypane cukrem lub polane gęstym sosem czekoladowym. Jeśli dodatkowo doprawisz całość skórką z pomarańczy i podasz z dobrymi lodami, zyskasz wyśmienitą, słodką przekąskę. Przygotuj ją np. na długie niedzielne popołudnie. Aby przyrządzić ciasto, zagotuj wodę i olej, dosyp do tego mąkę i wymieszaj. Za pomocą rękawa cukierniczego uformuj z powstałej masy podłużne ciastka i usmaż je na rozgrzanym oleju. Powinny być delikatnie brązowe i chrupiące. Przed podaniem odsącz je z nadmiaru tłuszczu i posyp cukrem zmieszanym z cynamonem. Sos przygotuj na bazie śmietanki kremówki zagotowanej z wodą oraz skórką pomarańczową. Dołącz do nich pokruszoną czekoladę oraz kakao. Churros z sosem czekoladowo-pomarańczowym serwuj na ciepło lub na zimno. Dodaj do deseru lody waniliowe, które będą pasowały również do gorącej czekolady. Jeśli masz ochotę na tę wyśmienitą słodką przekąskę, zapoznaj się z podanym przepisem.