Churros z sosem czekoladowo-pomarańczowym
trudne
294 osoby zapisały

Składniki
600 gramów
750 mililitrów
60 gramów
1 łyżeczka
churros:
185 mililitrów
50 mililitrów
1 szczypta
150 gramów
sos czekoladowo-pomarańczowy:
90 gramów
90 mililitrów
45 mililitrów
2 łyżki
0.5 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Aby przygotować sos czekoladowy, zagotować śmietankę kremówkę, wodę i skórkę pomarańczową. Powstałą mieszanką zalać pokruszoną czekoladę i kakao, wymieszać na gładką masę.
Krok 2
Aby przygotować churros, zagotować wodę, olej i sól, zmniejszyć ogień, dodać mąkę, wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Zdjąć z ognia, masę przełożyć do woreczka do dekorowania z końcówką w kształcie gwiazdy. Rozgrzać olej do temperatury 180 stopni, uformować 12 ciastek o długości 10 cm i smażyć je aż staną się brązowe i chrupiące. Najlepiej smażyć ciastka w dwóch lub trzech partiach. Odsączyć ciastka na papierze kuchennym, następnie obtoczyć je w cukrze i cynamonie.
Krok 3
Podawać z ciepłym lub gorącym sosem czekoladowym i lodami. Deser można udekorować skórką pomarańczową.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Churros z sosem czekoladowo-pomarańczowym
Churros to hiszpański specjał, który przypomina nieco popularne ptysie, ale ma bardziej wyrazisty smak i jest smażony, nie pieczony. Pałeczki z parzonego ciasta serwuje się najczęściej posypane cukrem lub polane gęstym sosem czekoladowym. Jeśli dodatkowo doprawisz całość skórką z pomarańczy i podasz z dobrymi lodami, zyskasz wyśmienitą, słodką przekąskę. Przygotuj ją np. na długie niedzielne popołudnie. Aby przyrządzić ciasto, zagotuj wodę i olej, dosyp do tego mąkę i wymieszaj. Za pomocą rękawa cukierniczego uformuj z powstałej masy podłużne ciastka i usmaż je na rozgrzanym oleju. Powinny być delikatnie brązowe i chrupiące. Przed podaniem odsącz je z nadmiaru tłuszczu i posyp cukrem zmieszanym z cynamonem. Sos przygotuj na bazie śmietanki kremówki zagotowanej z wodą oraz skórką pomarańczową. Dołącz do nich pokruszoną czekoladę oraz kakao. Churros z sosem czekoladowo-pomarańczowym serwuj na ciepło lub na zimno. Dodaj do deseru lody waniliowe, które będą pasowały również do gorącej czekolady. Jeśli masz ochotę na tę wyśmienitą słodką przekąskę, zapoznaj się z podanym przepisem.