Kruche ciastka cytrynowe z truskawkami przepis – Zobacz na przepisy.pl

Kruche ciastka cytrynowe z truskawkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

18

169 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

117 osób wydrukowało

Pobierz pdf

197 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

kruche ciastka:

250 gramów

2 łyżki

0.25 łyżeczki

1 łyżka

115 gramów

185 mililitrów

2 sztuki

1 łyżka

dekoracja:

320 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzać piekarnik do 220°C/200°C z termoobiegiem. Aby przygotować kruche ciasto, przesiać suche składniki do miski. Masło pokroić w grubą kostkę, dodać do mąki, rozetrzeć niezbyt dokładnie. Niewielkie kawałki masła powinny być nadal widoczne. Dodać śmietankę, skórkę i sok z cytryny, niezbyt dokładnie zagnieść ciasto.

Krok 2

Ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę lub blat i delikatnie zagniatać, aby składniki dobrze się połączyły, a ciasto nabrało gładkiej konsystencji. Rozwałkować na grubość 2-2 ½cm, używając ząbkowanego wykrawacza do ciastek o średnicy 8 cm wykroić 8 ciastek.

Krok 3

Używając pędzelka, ciastka posmarować dodatkową śmietanką i piec przez 10 minut. Jeżeli ciastka zbyt intensywnie się przypiekają, blachę odwrócić i umieścić na niższym poziomie piekarnika, piec przez kolejne 2-4 minuty. Przełożyć na kratkę do ostygnięcia. Ciastka mogą być serwowane, gdy są jeszcze ciepłe lub w temperaturze pokojowej.

Krok 4

Przed podaniem deseru przekroić ciastka wzdłuż na pół. Na dolnych częściach ciastek umieścić po kulce lodów, przykryć górną częścią, podawać z truskawkami i skórką z cytryny, zależnie od preferencji.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kruche ciastka cytrynowe z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kruche ciastka cytrynowe z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kruche ciastka cytrynowe z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kruche ciastka cytrynowe z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kruche ciastka cytrynowe z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kruche ciastka cytrynowe z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kruche ciastka cytrynowe z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Ciastka z jagodami
czas przygotowania
20 min.
stopień trudności

trudne

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kruche ciastka cytrynowe z truskawkamiKruche ciastka cytrynowe z truskawkami

Kruche ciastka cytrynowe z truskawkami są efektowną propozycją na deser i podstawą do nietypowego podania lodów. Zapamiętaj ten przepis – jeśli będziesz urządzać przyjęcie, z pewnością Ci się przyda. Na początek przygotuj kruche ciasto, rozwałkuj je i wykrój z niego okrągłe kształty. Przed włożeniem ciasteczek do piekarnika, wyłóż blaszkę papierem do pieczenia. Kiedy ciasteczka będą już upieczone na złocisty kolor, wyjmij je i odstaw na kratkę do ostygnięcia. Doskonale smakują zarówno na ciepło, jak i podane w temperaturze pokojowej. Przed podaniem deseru, przekrój ciastka wzdłuż na pół i umieść na ich dolnych częściach po kulce lodów. Serwuj kruche ciasteczka cytrynowe z lodami razem z połówkami truskawek i otartą skórką z cytryny lub pomarańczy. Dobrym pomysłem jest również przygotowanie bitej śmietany, którą ozdobisz powierzchnię dookoła ciastek. Sprawdź naszą propozycję podania tej słodkiej przekąski i przekonaj się, jak łatwo jest ją przyrządzić. Liczymy się z Twoją opinią – zamieść ją w komentarzu poniżej.