Kruche ciastka cytrynowe z truskawkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kruche ciastka cytrynowe z truskawkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

18

171 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

117 osób wydrukowało

Pobierz pdf

198 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

kruche ciastka:

250 gramów

2 łyżki

0.25 łyżeczki

1 łyżka

115 gramów

185 mililitrów

2 sztuki

1 łyżka

dekoracja:

320 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzać piekarnik do 220°C/200°C z termoobiegiem. Aby przygotować kruche ciasto, przesiać suche składniki do miski. Masło pokroić w grubą kostkę, dodać do mąki, rozetrzeć niezbyt dokładnie. Niewielkie kawałki masła powinny być nadal widoczne. Dodać śmietankę, skórkę i sok z cytryny, niezbyt dokładnie zagnieść ciasto.

Krok 2

Ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę lub blat i delikatnie zagniatać, aby składniki dobrze się połączyły, a ciasto nabrało gładkiej konsystencji. Rozwałkować na grubość 2-2 ½cm, używając ząbkowanego wykrawacza do ciastek o średnicy 8 cm wykroić 8 ciastek.

Krok 3

Używając pędzelka, ciastka posmarować dodatkową śmietanką i piec przez 10 minut. Jeżeli ciastka zbyt intensywnie się przypiekają, blachę odwrócić i umieścić na niższym poziomie piekarnika, piec przez kolejne 2-4 minuty. Przełożyć na kratkę do ostygnięcia. Ciastka mogą być serwowane, gdy są jeszcze ciepłe lub w temperaturze pokojowej.

Krok 4

Przed podaniem deseru przekroić ciastka wzdłuż na pół. Na dolnych częściach ciastek umieścić po kulce lodów, przykryć górną częścią, podawać z truskawkami i skórką z cytryny, zależnie od preferencji.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kruche ciastka cytrynowe z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kruche ciastka cytrynowe z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kruche ciastka cytrynowe z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kruche ciastka cytrynowe z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kruche ciastka cytrynowe z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kruche ciastka cytrynowe z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kruche ciastka cytrynowe z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców.

Czytaj więcej

Skorzystaj z długich jesiennych wieczorów i przygotuj domowe, apetyczne zapiekanki!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kruche ciastka cytrynowe z truskawkamiKruche ciastka cytrynowe z truskawkami

Kruche ciastka cytrynowe z truskawkami są efektowną propozycją na deser i podstawą do nietypowego podania lodów. Zapamiętaj ten przepis – jeśli będziesz urządzać przyjęcie, z pewnością Ci się przyda. Na początek przygotuj kruche ciasto, rozwałkuj je i wykrój z niego okrągłe kształty. Przed włożeniem ciasteczek do piekarnika, wyłóż blaszkę papierem do pieczenia. Kiedy ciasteczka będą już upieczone na złocisty kolor, wyjmij je i odstaw na kratkę do ostygnięcia. Doskonale smakują zarówno na ciepło, jak i podane w temperaturze pokojowej. Przed podaniem deseru, przekrój ciastka wzdłuż na pół i umieść na ich dolnych częściach po kulce lodów. Serwuj kruche ciasteczka cytrynowe z lodami razem z połówkami truskawek i otartą skórką z cytryny lub pomarańczy. Dobrym pomysłem jest również przygotowanie bitej śmietany, którą ozdobisz powierzchnię dookoła ciastek. Sprawdź naszą propozycję podania tej słodkiej przekąski i przekonaj się, jak łatwo jest ją przyrządzić. Liczymy się z Twoją opinią – zamieść ją w komentarzu poniżej.