Składniki
185 gramów
300 gramów
185 mililitrów
1 szczypta
200 gramów
3 łyżki
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Najpierw przygotować ganache. Czekoladę pokruszyć do miski. Śmietankę podgrzać do temperatury nieco niższej niż temperatura wrzenia, zalać nią czekoladę, dodać sól. Odczekać 5 minut, po czym wymieszać na gładką masę. Odczekać, aż masa ostygnie do temperatury pokojowej, następnie schłodzić ją w lodówce, tak by stężała.
Krok 2
Wyjąć z lodówki, przed dalszą obróbką odczekać, aż masa będzie miała ponownie temperaturę pokojową. W przeciwnym razie po ubiciu stanie się grudkowata.
Krok 3
W tym czasie pokroić truskawki, każdą średnio na 8 części. Przełożyć je do miski, posypać cukrem. Dodać sok z cytryny, lekko rozgnieść widelcem. Odstawić na 10-15 minut.
Krok 4
Używając elektrycznego miksera ręcznego, na maksymalnie średnich obrotach ubić ganache do konsystencji jasnej, puszystej i gęstej masy.
Krok 5
Przenieść do woreczka do dekorowania i nałożyć porcję masy na dno każdego pucharka.
Krok 6
Na ganache umieścić kulkę lodów, za pomocą łyżki nałożyć truskawki i polać deser powstałym sokiem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Czekoladowe ganache z lodami truskawkowymi
Aksamitne połączenie czekolady z delikatną śmietanką, czyli czekoladowe ganache, to doskonałe uzupełnienie lodowego deseru. Podane ze świeżymi truskawkami i pysznymi owocowymi lodami zachwyci nawet osoby, które nie gustują na co dzień w słodkościach. Aby przygotować gęsty krem, pokrusz czekoladę, a następnie zalej ją podgrzaną śmietanką. Po wymieszaniu składniki powinny mieć konsystencję gładkiej masy. Pamiętaj, by schłodzić ją w lodówce, a następnie wyjąć i odstawić do czasu, aż zyska temperaturę pokojową. Chcąc uzyskać puszysty krem, ubij ją przed nałożeniem do pucharków. Korzystając z rękawa cukierniczego, ozdób masą dno pucharków i ułóż na niej lody. Całość udekoruj rozdrobnionymi i polanymi sokiem z limonki truskawkami. Dzięki temu deser zyska cytrusową nutę. Czekoladowy ganache z lodami truskawkowymi sprawdzi się jako deser po wykwintnej kolacji. Dodatkowo warto posypać całość wiórkami gorzkiej czekolady lub krokantem. Szukasz propozycji na coś eleganckiego i delikatnego? Przygotuj ganache według tego przepisu!