Czekoladowe ganache z lodami truskawkowymi przepis – Zobacz na przepisy.pl

Czekoladowe ganache z lodami truskawkowymi

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

17 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

26 osób wydrukowało

Pobierz pdf

76 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

185 gramów

300 gramów

185 mililitrów

1 szczypta

200 gramów

3 łyżki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Najpierw przygotować ganache. Czekoladę pokruszyć do miski. Śmietankę podgrzać do temperatury nieco niższej niż temperatura wrzenia, zalać nią czekoladę, dodać sól. Odczekać 5 minut, po czym wymieszać na gładką masę. Odczekać, aż masa ostygnie do temperatury pokojowej, następnie schłodzić ją w lodówce, tak by stężała.

Krok 2

Wyjąć z lodówki, przed dalszą obróbką odczekać, aż masa będzie miała ponownie temperaturę pokojową. W przeciwnym razie po ubiciu stanie się grudkowata.

Krok 3

W tym czasie pokroić truskawki, każdą średnio na 8 części. Przełożyć je do miski, posypać cukrem. Dodać sok z cytryny, lekko rozgnieść widelcem. Odstawić na 10-15 minut.

Krok 4

Używając elektrycznego miksera ręcznego, na maksymalnie średnich obrotach ubić ganache do konsystencji jasnej, puszystej i gęstej masy.

Krok 5

Przenieść do woreczka do dekorowania i nałożyć porcję masy na dno każdego pucharka.

Krok 6

Na ganache umieścić kulkę lodów, za pomocą łyżki nałożyć truskawki i polać deser powstałym sokiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Czekoladowe ganache z lodami truskawkowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Czekoladowe ganache z lodami truskawkowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Czekoladowe ganache z lodami truskawkowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Czekoladowe ganache z lodami truskawkowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Czekoladowe ganache z lodami truskawkowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Czekoladowe ganache z lodami truskawkowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Czekoladowe ganache z lodami truskawkowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Czekoladowe ganache z lodami truskawkowymiCzekoladowe ganache z lodami truskawkowymi

Aksamitne połączenie czekolady z delikatną śmietanką, czyli czekoladowe ganache, to doskonałe uzupełnienie lodowego deseru. Podane ze świeżymi truskawkami i pysznymi owocowymi lodami zachwyci nawet osoby, które nie gustują na co dzień w słodkościach. Aby przygotować gęsty krem, pokrusz czekoladę, a następnie zalej ją podgrzaną śmietanką. Po wymieszaniu składniki powinny mieć konsystencję gładkiej masy. Pamiętaj, by schłodzić ją w lodówce, a następnie wyjąć i odstawić do czasu, aż zyska temperaturę pokojową. Chcąc uzyskać puszysty krem, ubij ją przed nałożeniem do pucharków. Korzystając z rękawa cukierniczego, ozdób masą dno pucharków i ułóż na niej lody. Całość udekoruj rozdrobnionymi i polanymi sokiem z limonki truskawkami. Dzięki temu deser zyska cytrusową nutę. Czekoladowy ganache z lodami truskawkowymi sprawdzi się jako deser po wykwintnej kolacji. Dodatkowo warto posypać całość wiórkami gorzkiej czekolady lub krokantem. Szukasz propozycji na coś eleganckiego i delikatnego? Przygotuj ganache według tego przepisu!