Czekoladowe ganache z lodami truskawkowymi
trudne
83 osoby zapisały

Składniki
185 gramów
300 gramów
185 mililitrów
1 szczypta
200 gramów
3 łyżki
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Najpierw przygotować ganache. Czekoladę pokruszyć do miski. Śmietankę podgrzać do temperatury nieco niższej niż temperatura wrzenia, zalać nią czekoladę, dodać sól. Odczekać 5 minut, po czym wymieszać na gładką masę. Odczekać, aż masa ostygnie do temperatury pokojowej, następnie schłodzić ją w lodówce, tak by stężała.
Krok 2
Wyjąć z lodówki, przed dalszą obróbką odczekać, aż masa będzie miała ponownie temperaturę pokojową. W przeciwnym razie po ubiciu stanie się grudkowata.
Krok 3
W tym czasie pokroić truskawki, każdą średnio na 8 części. Przełożyć je do miski, posypać cukrem. Dodać sok z cytryny, lekko rozgnieść widelcem. Odstawić na 10-15 minut.
Krok 4
Używając elektrycznego miksera ręcznego, na maksymalnie średnich obrotach ubić ganache do konsystencji jasnej, puszystej i gęstej masy.
Krok 5
Przenieść do woreczka do dekorowania i nałożyć porcję masy na dno każdego pucharka.
Krok 6
Na ganache umieścić kulkę lodów, za pomocą łyżki nałożyć truskawki i polać deser powstałym sokiem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Czekoladowe ganache z lodami truskawkowymi
Aksamitne połączenie czekolady z delikatną śmietanką, czyli czekoladowe ganache, to doskonałe uzupełnienie lodowego deseru. Podane ze świeżymi truskawkami i pysznymi owocowymi lodami zachwyci nawet osoby, które nie gustują na co dzień w słodkościach. Aby przygotować gęsty krem, pokrusz czekoladę, a następnie zalej ją podgrzaną śmietanką. Po wymieszaniu składniki powinny mieć konsystencję gładkiej masy. Pamiętaj, by schłodzić ją w lodówce, a następnie wyjąć i odstawić do czasu, aż zyska temperaturę pokojową. Chcąc uzyskać puszysty krem, ubij ją przed nałożeniem do pucharków. Korzystając z rękawa cukierniczego, ozdób masą dno pucharków i ułóż na niej lody. Całość udekoruj rozdrobnionymi i polanymi sokiem z limonki truskawkami. Dzięki temu deser zyska cytrusową nutę. Czekoladowy ganache z lodami truskawkowymi sprawdzi się jako deser po wykwintnej kolacji. Dodatkowo warto posypać całość wiórkami gorzkiej czekolady lub krokantem. Szukasz propozycji na coś eleganckiego i delikatnego? Przygotuj ganache według tego przepisu!