Czekoladowe ganache z lodami truskawkowymi
trudne
76 osób zapisało
Składniki
185 gramów
300 gramów
185 mililitrów
1 szczypta
200 gramów
3 łyżki
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Najpierw przygotować ganache. Czekoladę pokruszyć do miski. Śmietankę podgrzać do temperatury nieco niższej niż temperatura wrzenia, zalać nią czekoladę, dodać sól. Odczekać 5 minut, po czym wymieszać na gładką masę. Odczekać, aż masa ostygnie do temperatury pokojowej, następnie schłodzić ją w lodówce, tak by stężała.
Krok 2
Wyjąć z lodówki, przed dalszą obróbką odczekać, aż masa będzie miała ponownie temperaturę pokojową. W przeciwnym razie po ubiciu stanie się grudkowata.
Krok 3
W tym czasie pokroić truskawki, każdą średnio na 8 części. Przełożyć je do miski, posypać cukrem. Dodać sok z cytryny, lekko rozgnieść widelcem. Odstawić na 10-15 minut.
Krok 4
Używając elektrycznego miksera ręcznego, na maksymalnie średnich obrotach ubić ganache do konsystencji jasnej, puszystej i gęstej masy.
Krok 5
Przenieść do woreczka do dekorowania i nałożyć porcję masy na dno każdego pucharka.
Krok 6
Na ganache umieścić kulkę lodów, za pomocą łyżki nałożyć truskawki i polać deser powstałym sokiem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Czekoladowe ganache z lodami truskawkowymi
Aksamitne połączenie czekolady z delikatną śmietanką, czyli czekoladowe ganache, to doskonałe uzupełnienie lodowego deseru. Podane ze świeżymi truskawkami i pysznymi owocowymi lodami zachwyci nawet osoby, które nie gustują na co dzień w słodkościach. Aby przygotować gęsty krem, pokrusz czekoladę, a następnie zalej ją podgrzaną śmietanką. Po wymieszaniu składniki powinny mieć konsystencję gładkiej masy. Pamiętaj, by schłodzić ją w lodówce, a następnie wyjąć i odstawić do czasu, aż zyska temperaturę pokojową. Chcąc uzyskać puszysty krem, ubij ją przed nałożeniem do pucharków. Korzystając z rękawa cukierniczego, ozdób masą dno pucharków i ułóż na niej lody. Całość udekoruj rozdrobnionymi i polanymi sokiem z limonki truskawkami. Dzięki temu deser zyska cytrusową nutę. Czekoladowy ganache z lodami truskawkowymi sprawdzi się jako deser po wykwintnej kolacji. Dodatkowo warto posypać całość wiórkami gorzkiej czekolady lub krokantem. Szukasz propozycji na coś eleganckiego i delikatnego? Przygotuj ganache według tego przepisu!