Czekoladowe ganache z lodami truskawkowymi przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Czekoladowe ganache z lodami truskawkowymi

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

21 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

28 osób wydrukowało

Pobierz pdf

81 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

185 gramów

300 gramów

185 mililitrów

1 szczypta

200 gramów

3 łyżki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Najpierw przygotować ganache. Czekoladę pokruszyć do miski. Śmietankę podgrzać do temperatury nieco niższej niż temperatura wrzenia, zalać nią czekoladę, dodać sól. Odczekać 5 minut, po czym wymieszać na gładką masę. Odczekać, aż masa ostygnie do temperatury pokojowej, następnie schłodzić ją w lodówce, tak by stężała.

Krok 2

Wyjąć z lodówki, przed dalszą obróbką odczekać, aż masa będzie miała ponownie temperaturę pokojową. W przeciwnym razie po ubiciu stanie się grudkowata.

Krok 3

W tym czasie pokroić truskawki, każdą średnio na 8 części. Przełożyć je do miski, posypać cukrem. Dodać sok z cytryny, lekko rozgnieść widelcem. Odstawić na 10-15 minut.

Krok 4

Używając elektrycznego miksera ręcznego, na maksymalnie średnich obrotach ubić ganache do konsystencji jasnej, puszystej i gęstej masy.

Krok 5

Przenieść do woreczka do dekorowania i nałożyć porcję masy na dno każdego pucharka.

Krok 6

Na ganache umieścić kulkę lodów, za pomocą łyżki nałożyć truskawki i polać deser powstałym sokiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Czekoladowe ganache z lodami truskawkowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Czekoladowe ganache z lodami truskawkowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Czekoladowe ganache z lodami truskawkowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Czekoladowe ganache z lodami truskawkowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Czekoladowe ganache z lodami truskawkowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Czekoladowe ganache z lodami truskawkowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Czekoladowe ganache z lodami truskawkowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Czekoladowe ganache z lodami truskawkowymi - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Czekoladowe ganache z lodami truskawkowymiCzekoladowe ganache z lodami truskawkowymi

Aksamitne połączenie czekolady z delikatną śmietanką, czyli czekoladowe ganache, to doskonałe uzupełnienie lodowego deseru. Podane ze świeżymi truskawkami i pysznymi owocowymi lodami zachwyci nawet osoby, które nie gustują na co dzień w słodkościach. Aby przygotować gęsty krem, pokrusz czekoladę, a następnie zalej ją podgrzaną śmietanką. Po wymieszaniu składniki powinny mieć konsystencję gładkiej masy. Pamiętaj, by schłodzić ją w lodówce, a następnie wyjąć i odstawić do czasu, aż zyska temperaturę pokojową. Chcąc uzyskać puszysty krem, ubij ją przed nałożeniem do pucharków. Korzystając z rękawa cukierniczego, ozdób masą dno pucharków i ułóż na niej lody. Całość udekoruj rozdrobnionymi i polanymi sokiem z limonki truskawkami. Dzięki temu deser zyska cytrusową nutę. Czekoladowy ganache z lodami truskawkowymi sprawdzi się jako deser po wykwintnej kolacji. Dodatkowo warto posypać całość wiórkami gorzkiej czekolady lub krokantem. Szukasz propozycji na coś eleganckiego i delikatnego? Przygotuj ganache według tego przepisu!