Święta są czasem szczególnym, przeznaczonym na spotkania z rodziną i przyjaciółmi, momentem odpoczynku od szalonego tempa codzienności. To czas, gdy możemy okazać najbliższym, jak bardzo są dla nas ważni. Jak najlepiej wyrazić tę miłość? Uważamy, że najlepszą metodą będzie własnoręcznie przygotowane ciasto. Nie zwykłe ciasto, ale tort czekoladowy, dekadencki, pełen smaków i oszałamiającego aromatu kakao. Gwarantujemy zachwyt i niekończące się komplementy. Zanim przekonacie się o tym sami podzielimy się z Wami kilkoma wskazówkami, jak przygotować ten najlepszy tort czekoladowy. Na co zwrócić baczną uwagę i jak zapewnić sukces. Czekolada to delikatny składnik i jeżeli obchodzimy się z nią z szacunkiem, to odpowiada niebiańskim smakiem i aromatem. Oto kilka ważnych kwestii, o których należy pamiętać.

Jakość czekolady – gdy kupujecie czekoladę lub kakao do ciasta, zwróćcie uwagę na jakość. W końcu to najważniejszy składnik, decydujący o smaku czekoladowego ciasta. Dobra czekolada w tabliczkach powinna zawierać min. 70% kakao, a kakao w proszku im ciemniejsze, tym lepsze.

Wybór cukru – powinien być drobnoziarnisty, ponieważ lepiej i szybciej utrzemy pozostałe składniki ciasta właśnie z drobnym cukrem, a gładka masa oznacza udane ciasto.

Przygotowanie formy do pieczenia – formę do pieczenia wyłóżcie podwójną warstwą papieru do pieczenia lub pergaminu, to pomoże utrzymać wilgotność ciasta i zapobiegnie wysuszeniu. Formę można natłuścić, a następnie wyłożyć dokładnie papierem. Ciasto nie będzie wtedy przywierać do ścianek.

Najlepsze warunki – bardzo ważne jest dokładne trzymanie się podanych w przepisie czasów i temperatury pieczenia. Ciasto czekoladowe jest szczególnie wrażliwe na zbyt długi czas lub zbyt wysoką temperaturę pieczenia.

Miejsce w piekarniku – ustaw ciasto w połowie i na środku piekarnika, będzie piekło się równo.

Szczypta soli – wybitni cukiernicy twierdzą, że dodanie 1/3 łyżeczki soli morskiej do ciast czekoladowych wzmocni i podkreśli czekoladowy smak i aromat, i dobrze wpłynie na równowagę smaków upieczonego ciasta.

Spokój, spokój, spokój – nie otwierajcie piekarnika przed czasem, to wyjątkowo ważne, by nasze ciasto czekoladowe udało się.

Więcej powietrza – suche składniki połączcie dokładnie i delikatnie, tak aby były dobrze napowietrzone.

Kogel mogel – warto włożyć trochę wysiłku (lub skorzystać z dostępnych urządzeń kuchennych) i dobrze utrzeć jajka, cukier i tłuszcz (w zależności od przepisu). Im gładsze i lepiej napowietrzone, tym bardziej pewny jest sukces.

Wyrównaj ciasto – przed wstawieniem do piekarnika delikatnie stuknij formą o blat – ciasto wyrówna się, a zbędne bąble powietrza pękną.

Pokojowe zamiary – zanim przystąpisz do dalszej pracy z ciastem (np. nałożenie polewy czy przekrojenie na pół, aby dodać krem), doprowadź ciasto do temperatury pokojowej.

Kremowe ciasto czekoladowe – jeżeli planujecie ciasto przekładane, to nie żałujcie kremu. Najlepiej jeżeli smak kremu kontrastuje z głębokim smakiem czekolady np. kawowy, malinowy czy z czarnej porzeczki.

Baw się dobrze – dekorując ciasto czekoladowe, wytnij szablony z papieru i posyp przez nie ciasto cukrem pudrem. Użyj gotowych dekoracji z czekolady, nie żałuj orzechów czy bakalii np. kandyzowanej skórki pomarańczowej.

Gładka czekolada – czy słyszeliście już o łaźni wodnej zwanej po francusku au bain-marie? To bezpieczna metoda rozpuszczania czekolady i mieszania czekolady z tłuszczem bez obawy przypalenia. Naczynie z czekoladą wkładamy do garnka z wodą i wolno podnosimy temperaturę. Naczynie z czekoladą powinno być wyższe niż garnek tak, aby woda nie przedostała się do płynnej czekolady. Czy wiecie, że pieczenie w łaźni wodnej pasztetów lub deserów typu creme brulee gwarantuje soczyste, nieprzypalone rezultaty?

Na święta proponujemy coś specjalnego - ciasto podwójnie czekoladowe polane czekoladą i udekorowane przyprószonym jak śniegiem cukrem pudrem w postaci mroźnych śnieżynek. To ciasto i rozbłyskująca w pokoju choinka to jedyne w swoim rodzaju chwile, który każdy z nas pieczołowicie przechowuje w swojej pamięci przez całe życie.

 

Ciasto podwójnie czekoladowe

Czas przygotowania: 15 minut

Czas pieczenia: 30 minut

Składniki:

200 g Kostki do pieczenia Kasia

290 g ciemnej czekolady (min. 60% kakao)

130 g czekolady mlecznej

4 jajka

¾ szklanki cukru pudru (200 g)

1 szklanka mąki (150 g)

1 łyżeczka proszku do pieczenia (4 g)

50 ml śmietany (30%)

¼ szklanki mleka (75 ml)

200 g posiekanych orzechów włoskich

Sposób przygotowania

Rozpuścić Kasię oraz 200 gramów ciemnej i 100 gramów mlecznej czekolady w kąpieli wodnej. Zdjąć naczynie ze źródła ciepła. Następnie wymieszać jajka z cukrem. Dodać rozpuszczoną czekoladę do masy jajecznej i dobrze wymieszać. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i posiekane orzechy, a następnie dokładnie wszystko wymieszać. Nasmarować Kasią formę do pieczenia o średnicy 22 cm i wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto do formy. Następnie wstawić formę do piekarnika rozgrzanego do 175˚C i piec przez 30 minut. Po upieczeniu odstawić, aby ciasto wystygło. Przygotować polewę – zagotować mleko ze śmietaną, dodać 90 g ciemnej czekolady i 30 g mlecznej czekolady. Zdjąć naczynie ze źródła ciepła i mieszać do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Kiedy ciasto wystygnie, wyjąć je z formy, wylać na jego wierzch polewę i poczekać aż zastygnie.

PORADA: Aby ciasto miało bardziej świąteczny wygląd, możesz je posypać cukrem pudrem, sypiąc go na polewę czekoladową przez szablony w kształcie śnieżynek. Szablon do ich wykonania można kupić lub wyciąć z papieru.