Brownie z buraka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Brownie z buraka

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

3

heart
217 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

106 osób wydrukowało

Pobierz pdf

212 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

1 kilogram

600 mililitrów

250 mililitrów

250 gramów

200 gramów

2 łyżki

3 szklanki

2 łyżki

2 łyżki

1 szczypta

100 gramów

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

4 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

polewa:

1 sztuka

8 łyżek

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozetrzyj w moździerzu goździki, laskę wanilii przekrój na pół i wyciśnij z niej ziarenka, pomarańczę przelej wrzątkiem, a następnie otrzyj ze skóry, orzechy rozkrusz na drobno, śliwkę pokrój na małe kawałki.

Brownie z buraka - Krok 1

Krok 2

Czekoladę połam, przełóż do miski, dodaj 100 ml soku kokosowego, wstaw do mikrofali lub umieść miskę w kąpieli wodnej. Podgrzewaj do momentu całkowitego rozpuszczenia się czekolady.

Brownie z buraka - Krok 2

Krok 3

Buraka zawiń w folię i piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez około 50 minut (do miękkości), następnie wystudź, obierz i zmiksuj na gładkie puree.

Brownie z buraka - Krok 3

Krok 4

Wszystkie składniki – purée z buraka, sól, cynamon, goździki, gałkę muszkatową, skórkę z pomarańczy, wanilię, sodę, kakao, mąkę jaglaną, ksylitol, rozpuszczoną czekoladę, sok kokosowy i olej połącz razem w kielichu miksera i miksuj do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Na koniec do masy dodaj suszone śliwki.

Brownie z buraka - Krok 4

Krok 5

Masę przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, umieść w piekarniku rozgrzanym do 180°C i piecz przez 30 minut (dolna grzałka z termoobiegiem). Ciasto odstaw do przestygnięcia.

Brownie z buraka - Krok 5

Krok 6

Na jeszcze ciepłe, ale nie gorące ciasto rozsmaruj dżem z rokitnika. Rozpuść czekoladę w garnku łącząc ją z sokiem kokosowym, polewę wylej na ciasto, a następnie posyp rozkruszonymi orzechami.

Brownie z buraka - Krok 6
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

1

Opinie o przepisie

  • magdalena kaczmarek

    magdalena kaczmarek , 28.11.2022

    Pyszne jest to browni, nawet jak ktoś nie lubi buraka to nie da się go wyczuć w cieście. A jakie wilgotne. Dodatek mąki jaglanej strzał w 10.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Brownie z buraka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Brownie z buraka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Brownie z buraka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Brownie z buraka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Brownie z buraka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Brownie z buraka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Brownie z buraka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Brownie z buraka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Brownie z burakaBrownie z buraka

Brownie z buraka już dla coraz mniejszej liczby osób brzmi zagadkowo. Słodkie wypieki z warzywami coraz częściej pojawiają się na talerzach. Wielkiej sensacji nie wzbudzają już ciasta marchewkowe czy torty z dodatkiem szpinaku. Warto zatem pójść o krok dalej i sięgnąć po buraka, który sprawdzi się nie tylko jako podstawa czerwonego barszczu. Pieczony korzeń zamieniony w gładkie puree idealnie współgra z gorzką czekoladą. Przekonajcie się o tym przy własnym stole, sięgając po brownie z buraka!

Dla kogo?

W przepisie na brownie z buraka wiele się dzieje. Aromatyczne dodatki w postaci wanilii, skórki pomarańczowej, cynamonu i gałki muszkatołowej oraz chrupiące orzechy sprawiają, że temu deserowi nie oprze się nikt.

Na jaką okazję?

Podajcie brownie z buraka podczas imprezy i zapytajcie gości, czy wiedzą, co jest tajnym składnikiem. Burak nadal może zadziwić niejednego smakosza.

Czy wiesz, że?

Do pieczenia najlepiej nadają się nieduże buraki. Niewielki rozmiar skraca czas ich obróbki.

Dla urozmaicenia:

Ciasto można przełożyć do mniejszych foremek. Tym sposobem przygotujecie efektowne muffinki, które staną się przebojem każdej imprezy.