Brownie z buraka

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

0

12 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

1 kilogram

600 mililitrów

250 mililitrów

250 gramów

200 gramów

2 łyżki

3 szklanki

2 łyżki

2 łyżki

1 szczypta

100 gramów

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

4 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

polewa:

1 sztuka

8 łyżek

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozetrzyj w moździerzu goździki, laskę wanilii przekrój na pół i wyciśnij z niej ziarenka, pomarańczę przelej wrzątkiem, a następnie otrzyj ze skóry, orzechy rozkrusz na drobno, śliwkę pokrój na małe kawałki.

Brownie z buraka - Krok 1

Krok 2

Czekoladę połam, przełóż do miski, dodaj 100 ml soku kokosowego, wstaw do mikrofali lub umieść miskę w kąpieli wodnej. Podgrzewaj do momentu całkowitego rozpuszczenia się czekolady.

Brownie z buraka - Krok 2

Krok 3

Buraka zawiń w folię i piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez około 50 minut (do miękkości), następnie wystudź, obierz i zmiksuj na gładkie puree.

Brownie z buraka - Krok 3

Krok 4

Wszystkie składniki – purée z buraka, sól, cynamon, goździki, gałkę muszkatową, skórkę z pomarańczy, wanilię, sodę, kakao, mąkę jaglaną, ksylitol, rozpuszczoną czekoladę, sok kokosowy i olej połącz razem w kielichu miksera i miksuj do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Na koniec do masy dodaj suszone śliwki.

Brownie z buraka - Krok 4

Krok 5

Masę przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, umieść w piekarniku rozgrzanym do 180°C i piecz przez 30 minut (dolna grzałka z termoobiegiem). Ciasto odstaw do przestygnięcia.

Brownie z buraka - Krok 5

Krok 6

Na jeszcze ciepłe, ale nie gorące ciasto rozsmaruj dżem z rokitnika. Rozpuść czekoladę w garnku łącząc ją z sokiem kokosowym, polewę wylej na ciasto, a następnie posyp rozkruszonymi orzechami.

Brownie z buraka - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Brownie z buraka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Brownie z buraka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Brownie z buraka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Brownie z buraka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Brownie z buraka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Brownie z buraka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Brownie z buraka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Brownie z burakaBrownie z buraka

Brownie z buraka już dla coraz mniejszej liczby osób brzmi zagadkowo. Słodkie wypieki z warzywami coraz częściej pojawiają się na talerzach. Wielkiej sensacji nie wzbudzają już ciasta marchewkowe czy torty z dodatkiem szpinaku. Warto zatem pójść o krok dalej i sięgnąć po buraka, który sprawdzi się nie tylko jako podstawa czerwonego barszczu. Pieczony korzeń zamieniony w gładkie puree idealnie współgra z gorzką czekoladą. Przekonajcie się o tym przy własnym stole, sięgając po brownie z buraka!

Dla kogo?

W przepisie na brownie z buraka wiele się dzieje. Aromatyczne dodatki w postaci wanilii, skórki pomarańczowej, cynamonu i gałki muszkatołowej oraz chrupiące orzechy sprawiają, że temu deserowi nie oprze się nikt.

Na jaką okazję?

Podajcie brownie z buraka podczas imprezy i zapytajcie gości, czy wiedzą, co jest tajnym składnikiem. Burak nadal może zadziwić niejednego smakosza.

Czy wiesz, że?

Do pieczenia najlepiej nadają się nieduże buraki. Niewielki rozmiar skraca czas ich obróbki.

Dla urozmaicenia:

Ciasto można przełożyć do mniejszych foremek. Tym sposobem przygotujecie efektowne muffinki, które staną się przebojem każdej imprezy.