Kruche ciasto z rabarbarem i bezą przepis – Zobacz na przepisy.pl

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

409

981 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
9 os.
Drukuj

6456 osób wydrukowało

Pobierz pdf

14413 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

spód:

250 gramów

80 gramów

1 łyżeczka

125 gramów

1 łyżka

4 sztuki

1 szczypta

nadzienie:

400 gramów

2 łyżki

2 łyżki

50 gramów

beza:

4 sztuki

200 gramów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę przesiewamy do miski wraz z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy kawałki zimnego masła oraz sól. Całość siekamy nożem, aż powstanie kruszonka. Po chwili dodajemy żółtka oraz śmietanę i zagniatamy na gładkie ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce ok. 30 min.

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą - Krok 1

Krok 2

Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Formę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i dokładnie wykładamy nim spód. Pieczemy do zarumienienia ok. 20 min. Pozostawiamy do wystudzenia.

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą - Krok 2

Krok 3

Rabarbar kroimy na 1 cm kawałki. Przekładamy do miski. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, cukier oraz konfiturę. Dokładnie mieszamy.

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą - Krok 3

Krok 4

Białka ubijamy na sztywną pianę. Po jednej łyżce dodajemy cukier i ubijamy tak, aby masa była sztywna i lśniąca. Pod koniec ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną i dalej ubijamy jeszcze ok. 2-3 min.

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą - Krok 4

Krok 5

Rabarbar przekładamy na podpieczony spód.

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą - Krok 5

Krok 6

Piekarnik nagrzewamy do 160 C. Ubite białka przekładamy na ciasto. Wkładamy do piekarnika na 20 min. Po tym czasie zmniejszamy moc piekarnika do 140 C i pieczemy kolejne 40 min. Studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kruche ciasto z rabarbarem i bezą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kruche ciasto z rabarbarem i bezą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kruche ciasto z rabarbarem i bezą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kruche ciasto z rabarbarem i bezą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kruche ciasto z rabarbarem i bezą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kruche ciasto z rabarbarem i bezą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kruche ciasto z rabarbarem i bezą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kruche ciasto z rabarbarem i beząKruche ciasto z rabarbarem i bezą

Kruche ciasto idealne na letnie przyjęcia. Rabarbar nadaje mu orzeźwiającej kwaskowatości, z kolei beza odpowiada za nienaganną prezencję. Rozsiądziecie się w jadalni czy może przeniesiecie posiłek na taras lub do ogrodu? Niezależnie od lokalizacji, ciasto z rabarbarem i bezą smakuje wyśmienicie.

Dla kogo?

Opanowaliście już wszystkie receptury z ulubionej książki kucharskiej? Najwyższa pora spróbować czegoś nowego. Przepis na kruche ciasto z rabarbarem i bezą to pomysł na deser, którego Wam brakowało.

Na jaką okazję?

Świętujecie dobre nowiny, a może po prostu macie trochę więcej czasu i postanowiliście uczcić to wybornym deserem? Postawcie na kruche ciasto i od razu zaplanujcie dokładki.

Czy wiesz, że?

Sekretem udanego kruchego ciasta jest szybkość działania. Przed włożeniem do lodówki, należy zagniatać je jak najkrócej. W przeciwnym razie po upieczeniu może okazać się twarde.

Dla urozmaicenia:

Rabarbar w cieście z bezą zastąpicie innymi sezonowymi owocami: agrestem, truskawkami, czereśniami i porzeczkami.