Kruche ciasto z rabarbarem i bezą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

420

1217 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
9 os.
Drukuj

6570 osób wydrukowało

Pobierz pdf

14663 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

spód:

250 gramów

80 gramów

1 łyżeczka

125 gramów

1 łyżka

4 sztuki

1 szczypta

nadzienie:

400 gramów

2 łyżki

2 łyżki

50 gramów

beza:

4 sztuki

200 gramów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę przesiewamy do miski wraz z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy kawałki zimnego masła oraz sól. Całość siekamy nożem, aż powstanie kruszonka. Po chwili dodajemy żółtka oraz śmietanę i zagniatamy na gładkie ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce ok. 30 min.

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą - Krok 1

Krok 2

Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Formę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i dokładnie wykładamy nim spód. Pieczemy do zarumienienia ok. 20 min. Pozostawiamy do wystudzenia.

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą - Krok 2

Krok 3

Rabarbar kroimy na 1 cm kawałki. Przekładamy do miski. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, cukier oraz konfiturę. Dokładnie mieszamy.

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą - Krok 3

Krok 4

Białka ubijamy na sztywną pianę. Po jednej łyżce dodajemy cukier i ubijamy tak, aby masa była sztywna i lśniąca. Pod koniec ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną i dalej ubijamy jeszcze ok. 2-3 min.

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą - Krok 4

Krok 5

Rabarbar przekładamy na podpieczony spód.

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą - Krok 5

Krok 6

Piekarnik nagrzewamy do 160 C. Ubite białka przekładamy na ciasto. Wkładamy do piekarnika na 20 min. Po tym czasie zmniejszamy moc piekarnika do 140 C i pieczemy kolejne 40 min. Studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • Bożenka

    Bożenka , 17.05.2022

    Ciasto jest przepyszne. Słodycz bezy idealnie współgra z kwaskowatym rabarbarem. Robiłam też z truskawkami. Polecam :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kruche ciasto z rabarbarem i bezą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kruche ciasto z rabarbarem i bezą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kruche ciasto z rabarbarem i bezą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kruche ciasto z rabarbarem i bezą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kruche ciasto z rabarbarem i bezą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kruche ciasto z rabarbarem i bezą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kruche ciasto z rabarbarem i bezą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kruche ciasto z rabarbarem i bezą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Świeże truskawki pojawiają się na straganach na przełomie maja i czerwca. Czerwone, słodkie, soczyste i pachnące latem owoce są prawdziwą gratką dla wielu smakoszy.

Czytaj więcej

Bób to smaczne i coraz bardziej popularne warzywo, które warto dodawać do wielu dań i jeść niezależnie od pory roku. Jak ugotować bób i z czym go podawać? Sprawdź!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kruche ciasto z rabarbarem i beząKruche ciasto z rabarbarem i bezą

Kruche ciasto idealne na letnie przyjęcia. Rabarbar nadaje mu orzeźwiającej kwaskowatości, z kolei beza odpowiada za nienaganną prezencję. Rozsiądziecie się w jadalni czy może przeniesiecie posiłek na taras lub do ogrodu? Niezależnie od lokalizacji, ciasto z rabarbarem i bezą smakuje wyśmienicie.

Dla kogo?

Opanowaliście już wszystkie receptury z ulubionej książki kucharskiej? Najwyższa pora spróbować czegoś nowego. Przepis na kruche ciasto z rabarbarem i bezą to pomysł na deser, którego Wam brakowało.

Na jaką okazję?

Świętujecie dobre nowiny, a może po prostu macie trochę więcej czasu i postanowiliście uczcić to wybornym deserem? Postawcie na kruche ciasto i od razu zaplanujcie dokładki.

Czy wiesz, że?

Sekretem udanego kruchego ciasta jest szybkość działania. Przed włożeniem do lodówki, należy zagniatać je jak najkrócej. W przeciwnym razie po upieczeniu może okazać się twarde.

Dla urozmaicenia:

Rabarbar w cieście z bezą zastąpicie innymi sezonowymi owocami: agrestem, truskawkami, czereśniami i porzeczkami.