Kruche ciasto z rabarbarem i bezą

z posypką z prażonych migdałów

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

409

957 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6452 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

14403 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

120 gramów

100 gramów

50 gramów

50 gramów

1 sztuka

1 łyżka

0.5 łyżeczki

beza:

5 sztuk

350 gramów

1 łyżka

dodatkowo:

500 gramów

2 łyżki

10 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie składniki ciasta siekamy nożem na stolnicy i zagniatamy gładkie ciasto. Zawijamy w folię i odkładamy na 30 minut do lodówki.

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą - Krok 1

Krok 2

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy nim dno wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 20x20 cm. Nakłuwamy ciasto widelcem i wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika na 15 minut.

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą - Krok 2

Krok 3

Rabarbar myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na kawałki o długości około 2 cm.

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą - Krok 3

Krok 4

Na podpieczony spód wykładamy kawałki rabarbaru i lekko oprószamy mąką ziemniaczaną.

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą - Krok 4

Krok 5

Białka ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy stopniowo cukier i cały czas miksujemy, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Pod koniec miksowania dodajemy mąkę ziemniaczaną.

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą - Krok 5

Krok 6

Masę bezową wykładamy na rabarbar. Pieczemy w temp. 180°C przez ok. 15-20 min do lekkiego zarumienienia. Następnie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim ciasto jeszcze na 25 minut. Wyjmujemy z pieca i zostawiamy do wystygnięcia. Przed podaniem posypujemy uprażonymi na suchej patelni migdałami.

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą - Krok 6
29

Opinie o przepisie

  • Krystyna Linde

    Krystyna Linde, 23.05.2019

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata  Kwiatkowska

    Małgorzata Kwiatkowska , 29.03.2019

    czym zastapić rabarbar?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Da Wid

    Da Wid, 25.03.2019

    Góra bezy ma być taka chrupiąca czy raczej taka miękka ? da się z taką miękką pociąć ciasto na kawałki

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Anna Dopierała

    Anna Dopierała, 24.09.2017

    pyszne polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aleksandra Waszek

    Aleksandra Waszek, 28.05.2017

    Powinno być połowa kostki margaryny KASI (100 g nawet jest napisane!). Wprowadza to w błąd! Tak to ciasto dobre wychodzi.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Toporowska

    Paulina Toporowska, 20.05.2017

    Czy beza musi byc calkiem sucha czy moze byc mokra w srodku?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kamila Krywarczyk

    Kamila Krywarczyk, 11.05.2017

    10 g migdałów do posypania? Coś mi tu nie pasuje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Urszula Marchlewska

    Urszula Marchlewska, 21.03.2017

    Bardzo smaczne dziękuję za przepis będę piekła często

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bea Beata

    Bea Beata, 03.09.2016

    Mniam super smaczne ciasto

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomek Tomek

    Tomek Tomek, 23.06.2016

    Ciekawe

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Dera

    Jerzy Dera, 26.05.2016

    kto mnie zaprosi trafie po zapachu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Dera

    Jerzy Dera, 26.05.2016

    drogie PANIE mam boleści

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kazimierz Ogrodziński

    Kazimierz Ogrodziński, 26.05.2016

    Musi być pychota. :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tadeusz Maciejewski

    Tadeusz Maciejewski, 26.05.2016

    Apetyczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Jarzycka

    Magdalena Jarzycka, 26.05.2016

    Ommm...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Taras

    Elżbieta Taras, 26.05.2016

    Wygląda fajnie ciekawe jak smakuje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Żurek

    Krystyna Żurek, 26.05.2016

    Super wykonałam - wlaśnie jemy b. smakuje....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Lipinska

    Jolanta Lipinska, 26.05.2016

    Czy rabarbar nie obieramy?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna Ostrowska

    Grażyna Ostrowska, 26.05.2016

    Apetyczne !!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Szumlanska

    Maria Szumlanska, 26.05.2016

    Apetycznie wygląda!!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Viktoria Gladyshko

    Viktoria Gladyshko, 26.05.2016

    Ukradzione z kwestii smaku ;-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirosława Sulińska

    Mirosława Sulińska, 26.05.2016

    Jestem w trakcie robienia tak owego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Mandela

    Jolanta Mandela, 26.05.2016

    Wygląda apetycznie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta  bujnowicz

    Marta bujnowicz, 26.05.2016

    dziwne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • JOLANTA SLUBORSKA

    JOLANTA SLUBORSKA, 25.05.2016

    Apetycznie wygląda

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata  Potocka

    Beata Potocka, 24.05.2016

    muszę wypróbowac

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Margaret Herman

    Margaret Herman, 22.05.2016

    Hmmmm....

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kruche ciasto z rabarbarem i bezą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kruche ciasto z rabarbarem i bezą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kruche ciasto z rabarbarem i bezą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kruche ciasto z rabarbarem i bezą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kruche ciasto z rabarbarem i bezą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kruche ciasto z rabarbarem i bezą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kruche ciasto z rabarbarem i bezą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kruche ciasto z rabarbarem i beząKruche ciasto z rabarbarem i bezą

Kwaskowaty rabarbar doskonale pasuje do słodkich wypieków. W cieście z tego przepisu zostaje połączony z delikatną, puszystą bezą oraz kruchym, migdałowym spodem. Oprócz standardowych składników, takich jak jajka i mąka, w kruchym cieście znajdą się też zmielone migdały. Całość wymieszaj i szybko zagnieć. Schłodzone w lodówce ciasto rozwałkuj i wylep nim dno wyłożonej papierem blaszki. Placek ponakłuwaj widelcem, aby się nie podnosił, i podpiecz. Umyty, obrany i pokrojony na nieduże kawałki rabarbar układaj na podpieczonym spodzie i oprósz mąką ziemniaczaną. Bezę przygotujesz z ubitych na sztywno – z dodatkiem drobnego cukru do wypieków – białek. Dodaj do niej łyżkę mąki ziemniaczanej, dzięki czemu masa będzie bardziej spójna. Wyłóż ją na rabarbar, delikatnie rozsmaruj i piecz całość, aż beza lekko się zarumieni. Upieczone i przestudzone ciasto posyp uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na pyszne migdałowe ciasto z rabarbarem i bezą. Smacznego.