Ciasta z rabarbarem

51 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (51)

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą

403

łatwe

25 min.
Kwaskowaty rabarbar doskonale pasuje do słodkich wypieków. W cieście z tego przepisu zostaje połą...
Ciasto z rabarbarem i budyniem

256

łatwe

25 min.
Połącz dwa różne ciasta w jeden pyszny deser, a wszystko dzięki przepisowi na placek serowo-rabar...
Ciasto z rabarbarem

103

łatwe

60 min.
Rabarbar sprawdzi się jako składnik miękkiego i puszystego placka. Dzięki temu przepisowi dowiesz...
Rabarbar i maliny pod kruszonką

57

łatwe

15 min.
Rabarbar i maliny pod kruszonką to jedna z wariacji angielskiego deseru zwanego crumble. Przygoto...
Placek z rabarbarem

77

łatwe

60 min.
Rabarbar jest tak naprawdę warzywem, ale kulinarnie traktujemy go jako owoc. Znamy go już z przed...
Ciasto rabarbarowe

38

łatwe

30 min.
Rabarbar, choć uznawany powszechnie za owoc, jest warzywem o charakterystycznym, kwaśnym posmaku...
Torcik rabarbarowy

34

średnie

40 min.
Wyśmienite ciasto na puszystym spodzie, łączące słodycz pomarańczowego kremu z delikatnie kwaskow...
Ciastka z rabarbarem

12

łatwe

30 min.
Sezonowa przekąska na bazie słodkiego kruchego ciasta i kwaskowatego nadzienia – to pyszne ciastk...
Placek z rabarbarem

13

łatwe

60 min.
Kruche z rabarbarem

6

łatwe

60 min.
Racuszki z rabarbarem

2

łatwe

15 min.
Rabarbarowy przysmak

3

łatwe

60 min.
Szarlotka rabarbarowa

1

łatwe

60 min.
Ciasto rabarbarowiec

1

łatwe

60 min.
Ciasto z rabarbarem

3

łatwe

15 min.
Rabarbar to warzywo o wielu różnorodnych zastosowaniach. Ze względu na kwaśny i lekko cierpki sma...

Ciekawostki i porady

W czym tkwi sekret gładkiej, wyrazistej w smaku zupy dyniowej? Istnieje na to wiele sposobów. Najpopularniejsze opisaliśmy w artykule poniżej.

Czytaj więcej

Jabłka da się przetworzyć na wiele sposobów. Konfitury, musy i soki owocowe – to wszystko przygotujesz z jesiennych zbiorów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasta z rabarbaremCiasta z rabarbarem

Ciasta z rabarbarem to dla wielu osób nieodłączny element wakacji. Sezon na rabarbar rozpoczyna się bowiem na początku maja i trwa do końca lipca. Jeśli lato jest wyjątkowo ciepłe, rabarbar spotkać można także na początku jesieni. Ma charakterystyczny kwaśny i cierpki posmak. Występuje w różnych kolorach: różowym, intensywnie czerwonym lub zielonym. Im bardziej czerwony, tym jest słodszy. Niektórzy jadają go bez dużej ilości dodatków, np. z cukrem. Doskonale nadaje się także do wypieków. Podsmażony z kompozycją przypraw, na przykład cynamonem i wanilią, posłodzony, będzie miał formę smacznej, owocowej masy. W zimie sięgnij po jego wersję mrożoną. Dobrze komponuje się ze wszystkimi rodzajami ciast, m.in. kruchymi, biszkoptowymi i ucieranymi. Wykorzystaj go również jako dodatek do deserów, np. bezglutenowego crumble albo rabarbaru z malinami pod kruszonką. Jego kwaśny smak zrównoważy nadmiernie słodkie masy lub kremy, a także czekoladowe ciasta. Warto więc zrobić z niego mus na bazie żelatyny lub galaretki i pasteryzować. Urozmaicisz dzięki temu swoje rolady lub owocowe serniki. Wypróbuj także propozycji na placki z rabarbarem. Możesz upiec go na przykład z prostym, słodkim spodem. Wymieszaj składniki dokładnie, aby uzyskać masę o gładkiej konsystencji. Jeśli chcesz uniknąć grudek, wcześniej utrzyj cukier z żółtkiem. Rabarbar pokrój w większą kostkę i połóż na wierzchu. Obtocz go w mące ziemniaczanej, by nadmiernie nie puścił soku. Jeśli chcesz urozmaicić smak swojego placka, dodaj do niego także inne owoce. Sprawdzą się na przykład słodkie truskawki, jabłka i maliny. Całość dodatkowo posyp kruszonką i cukrem pudrem. Dobrym sposobem na jego podanie będzie dodatek gałki lodów waniliowych. Łącząc go z twarogiem, upieczesz pyszny placek serowo-rabarbarowy. Rabarbar to także doskonały dodatek do ciast drożdżowych. Wystarczy nadać mu wcześniej odpowiednią konsystencję. W wyniku długiego smażenia, powinien rozpaść się na bardzo drobne kawałki. Sprawdź nasze przepisy i wypróbuj je – ciasta z rabarbarem są naprawdę smaczne.