Ciasta z rabarbarem | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Ciasta z rabarbarem

3 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (3)

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą
ratingratingratingratingrating

411

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Kruche ciasto idealne na letnie przyjęcia. Rabarbar nadaje mu orzeźwiającej kwaskowatości, z kole...
Ciasto z rabarbarem i budyniem
ratingratingratingratingrating

257

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Oto ciasto z rabarbarem i budyniem, od którego nie można oderwać wzroku i to na etapie, kiedy jes...
Placek z rabarbarem
ratingratingratingratingrating

78

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Zielone liście oraz podłużne, czerwone łodygi to znaki rozpoznawcze rabarbaru. Bywalec wiejskich...

Ciekawostki i porady

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasta z rabarbaremCiasta z rabarbarem

Ciasta z rabarbarem to dla wielu osób nieodłączny element wakacji. Sezon na rabarbar rozpoczyna się bowiem na początku maja i trwa do końca lipca. Jeśli lato jest wyjątkowo ciepłe, rabarbar spotkać można także na początku jesieni. Ma charakterystyczny kwaśny i cierpki posmak. Występuje w różnych kolorach: różowym, intensywnie czerwonym lub zielonym. Im bardziej czerwony, tym jest słodszy. Niektórzy jadają go bez dużej ilości dodatków, np. z cukrem. Doskonale nadaje się także do wypieków. Podsmażony z kompozycją przypraw, na przykład cynamonem i wanilią, posłodzony, będzie miał formę smacznej, owocowej masy. W zimie sięgnij po jego wersję mrożoną. Dobrze komponuje się ze wszystkimi rodzajami ciast, m.in. kruchymi, biszkoptowymi i ucieranymi. Wykorzystaj go również jako dodatek do deserów, np. bezglutenowego crumble albo rabarbaru z malinami pod kruszonką. Jego kwaśny smak zrównoważy nadmiernie słodkie masy lub kremy, a także czekoladowe ciasta. Warto więc zrobić z niego mus na bazie żelatyny lub galaretki i pasteryzować. Urozmaicisz dzięki temu swoje rolady lub owocowe serniki. Wypróbuj także propozycji na placki z rabarbarem. Możesz upiec go na przykład z prostym, słodkim spodem. Wymieszaj składniki dokładnie, aby uzyskać masę o gładkiej konsystencji. Jeśli chcesz uniknąć grudek, wcześniej utrzyj cukier z żółtkiem. Rabarbar pokrój w większą kostkę i połóż na wierzchu. Obtocz go w mące ziemniaczanej, by nadmiernie nie puścił soku. Jeśli chcesz urozmaicić smak swojego placka, dodaj do niego także inne owoce. Sprawdzą się na przykład słodkie truskawki, jabłka i maliny. Całość dodatkowo posyp kruszonką i cukrem pudrem. Dobrym sposobem na jego podanie będzie dodatek gałki lodów waniliowych. Łącząc go z twarogiem, upieczesz pyszny placek serowo-rabarbarowy. Rabarbar to także doskonały dodatek do ciast drożdżowych. Wystarczy nadać mu wcześniej odpowiednią konsystencję. W wyniku długiego smażenia, powinien rozpaść się na bardzo drobne kawałki. Sprawdź nasze przepisy i wypróbuj je – ciasta z rabarbarem są naprawdę smaczne.