Ciasta z rabarbarem | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Ciasta z rabarbarem

3 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (3)

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą
ratingratingratingratingrating

418

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Kruche ciasto idealne na letnie przyjęcia. Rabarbar nadaje mu orzeźwiającej kwaskowatości, z kole...
Ciasto z rabarbarem i budyniem
ratingratingratingratingrating

260

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Oto ciasto z rabarbarem i budyniem, od którego nie można oderwać wzroku i to na etapie, kiedy jes...
Placek z rabarbarem
ratingratingratingratingrating

79

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Zielone liście oraz podłużne, czerwone łodygi to znaki rozpoznawcze rabarbaru. Bywalec wiejskich...

Ciekawostki i porady

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasta z rabarbaremCiasta z rabarbarem

Ciasta z rabarbarem to dla wielu osób nieodłączny element wakacji. Sezon na rabarbar rozpoczyna się bowiem na początku maja i trwa do końca lipca. Jeśli lato jest wyjątkowo ciepłe, rabarbar spotkać można także na początku jesieni. Ma charakterystyczny kwaśny i cierpki posmak. Występuje w różnych kolorach: różowym, intensywnie czerwonym lub zielonym. Im bardziej czerwony, tym jest słodszy. Niektórzy jadają go bez dużej ilości dodatków, np. z cukrem. Doskonale nadaje się także do wypieków. Podsmażony z kompozycją przypraw, na przykład cynamonem i wanilią, posłodzony, będzie miał formę smacznej, owocowej masy. W zimie sięgnij po jego wersję mrożoną. Dobrze komponuje się ze wszystkimi rodzajami ciast, m.in. kruchymi, biszkoptowymi i ucieranymi. Wykorzystaj go również jako dodatek do deserów, np. bezglutenowego crumble albo rabarbaru z malinami pod kruszonką. Jego kwaśny smak zrównoważy nadmiernie słodkie masy lub kremy, a także czekoladowe ciasta. Warto więc zrobić z niego mus na bazie żelatyny lub galaretki i pasteryzować. Urozmaicisz dzięki temu swoje rolady lub owocowe serniki. Wypróbuj także propozycji na placki z rabarbarem. Możesz upiec go na przykład z prostym, słodkim spodem. Wymieszaj składniki dokładnie, aby uzyskać masę o gładkiej konsystencji. Jeśli chcesz uniknąć grudek, wcześniej utrzyj cukier z żółtkiem. Rabarbar pokrój w większą kostkę i połóż na wierzchu. Obtocz go w mące ziemniaczanej, by nadmiernie nie puścił soku. Jeśli chcesz urozmaicić smak swojego placka, dodaj do niego także inne owoce. Sprawdzą się na przykład słodkie truskawki, jabłka i maliny. Całość dodatkowo posyp kruszonką i cukrem pudrem. Dobrym sposobem na jego podanie będzie dodatek gałki lodów waniliowych. Łącząc go z twarogiem, upieczesz pyszny placek serowo-rabarbarowy. Rabarbar to także doskonały dodatek do ciast drożdżowych. Wystarczy nadać mu wcześniej odpowiednią konsystencję. W wyniku długiego smażenia, powinien rozpaść się na bardzo drobne kawałki. Sprawdź nasze przepisy i wypróbuj je – ciasta z rabarbarem są naprawdę smaczne.