Przepisy na Ciasta z rabarbarem
3 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
RGęsina to mięso, które świetnie pasuje do kuchni polskiej, ponieważ możecie ją łączyć z owocami, warzywami i ziołami na wiele różnych sposobów. Pieczone gęsie udka to doskonały pomysł na uroczysty obiad lub kolację, ale pod warunkiem, że mięso po wyjęciu z piekarnika będzie soczyste i pełne smaku.
Czytaj więcejJesteście znudzeni tradycyjną panierką z bułki tartej, ale nie wyobrażacie sobie ulubionych kotletów bez złocistej otoczki? Panierka panko to strzał w dziesiątkę! Mimo że wywodzi się z kuchni japońskiej i jest powszechnie używana w azjatyckich specjałach, na polskich stołach sprawdzi się celująco.
Czytaj więcejCiasta z rabarbarem
Ciasta z rabarbarem to dla wielu osób nieodłączny element wakacji. Sezon na rabarbar rozpoczyna się bowiem na początku maja i trwa do końca lipca. Jeśli lato jest wyjątkowo ciepłe, rabarbar spotkać można także na początku jesieni. Ma charakterystyczny kwaśny i cierpki posmak. Występuje w różnych kolorach: różowym, intensywnie czerwonym lub zielonym. Im bardziej czerwony, tym jest słodszy. Niektórzy jadają go bez dużej ilości dodatków, np. z cukrem. Doskonale nadaje się także do wypieków. Podsmażony z kompozycją przypraw, na przykład cynamonem i wanilią, posłodzony, będzie miał formę smacznej, owocowej masy. W zimie sięgnij po jego wersję mrożoną. Dobrze komponuje się ze wszystkimi rodzajami ciast, m.in. kruchymi, biszkoptowymi i ucieranymi. Wykorzystaj go również jako dodatek do deserów, np. bezglutenowego crumble albo rabarbaru z malinami pod kruszonką. Jego kwaśny smak zrównoważy nadmiernie słodkie masy lub kremy, a także czekoladowe ciasta. Warto więc zrobić z niego mus na bazie żelatyny lub galaretki i pasteryzować. Urozmaicisz dzięki temu swoje rolady lub owocowe serniki. Wypróbuj także propozycji na placki z rabarbarem. Możesz upiec go na przykład z prostym, słodkim spodem. Wymieszaj składniki dokładnie, aby uzyskać masę o gładkiej konsystencji. Jeśli chcesz uniknąć grudek, wcześniej utrzyj cukier z żółtkiem. Rabarbar pokrój w większą kostkę i połóż na wierzchu. Obtocz go w mące ziemniaczanej, by nadmiernie nie puścił soku. Jeśli chcesz urozmaicić smak swojego placka, dodaj do niego także inne owoce. Sprawdzą się na przykład słodkie truskawki, jabłka i maliny. Całość dodatkowo posyp kruszonką i cukrem pudrem. Dobrym sposobem na jego podanie będzie dodatek gałki lodów waniliowych. Łącząc go z twarogiem, upieczesz pyszny placek serowo-rabarbarowy. Rabarbar to także doskonały dodatek do ciast drożdżowych. Wystarczy nadać mu wcześniej odpowiednią konsystencję. W wyniku długiego smażenia, powinien rozpaść się na bardzo drobne kawałki. Sprawdź nasze przepisy i wypróbuj je – ciasta z rabarbarem są naprawdę smaczne.