Składniki
150 gramów
70 mililitrów
70 gramów
220 gramów
kruchy spód:
120 gramów
1 łyżeczka
80 gramów
30 gramów
1 sztuka
220 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zacznij od przygotowania kruchego spodu. Masło ucieraj z cukrem pudrem, szczyptą soli, dodaj mąkę migdałową i jajko. Całość mieszaj krótko aż masa zrobi się gładka. Teraz dodaj mąkę i mieszaj krótko aż do połączenia składników. Wstaw ciasto do lodówki na 1 h.
Krok 2
Schłodzone ciasto rozwałkuj cienko, wyłóż formę do tarty o średnicy ok 30 cm, ponakłuwaj widelcem i piecz w temperaturze 170 stopni C przez ok 10-15 minut aż będzie kruche i złociste.
Krok 3
Śmietankę zagotuj, dodaj połamaną czekoladę i zmiksuj mikserem ręcznym. Dodaj jogurt i ponownie wymieszaj. Odstaw krem aż dobrze ostygnie i ubij tak jak się ubija bitą śmietanę.
Krok 4
Nałóż krem na tartę, udekoruj borówkami.
Dobra rada:
Odłóż trochę białej czekolady, którą zetrzesz na tarce na wiórki, posyp nimi ciasto. Tarta z białą czekoladą i borówkami będzie smakować jeszcze lepiej.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
średnie
Jeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.
Czytaj więcejNuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tarta z białą czekoladą i borówkami
Tarta z białą czekoladą i borówkami
Tarty coraz częściej pojawiają się na naszych stołach. Kakaowe spody pasują do wielu ciast i smakują naprawdę doskonale. Biała czekolada jest jednak składnikiem, po który nie sięga zbyt wielu kucharzy. Spróbujemy zmienić to przepisem na tartę z białą czekoladą i borówkami. To proste ciasto łączy w sobie delikatny smak białej czekolady, kwaskową słodycz owoców i pyszny kruchy spód.
Dla kogo?
Tarta z borówkami i białą czekoladą to propozycja dla wszystkich, którym znudziły się klasyczne i tradycyjne pierniki, makowce czy serniki. Nieoczywiste połączenie składników i niebanalne przygotowanie sprawiają, że tarta z borówkami smakuje i wygląda nieziemsko. Tarta z białą czekoladą sprawdzi się wyśmienicie jako tort urodzinowy. Odmienne podejście do tego deseru może zdecydowanie bardziej przypaść do gustu urodzinowym gościom, którym tradycyjne torty już dawno się przejadły.
Na jaką okazję?
Przygotuj tartę z borówkami, gdy chcesz podać swoim gościom coś nowego. Być może spodziewają się kolejnej szarlotki lub biszkoptu z owocami. Możesz mieć pewność, że pięknie udekorowana tarta z borówkami, mascarpone i białą czekoladą zrobi na nich wrażenie nie tylko smakowe, lecz także wizualne!
Czy wiesz, że?
Spód do tarty z borówkami możesz przygotować dzień wcześniej. Zagniecione ciasto zawiń w folię i włóż do lodówki. Przed podaniem wystarczy ciasto wyjąć, upiec i wypełnić kremowym nadzieniem. Dzięki temu zyskasz pewność, że zdążysz zrobić całe ciasto przed przyjściem gości. Dodatkowo przed pieczeniem warto nakłuć spód widelcem, aby zapiekł się równomiernie.
Dla urozmaicenia:
Tartę z białą czekoladą możesz udekorować nie tylko borówkami. Znakomicie sprawdzą się również maliny, porzeczki lub truskawki. Te ostatnie pokrój w cienkie plasterki i ułóż na wierzchu tarty. Pięknie będą wyglądać także pestki granatu rozrzucone po powierzchni ciasta.