Tarta z białą czekoladą i borówkami
NOWY PRZEPIS
łatwe
8479 osób zapisało
Składniki
150 gramów
70 mililitrów
70 gramów
220 gramów
kruchy spód:
120 gramów
1 łyżeczka
80 gramów
30 gramów
1 sztuka
220 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zacznij od przygotowania kruchego spodu. Masło ucieraj z cukrem pudrem, szczyptą soli, dodaj mąkę migdałową i jajko. Całość mieszaj krótko aż masa zrobi się gładka. Teraz dodaj mąkę i mieszaj krótko aż do połączenia składników. Wstaw ciasto do lodówki na 1 h.
Krok 2
Schłodzone ciasto rozwałkuj cienko, wyłóż formę do tarty o średnicy ok 30 cm, ponakłuwaj widelcem i piecz w temperaturze 170 stopni C przez ok 10-15 minut aż będzie kruche i złociste.
Krok 3
Śmietankę zagotuj, dodaj połamaną czekoladę i zmiksuj mikserem ręcznym. Dodaj jogurt i ponownie wymieszaj. Odstaw krem aż dobrze ostygnie i ubij tak jak się ubija bitą śmietanę.
Krok 4
Nałóż krem na tartę, udekoruj borówkami.
Dobra rada:
Odłóż trochę białej czekolady z którą zetrzyj na tarce na wiórki.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
średnie
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tarta z białą czekoladą i borówkami
O ile kakaowe ciasta i brownies pewnie niejeden raz gościły na Waszych stołach, o tyle biała czekolada to składnik, po który większość kucharzy sięga zdecydowanie rzadziej. Po skosztowaniu tarty łączącej kruchy spód i cudownie kremowe nadzienie będziecie wracać do niej z nieskrywaną przyjemnością. Świeże borówki doskonale równoważą smaki. Ta kompozycja Was nie zawiedzie.
Dla kogo?
Dla wszystkich, którzy lubią podążać nieoczywistymi ścieżkami. Pierniki, makowce i serniki już się Wam znudziły? Czas na tartę z białą czekoladą i borówkami!
Na jaką okazję?
Wygląda przepięknie, więc podajcie ją, gdy chcecie zaimponować gościom. Wreszcie znaleźliście sposób, by zrobić wrażenie na drugiej połówce, rodzicach, teściach i dziadkach.
Czy wiesz, że?
Ciasto na tartę z białą czekoladą możecie przygotować dzień wcześniej i przechować w lodówce. Tuż przed planowanym spotkaniem w jadalni pozostanie Wam już tylko jego upieczenie i wykonanie nadzienia.
Dla urozmaicenia:
Na tle jasnego kremu wspaniale wyglądają pestki granatu oraz porzeczki.