Tarta z białą czekoladą i borówkami

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

244

2071 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

5148 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8295 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

2 szklanki

2 łyżki

2 sztuki

1 opakowanie

3 łyżki

krem:

2 opakowania

250 gramów

dekoracja:

300 gramów

1 sztuka

1 opakowanie

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Do miski wsyp mąkę, dodaj Kasię, cukier i wodę.

Tarta z białą czekoladą i borówkami  - Krok 1

Krok 2

Dodaj żółtka.

Tarta z białą czekoladą i borówkami  - Krok 2

Krok 3

Zagnieć ciasto, zawiń w folię I odłóż na 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkuj na stolnicy podsypanej mąką, wyłóż nim natłuszczoną formę do tarty o średnicy ok. 26 cm. Wierzch ciasta nakłuj widelcem, obciąż (no. kaszą, ryżem). Piecz w temperaturze 180 st. C, aż ciasto uzyska złoty kolor. Odstaw do ostygnięcia.

Tarta z białą czekoladą i borówkami  - Krok 3

Krok 4

Przygotuj krem – czekoladę roztop w kąpieli wodnej, zdejmij z ognia.

Tarta z białą czekoladą i borówkami  - Krok 4

Krok 5

Dodaj serek mascarpone, wymieszaj łyżką.

Tarta z białą czekoladą i borówkami  - Krok 5

Krok 6

Krem nałóż na ostudzony spód ciasta, udekoruj owocami. Posyp cukrem pudrem, udekoruj skórką z limonki I listkami mięty.

Tarta z białą czekoladą i borówkami  - Krok 6
14

Opinie o przepisie

  • Urszula Makowska

    Urszula Makowska, 24.07.2019

    Boskie. Kochammm❤️

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zelos1107 Zelos1107

    Zelos1107 Zelos1107, 21.07.2019

    wykonanie proste, a tarta przepyszna. Jedyne co bym zmieniła to jedna tabliczka czekolady

    Odpowiedz Odpowiedz
  • monia.a151 monia.a151

    monia.a151 monia.a151, 17.07.2019

    szkoda, że nie podano ile gram czekolady - tabliczka nie jest tabliczce równa :)

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • drewzix drewzix

    drewzix drewzix, 03.05.2019

    Ile gram serka mascarpone?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Justyna Biernat

    Justyna Biernat, 14.06.2018

    Pychota. Dla mnie krem za słodki dodałam więcej mascarpone

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hela  Kośmirek

    Hela Kośmirek, 31.08.2017

    Boskie to! :D Uwielbiam tartę, ale szczerze wam powiem, że wychodzi mi tylko gdy używam tej szymanowskiej.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata Niestój

    Agata Niestój, 06.05.2017

    jeszcze nie robiłam ale jak mówicie że pycha to chyba tak jest

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Julia  Wojtyra

    Julia Wojtyra, 13.11.2016

    Pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Julia  Wojtyra

    Julia Wojtyra, 13.11.2016

    Pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina Skowron

    Karolina Skowron, 03.06.2016

    Magdalena... Lubisz tarty

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Waldemar Mrugacz

    Waldemar Mrugacz, 02.06.2016

    Uwielbiam tartej z borowkami

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kinga Wybraniec

    Kinga Wybraniec, 02.06.2016

    Ojaaa

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta z białą czekoladą i borówkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta z białą czekoladą i borówkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta z białą czekoladą i borówkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta z białą czekoladą i borówkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta z białą czekoladą i borówkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta z białą czekoladą i borówkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta z białą czekoladą i borówkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tarta z białą czekoladą i borówkami Tarta z białą czekoladą i borówkami

Delikatny śmietankowy krem z białej czekolady i mascarpone świetnie podkreśli lekko kwaskowaty smak borówek. Wykorzystanie tego połączenia do przygotowania wykwintnej tarty to znakomity sposób na prosty, a jednocześnie bardzo elegancki deser. Pierwszy krok to wyrobienie kruchego ciasta na spód – z mąki, cukru pudru, kostki do pieczenia, wody i żółtka. Wymieszaj składniki i szybko zagnieć je na gładką masę – długo wyrabiane ciasto może być twarde po upieczeniu. Uformuj je w kulę, zawiń szczelnie w folię aluminiową i umieść w lodówce. Następnie rozwałkuj niezbyt gruby placek i przełóż go do wysmarowanej tłuszczem formy na tartę. Nakłuj go widelcem i obciąż ziarnami fasoli lub ryżu, aby ciasto się nie podnosiło. Piecz do momentu, aż osiągnie złocisty kolor. Aby przyrządzić krem, najpierw rozpuść w kąpieli wodnej białą czekoladę, a gdy przestygnie, połącz ją z serkiem mascarpone. Przełóż krem na podpieczony spód i wyrównaj, na wierzch wysypując borówki. Udekoruj listkami świeżej mięty i skórką limonki. Udanego pieczenia.