Tarta z białą czekoladą i borówkami przepis – Zobacz na przepisy.pl

Tarta z białą czekoladą i borówkami

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

258

2281 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5195 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8434 osoby zapisały

Udostępnij
Tarta z białą czekoladą i borówkami

Składniki

150 gramów

70 mililitrów

70 gramów

220 gramów

kruchy spód:

120 gramów

1 łyżeczka

80 gramów

30 gramów

1 sztuka

220 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zacznij od przygotowania kruchego spodu. Masło ucieraj z cukrem pudrem, szczyptą soli, dodaj mąkę migdałową i jajko. Całość mieszaj krótko aż masa zrobi się gładka. Teraz dodaj mąkę i mieszaj krótko aż do połączenia składników. Wstaw ciasto do lodówki na 1 h.

Tarta z białą czekoladą i borówkami  - Krok 1

Krok 2

Schłodzone ciasto rozwałkuj cienko, wyłóż formę do tarty o średnicy ok 30 cm, ponakłuwaj widelcem i piecz w temperaturze 170 stopni C przez ok 10-15 minut aż będzie kruche i złociste.

Tarta z białą czekoladą i borówkami  - Krok 2

Krok 3

Śmietankę zagotuj, dodaj połamaną czekoladę i zmiksuj mikserem ręcznym. Dodaj jogurt i ponownie wymieszaj. Odstaw krem aż dobrze ostygnie i ubij tak jak się ubija bitą śmietanę.

Tarta z białą czekoladą i borówkami  - Krok 3

Krok 4

Nałóż krem na tartę, udekoruj borówkami.

Tarta z białą czekoladą i borówkami  - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Odłóż trochę białej czekolady z którą zetrzyj na tarce na wiórki.

2

Opinie o przepisie

  • Karolina

    Karolina , 01.07.2020

    Dzień dobry. Jeszcze jakiś tydzień temu tutaj był inny przepis.. Inny przepis na ciasto i na masę bez śmietany. Czy można prosić o przepis na to ciasto, które tu było? To jedyne ciasto, które mi wychodziło i nie chcę eksperymentować. Mąka była na szklanki, nie było żadnej migdałowej. To był tak świetny przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta z białą czekoladą i borówkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta z białą czekoladą i borówkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta z białą czekoladą i borówkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta z białą czekoladą i borówkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta z białą czekoladą i borówkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta z białą czekoladą i borówkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta z białą czekoladą i borówkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tarta z białą czekoladą i borówkami Tarta z białą czekoladą i borówkami

O ile kakaowe ciasta i brownies pewnie niejeden raz gościły na Waszych stołach, o tyle biała czekolada to składnik, po który większość kucharzy sięga zdecydowanie rzadziej. Po skosztowaniu tarty łączącej kruchy spód i cudownie kremowe nadzienie będziecie wracać do niej z nieskrywaną przyjemnością. Świeże borówki doskonale równoważą smaki. Ta kompozycja Was nie zawiedzie.

Dla kogo?

Dla wszystkich, którzy lubią podążać nieoczywistymi ścieżkami. Pierniki, makowce i serniki już się Wam znudziły? Czas na tartę z białą czekoladą i borówkami!

Na jaką okazję?

Wygląda przepięknie, więc podajcie ją, gdy chcecie zaimponować gościom. Wreszcie znaleźliście sposób, by zrobić wrażenie na drugiej połówce, rodzicach, teściach i dziadkach.

Czy wiesz, że?

Ciasto na tartę z białą czekoladą możecie przygotować dzień wcześniej i przechować w lodówce. Tuż przed planowanym spotkaniem w jadalni pozostanie Wam już tylko jego upieczenie i wykonanie nadzienia.

Dla urozmaicenia:

Na tle jasnego kremu wspaniale wyglądają pestki granatu oraz porzeczki.