Tarta z białą czekoladą i borówkami amerykańskimi | Przepisy.pl pixel

Tarta z białą czekoladą i borówkami

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

269

2438 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5287 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8711 osób zapisało

Udostępnij
Tarta z białą czekoladą i borówkami

Składniki

150 gramów

70 mililitrów

70 gramów

220 gramów

kruchy spód:

120 gramów

1 łyżeczka

80 gramów

30 gramów

1 sztuka

220 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zacznij od przygotowania kruchego spodu. Masło ucieraj z cukrem pudrem, szczyptą soli, dodaj mąkę migdałową i jajko. Całość mieszaj krótko aż masa zrobi się gładka. Teraz dodaj mąkę i mieszaj krótko aż do połączenia składników. Wstaw ciasto do lodówki na 1 h.

Tarta z białą czekoladą i borówkami  - Krok 1

Krok 2

Schłodzone ciasto rozwałkuj cienko, wyłóż formę do tarty o średnicy ok 30 cm, ponakłuwaj widelcem i piecz w temperaturze 170 stopni C przez ok 10-15 minut aż będzie kruche i złociste.

Tarta z białą czekoladą i borówkami  - Krok 2

Krok 3

Śmietankę zagotuj, dodaj połamaną czekoladę i zmiksuj mikserem ręcznym. Dodaj jogurt i ponownie wymieszaj. Odstaw krem aż dobrze ostygnie i ubij tak jak się ubija bitą śmietanę.

Tarta z białą czekoladą i borówkami  - Krok 3

Krok 4

Nałóż krem na tartę, udekoruj borówkami.

Tarta z białą czekoladą i borówkami  - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Odłóż trochę białej czekolady z którą zetrzyj na tarce na wiórki.

4

Opinie o przepisie

  • Anna

    Anna , 10.01.2021

    Mam problem z nawigacja strony. Jak mogę dodać przepis do ulubionych? Mam konto i nie widzę takiej opcji?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Karolina

    Karolina , 01.07.2020

    Dzień dobry. Jeszcze jakiś tydzień temu tutaj był inny przepis.. Inny przepis na ciasto i na masę bez śmietany. Czy można prosić o przepis na to ciasto, które tu było? To jedyne ciasto, które mi wychodziło i nie chcę eksperymentować. Mąka była na szklanki, nie było żadnej migdałowej. To był tak świetny przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta z białą czekoladą i borówkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta z białą czekoladą i borówkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta z białą czekoladą i borówkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta z białą czekoladą i borówkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta z białą czekoladą i borówkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta z białą czekoladą i borówkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta z białą czekoladą i borówkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tarta z białą czekoladą i borówkami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tarta z białą czekoladą i borówkami Tarta z białą czekoladą i borówkami

O ile kakaowe ciasta i brownies pewnie niejeden raz gościły na Waszych stołach, o tyle biała czekolada to składnik, po który większość kucharzy sięga zdecydowanie rzadziej. Po skosztowaniu tarty łączącej kruchy spód i cudownie kremowe nadzienie będziecie wracać do niej z nieskrywaną przyjemnością. Świeże borówki doskonale równoważą smaki. Ta kompozycja Was nie zawiedzie.

Dla kogo?

Dla wszystkich, którzy lubią podążać nieoczywistymi ścieżkami. Pierniki, makowce i serniki już się Wam znudziły? Czas na tartę z białą czekoladą i borówkami!

Na jaką okazję?

Wygląda przepięknie, więc podajcie ją, gdy chcecie zaimponować gościom. Wreszcie znaleźliście sposób, by zrobić wrażenie na drugiej połówce, rodzicach, teściach i dziadkach.

Czy wiesz, że?

Ciasto na tartę z białą czekoladą możecie przygotować dzień wcześniej i przechować w lodówce. Tuż przed planowanym spotkaniem w jadalni pozostanie Wam już tylko jego upieczenie i wykonanie nadzienia.

Dla urozmaicenia:

Na tle jasnego kremu wspaniale wyglądają pestki granatu oraz porzeczki.