Błyskawiczne ciasto gruszkowe

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

165

929 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2425 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4941 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

150 gramów

10 gramów

3 sztuki

3 sztuki

25 mililitrów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać miękką Kasię i jajka. Wymieszać przy pomocy miksera do połączenia składników (nie dłużej).

Błyskawiczne ciasto gruszkowe - Krok 1

Krok 2

Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 20 x 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Równo rozprowadzić przy pomocy moczonej w zimnej wodzie łyżki.

Błyskawiczne ciasto gruszkowe - Krok 2

Krok 3

Żurawinę zalać wrzątkiem, gdy napęcznieje osączyć na sicie. Gruszki umyć, obrać i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w plastry i skropić sokiem z cytryny.

Błyskawiczne ciasto gruszkowe - Krok 3

Krok 4

Gruszki i żurawinę ułożyć gęsto na wierzchu ciasta. Piekarnik nagrzać do 180 st.C.

Błyskawiczne ciasto gruszkowe - Krok 4

Krok 5

Ciasto przykryć folią aluminiową. Piec najpierw 30 minut pod przykryciem, a następnie odkryć i piec jeszcze 20 minut.

Błyskawiczne ciasto gruszkowe - Krok 5
10

Opinie o przepisie

  • Katarzyna Kasprowicz

    Katarzyna Kasprowicz

    Ciasto pyszne i latwe,zastanawiam sie jednak czy mozna go zrobic tez z jablkami?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Anna Piech

    Anna Piech

    wyszlo pyszne-ja ciast z owocami nigdy nie wkladam do lodowki-zawsze zostawiam na stole przykryte

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Weronika zych

    Weronika zych

    zrobiłam czekamy nabefekt

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina  Karolewska

    Karolina Karolewska

    Bardzo proste i naprawdę bardzo smaczne! Polecam :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adrian  Piofczyk

    Adrian Piofczyk

    Ja jutro będę piec pierwszy raz te ciasto Tak ładnie wygląda :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Fajer

    Jolanta Fajer

    upiekłam, dobre było po upieczeniu, następnego dnia po wyjęciu z lodówki koszmar zrobiło się cięzkie wodniste poszło do kosza :(

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Fajer

    Jolanta Fajer

    dziś będę pic z mąką pełnoziarnistą i brązowym cukrem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • r.celi r.celi

    r.celi r.celi

    to samo ciasto i nawet to samo zdjęcie było w czasopiśmie Magdy Gessler

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta  graczkowska

    Jolanta graczkowska

    szybko i smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Błyskawiczne ciasto gruszkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Błyskawiczne ciasto gruszkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Błyskawiczne ciasto gruszkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Błyskawiczne ciasto gruszkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Błyskawiczne ciasto gruszkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Błyskawiczne ciasto gruszkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Błyskawiczne ciasto gruszkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Błyskawiczne ciasto gruszkoweBłyskawiczne ciasto gruszkowe

Błyskawiczne ciasto gruszkowe przygotujesz z zaledwie kilku składników, m.in.: mąki pszennej, cukru, proszku i kostki do pieczenia oraz jajek. Miesza się je za pomocą miksera na gładką masę. Następnie przekłada się je do formy, a na wierzchu układa gęsto pokrojone w plastry i skropione sokiem z cytryny gruszki. Całość posyp sparzoną wcześniej suszoną żurawiną. Na początku błyskawiczne ciasto gruszkowe piecz przykryte folią – na ostatnie dwadzieścia minut należy ją jednak usunąć. Po upieczeniu wypiek powinien być puszysty i delikatny, wystarczy jedynie oprószyć go cukrem pudrem lub polać lukrem. Nie masz pod ręką suszonej żurawiny? Nie szkodzi – sprawdzą się też rodzynki. Ciasto gruszkowe będzie wyśmienite z łyżką serka mascarpone lub słodkiego twarożku. Serwując je na deser, udekoruj talerz bitą śmietaną, świeżymi gruszkami oraz ulubionymi bakaliami. Będzie się dobrze komponować także podawane z wieloma innymi dodatkami, np. lodami śmietankowymi lub waniliowymi. Przygotuj to pyszne ciasto na podstawie podanego przepisu.