Błyskawiczne ciasto gruszkowe
NOWY PRZEPIS
łatwe
5382 osoby zapisały

Składniki
170 gramów
200 gramów
300 gramów
1.5 łyżeczki
3 sztuki
0.5 kilograma
1 sztuka
40 gramów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Żurawinę zalej wrzątkiem, gdy napęcznieje odsącz na sicie. Gruszki umyj, obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w plastry. Skrop sokiem z wyciśniętej cytryny.

Krok 2
Do kielicha miksera kuchennego przesiej mąkę, dodaj cukier, proszek do pieczenia i wymieszaj. Następnie dodaj miękkie masło, jajka i połącz składniki.

Krok 3
Ciasto przełóż do formy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Równo rozprowadź przy pomocy moczonej w zimnej wodzie łyżki.

Krok 4
Gruszki i żurawinę ułóż gęsto na wierzchu ciasta. Piekarnik nagrzej do 180 st. C.

Krok 5
Ciasto przykryj folią aluminiową. Piecz najpierw 30 minut pod przykryciem, a następnie odkryj i piecz jeszcze dodatkowo 30 minut.


Dobra rada:
Gruszki na cieście możesz posypać mielonym cynamonem.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Błyskawiczne ciasto gruszkowe
W przepisie na błyskawiczne ciasto gruszkowe waszą uwagę powinno zwrócić słowo „błyskawiczne”. Istotnie, to deser dla zabieganych, ponieważ jego przygotowanie zajmuje nie więcej niż kilkadziesiąt minut. Co więcej – nie musicie być mistrzami cukiernictwa, żeby upiec ten pyszny placek. Wystarczy kilka podstawowych składników i odrobina wolnego czasu. Jeśli lubicie proste owocowe desery, błyskawiczne ciasto gruszkowe z pewnością zagości na stałe w waszych domach. Smacznego!
Dla kogo?
Dla osób szukających szybkich i prostych przepisów na domowe ciasta.
Na jaką okazję?
Na każdą! Przepis na ciasto z gruszkami sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i podczas wyjątkowych uroczystości oraz świątecznych spotkań.
Czy wiesz, że?
W Polsce spotkacie co najmniej kilka odmian gruszek, dostępnych w sklepach. Jedną z najpopularniejszych jest klapsa, którą cechuje wyjątkowo soczysty i słodki miąższ. Doskonale smakuje przede wszystkim na surowo.
Dla urozmaicenia:
Szybkie ciasto gruszkowe, szczególnie w porze letniej, możecie zaserwować z gałką lodów waniliowych lub owocowych.