Tort truskawkowy z mascarpone
NOWY PRZEPIS
trudne
35672 osoby zapisały

Składniki
ciasto biszkoptowe:
5 sztuk
190 gramów
190 gramów
60 gramów
krem:
4 łyżeczki
250 gramów
250 gramów
2 łyżeczki
70 gramów
500 gramów
250 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Białka oddziel od żółtek, ubij na sztywną pianę. Pod koniec dodawaj partiami cukier i pojedynczo żółtka ciągle ubijając. Do masy jajecznej wsyp przesianą mąkę. Delikatnie wymieszaj rózgą kuchenną, aby składniki się połączyły.

Krok 2
Do wyłożonej pergaminem tortownicy przełóż delikatnie ciasto i piecz w temperaturze 160ºC przez około 40 minut. Gorące ciasto wyjmij z piekarnika, z wysokości około 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę i wystudź. Zabieg ten sprawia, że biszkopt nie opada.

Krok 3
Żelatynę namocz 70 ml zimnej wody, aby zmiękła. Ser mascarpone, twaróg, cukier waniliowy i cukier wymieszaj na gładką masę. Truskawki oczyść, połowę zmiksuj blenderem, resztę zachowaj do dekoracji.

Krok 4
Napęczniałą żelatynę podgrzej w kąpieli wodnej, aż się rozpuści. Wymieszaj najpierw ze zmiksowanymi truskawkami, a następnie wlej do masy serowej i wymieszaj.

Krok 5
Śmietanę ubij i delikatnie wmieszaj do masy serowo-truskawkowej.

Krok 6
Przekrój ciasto biszkoptowe na pół. Wokół dolnego blatu zaciśnij obręcz do tortu i wyłóż 2/3 kremu, przykryj drugim blatem i wyłóż pozostałą resztę kremu. Truskawki przekrój na pół i udekoruj wierzch ciasta, odstaw do schłodzenia w chłodne miejsce.


Dobra rada:
Truskawki możesz posmarować rozpuszczona żelatyną żeby były lśniące.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tort truskawkowy z mascarpone
Jeśli poszukujecie oryginalnego pomysłu na urodzinowy tort – skorzystajcie z naszego przepisu. Połączenie owoców z serkiem mascarpone jest gwarancją niepowtarzalnego, orzeźwiającego smaku, który zachwyci każdego. Tort truskawkowy z mascarpone jest także idealną propozycją na weekendowy deser dla całej rodziny – nie musicie więc czekać na wyjątkową okazję, aby go przygotować. Pamiętajcie jedynie, aby rozpocząć pieczenie wcześniej, ponieważ gotowe ciasto powinno być dobrze schłodzone, żeby masa dokładnie stężała.
Dla kogo?
Tort z truskawkami i serkiem mascarpone jest propozycją dla osób szukających inspirujących przepisów na desery na wyjątkowe okazje.
Na jaką okazję?
Przede wszystkim na urodziny, imieniny, rocznice i święta. Jeśli macie nieco więcej wolnego czasu w weekend – również pamiętajcie o naszym przepisie. Truskawkowy tort będzie idealnym deserem na niedzielne spotkanie w rodzinnym gronie.
Czy wiesz, że?
Uznaje się, że torty wywodzą się z Włoch. Na polskie stoły deser ten trafił za sprawą królowej Bony. Nie ma jednego przepisu na tort – każdy cukiernik przygotowuje go zgodnie z własnym gustem. Istnieje natomiast kilka klasyków np. tort Pavlova czy tort Sachera, które pieczone są według ściśle określonej receptury.
Dla urozmaicenia:
Tuż przed podaniem tort truskawkowy z mascarpone możecie przyozdobić świeżymi liśćmi mięty i odrobiną bitej śmietany.