Tort truskawkowy z mascarpone i bitej śmietany | Przepisy.pl pixel

Tort truskawkowy z mascarpone

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1146

4049 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

11873 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

35649 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto biszkoptowe:

5 sztuk

190 gramów

190 gramów

60 gramów

krem:

4 łyżeczki

250 gramów

250 gramów

2 łyżeczki

70 gramów

500 gramów

250 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białka oddziel od żółtek, ubij na sztywną pianę. Pod koniec dodawaj partiami cukier i pojedynczo żółtka ciągle ubijając. Do masy jajecznej wsyp przesianą mąkę. Delikatnie wymieszaj rózgą kuchenną, aby składniki się połączyły.

Tort truskawkowy z mascarpone - Krok 1

Krok 2

Do wyłożonej pergaminem tortownicy przełóż delikatnie ciasto i piecz w temperaturze 160ºC przez około 40 minut. Gorące ciasto wyjmij z piekarnika, z wysokości około 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę i wystudź. Zabieg ten sprawia, że biszkopt nie opada.

Tort truskawkowy z mascarpone - Krok 2

Krok 3

Żelatynę namocz 70 ml zimnej wody, aby zmiękła. Ser mascarpone, twaróg, cukier waniliowy i cukier wymieszaj na gładką masę. Truskawki oczyść, połowę zmiksuj blenderem, resztę zachowaj do dekoracji.

Tort truskawkowy z mascarpone - Krok 3

Krok 4

Napęczniałą żelatynę podgrzej w kąpieli wodnej, aż się rozpuści. Wymieszaj najpierw ze zmiksowanymi truskawkami, a następnie wlej do masy serowej i wymieszaj.

Tort truskawkowy z mascarpone - Krok 4

Krok 5

Śmietanę ubij i delikatnie wmieszaj do masy serowo-truskawkowej.

Tort truskawkowy z mascarpone - Krok 5

Krok 6

Przekrój ciasto biszkoptowe na pół. Wokół dolnego blatu zaciśnij obręcz do tortu i wyłóż 2/3 kremu, przykryj drugim blatem i wyłóż pozostałą resztę kremu. Truskawki przekrój na pół i udekoruj wierzch ciasta, odstaw do schłodzenia w chłodne miejsce.

Tort truskawkowy z mascarpone - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Truskawki możesz posmarować rozpuszczona żelatyną żeby były lśniące.

8

Opinie o przepisie

  • Owiec

    Owiec , 18.06.2021

    Poprzednia wersje tortu była o niebo lepsza.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marzena

    Marzena , 05.06.2020

    W treści przepisu podano temperaturę 160 stopni. Pod zdjęciem, przy ikonie termometru podano 180. Która jest prawidłowa?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka

    Agnieszka , 02.06.2020

    Ja też bym była szczęśliwa gdyby udało się dotrzeć do poprzedniej wersji - od dawna miałam zrobić tylko czekałam na sezon truskawkowy. Niestety nie wydrukowałam wcześniejszego przepisu.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • ina

    ina , 22.05.2020

    parę dni temu ten tort miał zupełnie inny przepis, czy jest szansa dostać poprzednią wersję?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Evelcia1988

    Evelcia1988 , 22.05.2020

    w przepisie jest galaretka truskawkowa . kiedy należy ją użyć ?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tort truskawkowy z mascarpone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tort truskawkowy z mascarpone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tort truskawkowy z mascarpone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tort truskawkowy z mascarpone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tort truskawkowy z mascarpone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tort truskawkowy z mascarpone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tort truskawkowy z mascarpone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tort truskawkowy z mascarpone - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tort truskawkowy z mascarponeTort truskawkowy z mascarpone

Jeśli poszukujecie oryginalnego pomysłu na urodzinowy tort – skorzystajcie z naszego przepisu. Połączenie owoców z serkiem mascarpone jest gwarancją niepowtarzalnego, orzeźwiającego smaku, który zachwyci każdego. Tort truskawkowy z mascarpone jest także idealną propozycją na weekendowy deser dla całej rodziny – nie musicie więc czekać na wyjątkową okazję, aby go przygotować. Pamiętajcie jedynie, aby rozpocząć pieczenie wcześniej, ponieważ gotowe ciasto powinno być dobrze schłodzone, żeby masa dokładnie stężała.

Dla kogo?

Tort z truskawkami i serkiem mascarpone jest propozycją dla osób szukających inspirujących przepisów na desery na wyjątkowe okazje.

 

Na jaką okazję?

Przede wszystkim na urodziny, imieniny, rocznice i święta. Jeśli macie nieco więcej wolnego czasu w weekend – również pamiętajcie o naszym przepisie. Truskawkowy tort będzie idealnym deserem na niedzielne spotkanie w rodzinnym gronie.

Czy wiesz, że?

Uznaje się, że torty wywodzą się z Włoch. Na polskie stoły deser ten trafił za sprawą królowej Bony. Nie ma jednego przepisu na tort – każdy cukiernik przygotowuje go zgodnie z własnym gustem. Istnieje natomiast kilka klasyków np. tort Pavlova czy tort Sachera, które pieczone są według ściśle określonej receptury.

Dla urozmaicenia:

Tuż przed podaniem tort truskawkowy z mascarpone możecie przyozdobić świeżymi liśćmi mięty i odrobiną bitej śmietany.