Tort truskawkowy z mascarpone

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1084

3619 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

11511 osób wydrukowało

Pobierz pdf

34764 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto biszkoptowe:

5 sztuk

190 gramów

190 gramów

60 gramów

krem:

4 łyżeczki

250 gramów

250 gramów

2 łyżeczki

70 gramów

500 gramów

250 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białka oddziel od żółtek, ubij na sztywną pianę. Pod koniec dodawaj partiami cukier i pojedynczo żółtka ciągle ubijając. Do masy jajecznej wsyp przesianą mąkę. Delikatnie wymieszaj rózgą kuchenną, aby składniki się połączyły.

Tort truskawkowy z mascarpone - Krok 1

Krok 2

Do wyłożonej pergaminem tortownicy przełóż delikatnie ciasto i piecz w temperaturze 160ºC przez około 40 minut. Gorące ciasto wyjmij z piekarnika, z wysokości około 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę i wystudź. Zabieg ten sprawia, że biszkopt nie opada.

Tort truskawkowy z mascarpone - Krok 2

Krok 3

Żelatynę namocz 70 ml zimnej wody, aby zmiękła. Ser mascarpone, twaróg, cukier waniliowy i cukier wymieszaj na gładką masę. Truskawki oczyść, połowę zmiksuj blenderem, resztę zachowaj do dekoracji.

Tort truskawkowy z mascarpone - Krok 3

Krok 4

Napęczniałą żelatynę podgrzej w kąpieli wodnej, aż się rozpuści. Wymieszaj najpierw ze zmiksowanymi truskawkami, a następnie wlej do masy serowej i wymieszaj.

Tort truskawkowy z mascarpone - Krok 4

Krok 5

Śmietanę ubij i delikatnie wmieszaj do masy serowo-truskawkowej.

Tort truskawkowy z mascarpone - Krok 5

Krok 6

Przekrój ciasto biszkoptowe na pół. Wokół dolnego blatu zaciśnij obręcz do tortu i wyłóż 2/3 kremu, przykryj drugim blatem i wyłóż pozostałą resztę kremu. Truskawki przekrój na pół i udekoruj wierzch ciasta, odstaw do schłodzenia w chłodne miejsce.

Tort truskawkowy z mascarpone - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Truskawki możesz posmarować rozpuszczona żelatyną żeby były lśniące.

49

Opinie o przepisie

  • ina

    ina , 22.05.2020

    parę dni temu ten tort miał zupełnie inny przepis, czy jest szansa dostać poprzednią wersję?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Evelcia1988

    Evelcia1988 , 22.05.2020

    w przepisie jest galaretka truskawkowa . kiedy należy ją użyć ?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Dorota Woźniak

    Dorota Woźniak, 26.12.2019

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Sawicka

    Agnieszka Sawicka, 04.08.2019

    Pychota!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Jank

    Iwona Jank, 03.05.2019

    Pyszny torcik, na pewno do niego powrócę

    Odpowiedz Odpowiedz
  • katarzyna Łukaszewicz

    katarzyna Łukaszewicz, 01.06.2018

    Cudny torcik. Ze stołu zniknął raz dwa.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Muszyńska

    Maria Muszyńska, 31.05.2018

    Marta Pychota ale idzie w biodra

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anja Kol

    Anja Kol, 30.05.2018

    Świetny deser na zimno. Poezja

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Krawczyk

    Barbara Krawczyk , 12.04.2018

    Czy ciasto piec na środkowej półce piekarnika góra dół?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzatka Kłos

    Małgorzatka Kłos, 03.04.2018

    0,5 kostki kasi to ile jest gram?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • marzena kucharska

    marzena kucharska, 30.06.2017

    mozna zrobic na zwyklym biszkopcie lub ciastkach biszkoptowych robilam jest ok

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ola Li

    Ola Li, 30.06.2017

    Super dobree

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Asia Mali

    Asia Mali, 30.06.2017

    pycha jednak nocke musi odstac w lodówce

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł J.

    Paweł J., 29.06.2017

    Szkoda że nie wiedziałem że śmietany tak zupełnie samej się nie ubije

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zuzanna Broniewska

    Zuzanna Broniewska, 28.05.2017

    ciasto przepyszne. ja piekę 25 minut. ja dawalam tez mrozone truskawki i zrobilam tak samo jak w przepisie. dodalabym troszke wiecej cukru jedynie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewelina Król

    Ewelina Król, 24.05.2017

    Jak zachować się z mrożonymi truskawkami?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Piątkowska

    Małgorzata Piątkowska, 22.07.2016

    Pieczenie (czas) jest uzależnione od rodzaju piekarnika.Ciasto przed wyjęciem należy sprawdzić za pomocą wykałaczki czy jest upieczone.Jeśli patyczek suchy jest dobre.Małgorzato wstydź się.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • izabela Czarniak

    izabela Czarniak, 22.07.2016

    tylko czytam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • wiktoria wróbel

    wiktoria wróbel, 09.07.2016

    Ja mam 12 lat i upiekłam sama. Wyszło przepyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Ponceleusz

    Anna Ponceleusz, 04.07.2016

    ja zawsze robię biszkopt z 2 lub 3 jaj pod takie ciacha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elzbieta Rogacz

    Elzbieta Rogacz, 03.07.2016

    dłużej piec i jest ok

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Synoradzka

    Małgorzata Synoradzka, 02.07.2016

    Spód do tego ciasta jest niewykonalny.Próbowałam 3 razy upiec i za każdym razem był surowy!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl, 02.07.2016

    Trzeba korzystać, póki są dostępne :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl, 02.07.2016

    Jest! Blandyna koniecznie wypróbuj ten przepis :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl, 02.07.2016

    A smakuje jeszcze lepiej! :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Solarz

    Elżbieta Solarz, 02.07.2016

    Panie Stefanie ale nam pan narobil ochoty Na takiego smakowitego torcika smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl, 01.07.2016

    W przepisie prezentujemy naszą propozycję na to, jak przygotować letni torcik, ale oczywiscie można wprowadzać własne pomysły :) Pozdrawiamy :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl, 01.07.2016

    Na pewno raz na jakiś czas można sobie pozwolić na odrobinę słodkości ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tort truskawkowy z mascarpone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tort truskawkowy z mascarpone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tort truskawkowy z mascarpone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tort truskawkowy z mascarpone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tort truskawkowy z mascarpone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tort truskawkowy z mascarpone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tort truskawkowy z mascarpone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tort truskawkowy z mascarponeTort truskawkowy z mascarpone

Jeśli poszukujecie oryginalnego pomysłu na urodzinowy tort – skorzystajcie z naszego przepisu. Połączenie owoców z serkiem mascarpone jest gwarancją niepowtarzalnego, orzeźwiającego smaku, który zachwyci każdego. Tort truskawkowy z mascarpone jest także idealną propozycją na weekendowy deser dla całej rodziny – nie musicie więc czekać na wyjątkową okazję, aby go przygotować. Pamiętajcie jedynie, aby rozpocząć pieczenie wcześniej, ponieważ gotowe ciasto powinno być dobrze schłodzone, żeby masa dokładnie stężała.

Dla kogo?

Tort z truskawkami i serkiem mascarpone jest propozycją dla osób szukających inspirujących przepisów na desery na wyjątkowe okazje.

 

Na jaką okazję?

Przede wszystkim na urodziny, imieniny, rocznice i święta. Jeśli macie nieco więcej wolnego czasu w weekend – również pamiętajcie o naszym przepisie. Truskawkowy tort będzie idealnym deserem na niedzielne spotkanie w rodzinnym gronie.

Czy wiesz, że?

Uznaje się, że torty wywodzą się z Włoch. Na polskie stoły deser ten trafił za sprawą królowej Bony. Nie ma jednego przepisu na tort – każdy cukiernik przygotowuje go zgodnie z własnym gustem. Istnieje natomiast kilka klasyków np. tort Pavlova czy tort Sachera, które pieczone są według ściśle określonej receptury.

Dla urozmaicenia:

Tuż przed podaniem tort truskawkowy z mascarpone możecie przyozdobić świeżymi liśćmi mięty i odrobiną bitej śmietany.