Tort truskawkowy z mascarpone

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1084

3336 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

11510 osób wydrukowało

Pobierz pdf

34764 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

150 gramów

2 sztuki

120 gramów

1 łyżeczka

masa serowa:

250 gramów

400 mililitrów

100 gramów

25 gramów

masa truskawkowa:

800 gramów

50 gramów

25 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Miękką Kasię utrzeć z cukrem, dodając po jednym jajku, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Tort truskawkowy z mascarpone - Krok 1

Krok 2

Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm i wstaw do nagrzanego do 180 st.C piekarnika. Piecz około 20 minut.

Tort truskawkowy z mascarpone - Krok 2

Krok 3

Żelatynę na masę serową i masę truskawkową zalej oddzielnie 1/3 szklanki wody i odstaw by napęczniała. Następnie podgrzej w kąpieli wodnej aby się rozpuściła.

Tort truskawkowy z mascarpone - Krok 3

Krok 4

Śmietankę ubij na sztywno. Serek mascarpone zmiksuj z cukrem pudrem i żelatyną i wymieszaj delikatnie z ubitą śmietanką.

Tort truskawkowy z mascarpone - Krok 4

Krok 5

Masę śmietanową wyłóż na upieczone ciasto. Gdy zacznie tężeć utwórz grzebieniem cukierniczym lub szerokim widelcem zębatą powierzchnię.

Tort truskawkowy z mascarpone - Krok 5

Krok 6

Truskawki umyj, osusz, usuń szypułki, kilka odłóż do dekoracji, resztę zmiksuj z cukrem pudrem i wymieszaj z żelatyną. Wyłóż na stężałą masę śmietanową i odstaw do lodówki by całość dobrze stężała. Udekoruj pozostałymi truskawkami.

Tort truskawkowy z mascarpone - Krok 6
45

Opinie o przepisie

  • Dorota Woźniak

    Dorota Woźniak

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Sawicka

    Agnieszka Sawicka

    Pychota!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Jank

    Iwona Jank

    Pyszny torcik, na pewno do niego powrócę

    Odpowiedz Odpowiedz
  • katarzyna Łukaszewicz

    katarzyna Łukaszewicz

    Cudny torcik. Ze stołu zniknął raz dwa.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Muszyńska

    Maria Muszyńska

    Marta Pychota ale idzie w biodra

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anja Kol

    Anja Kol

    Świetny deser na zimno. Poezja

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Krawczyk

    Barbara Krawczyk

    Czy ciasto piec na środkowej półce piekarnika góra dół?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzatka Kłos

    Małgorzatka Kłos

    0,5 kostki kasi to ile jest gram?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • marzena kucharska

    marzena kucharska

    mozna zrobic na zwyklym biszkopcie lub ciastkach biszkoptowych robilam jest ok

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ola Li

    Ola Li

    Super dobree

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Asia Mali

    Asia Mali

    pycha jednak nocke musi odstac w lodówce

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł J.

    Paweł J.

    Szkoda że nie wiedziałem że śmietany tak zupełnie samej się nie ubije

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zuzanna Broniewska

    Zuzanna Broniewska

    ciasto przepyszne. ja piekę 25 minut. ja dawalam tez mrozone truskawki i zrobilam tak samo jak w przepisie. dodalabym troszke wiecej cukru jedynie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewelina Król

    Ewelina Król

    Jak zachować się z mrożonymi truskawkami?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Piątkowska

    Małgorzata Piątkowska

    Pieczenie (czas) jest uzależnione od rodzaju piekarnika.Ciasto przed wyjęciem należy sprawdzić za pomocą wykałaczki czy jest upieczone.Jeśli patyczek suchy jest dobre.Małgorzato wstydź się.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • izabela Czarniak

    izabela Czarniak

    tylko czytam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • wiktoria wróbel

    wiktoria wróbel

    Ja mam 12 lat i upiekłam sama. Wyszło przepyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Ponceleusz

    Anna Ponceleusz

    ja zawsze robię biszkopt z 2 lub 3 jaj pod takie ciacha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elzbieta Rogacz

    Elzbieta Rogacz

    dłużej piec i jest ok

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Synoradzka

    Małgorzata Synoradzka

    Spód do tego ciasta jest niewykonalny.Próbowałam 3 razy upiec i za każdym razem był surowy!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl

    Trzeba korzystać, póki są dostępne :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl

    Jest! Blandyna koniecznie wypróbuj ten przepis :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl

    A smakuje jeszcze lepiej! :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Solarz

    Elżbieta Solarz

    Panie Stefanie ale nam pan narobil ochoty Na takiego smakowitego torcika smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl

    W przepisie prezentujemy naszą propozycję na to, jak przygotować letni torcik, ale oczywiscie można wprowadzać własne pomysły :) Pozdrawiamy :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl

    Na pewno raz na jakiś czas można sobie pozwolić na odrobinę słodkości ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kinga Bajgier-Tarnożek

    Kinga Bajgier-Tarnożek

    Ooo ooo! !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Helena Szczypko

    Helena Szczypko

    wygląda przepysznie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna Kostecka

    Grażyna Kostecka

    Ja już robiłam taki jest bardzo dobry

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Antonina Nowicka

    Antonina Nowicka

    Podjadał byś co?

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tort truskawkowy z mascarponeTort truskawkowy z mascarpone

Szukasz sposobu na efektowny wypiek? Letni torcik z truskawkami sprawdzi się podany na każdą okazję, zwłaszcza w ciepłe dni. Zmieszaj składniki na ciasto, a gotową masę umieść w formie wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Następnie przyrządź kolejną warstwę wypieku – masę serową, do jej przygotowania używając śmietany (pamiętaj, że musi być odpowiednio schłodzona). Gotową masę umieść na cieście, wydrążając w niej wgłębienia – w tym celu wykorzystaj szeroki widelec lub grzebień cukierniczy. Jeśli chcesz uzyskać jeszcze lepszy efekt, oprósz wierzch kakao, które idealnie skomponuje się ze smakiem truskawek. Kiedy warstwa stężeje, wyłóż na nią masę truskawkową. Nie zapomnij odłożyć kilka truskawek przed ich zmiksowaniem – posłużą do ozdoby ciasta. Do naczynia, w którym się znajdują, wlej nieco ekstraktu waniliowego, dzięki temu wypiek będzie słodszy. Następnie odstaw całość do lodówki, aby stężała. Tak przygotowany wypiek ozdób truskawkami lub  polewą czekoladową. Letni torcik z truskawkami podawaj dobrze schłodzony. Smacznego.