Składniki
ciasto:
400 gramów
3 sztuki
180 gramów
180 mililitrów
300 gramów
3 łyżeczki
1 sztuka
krem:
400 mililitrów
370 gramów
4 łyżki
dekoracja:
300 gramów
6 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozmroź szpinak na sitku. Odcedzony zblenduj na gładko. Z cytryny zetrzyj skórkę a do oddzielnego naczynia wyciśnij sok. Jaja z cukrem ubij na jasną, gęstą masę (ok. 10 minut). Następnie, nadal miksując, powoli dolewaj olej, dodaj 2 łyżki soku z cytryny, szpinak i startą skórkę z całej cytryny. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej całość do masy ze szpinakiem. Wymieszaj szpatułką (nie miksuj!)
Krok 2
Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia (zapnij na papierze obręcz). Masę umieść w tortownicy i wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 1 h. Sprawdź przed wyjęciem wykałaczką czy ciasto jest upieczone.
Krok 3
Upieczone i wystudzone zielone ciasto leśny mech przekrój na dwie części (grubsza część od spodu). Ściętą górę ciasta rozdrobnij – będzie wykorzystana w dekoracji.
Krok 4
Połącz w misce kremówkę z serkiem mascarpone i cukrem pudrem. Ubij mikserem na gęsty krem. Na spód ciasta wyłóż krem, w kremie umieść część owoców. Całość posyp rozdrobnionym ciastem i udekoruj pozostałymi owocami i listkami szpinaku. Tort leśny mech gotowy!
Dobra rada:
Z podanego przepisu można przygotować zarówno tort leśny mech – bogato zdobiąc górę owocami; jak i ciasto leśny mech – w prostokątnej formie z symetrycznie rozłożonymi dodatkami.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tort leśny mech
Co powiesz na piknik na leśnej polanie? Nie musisz już czekać do lata, sprawdzać prognoz pogody i planować dalekiej wyprawy za miasto. Z przepisem na ciasto leśny mech na słodko przypomnisz sobie wakacyjną atmosferę bez wychodzenia z domu. Na deserowych talerzykach zrobi się zielono, a wszystko za sprawą tortu szpinakowego, którym zadziwisz znajomych. Tort ze szpinakiem jest połączeniem słodkości oraz charakterystycznego szpinakowego posmaku. Wypróbuj nasz przepis!
Dla kogo?
Do tej pory wydawało się, że warzywa i desery nie idą ze sobą w parze? Czas razem z tortem zielony mech zmienić podejście do szpinaku, który niejednemu smakoszowi kojarzył się z mało efektowną papką. Tym razem to właśnie on odpowiada za apetyczny wygląd ciasta szpinakowego. Zielenina w deserze może dawać naprawdę wyborne rezultaty. Za sprawą przepisu na ciasto leśny mech przekonasz się o tym na własnym podniebieniu.
Na jaką okazję?
Ciasto leśny mech z powodzeniem zastąpi piętrowe torty podczas przyjęć urodzinowych i innych uroczystych spotkań przy stole. Przepis na tort szpinakowy jest nieco czasochłonny, lecz możesz być pewny niezrównanego efektu. Smak leśnego mchu wynagrodzi cały wysiłek włożony w jego przyrządzenie.
Czy wiesz, że?
Szpinak warto wykorzystywać jako naturalny barwnik do domowego lukru lub wytrawnych kluseczek. Jak widać, przyda się nie tylko do zrobienia leśnego mchu. Przepisów na nieoczywiste wykorzystanie zielonego warzywa jest naprawdę dużo – w tym przepis na ciasto leśny mech.
Dla urozmaicenia:
Ciasto leśny mech prezentuje się jeszcze lepiej z dodatkową warstwą galaretki. Postaw na malinową, truskawkową albo wiśniową – kolor będzie pięknie kontrastować z zielonym biszkoptem ze szpinakiem i śmietankowym kremem. Leśny mech to ciasto, które w jednej recepturze łączy wszystkie najlepsze składniki. Wszystkie razem tworzą bardzo harmonijną i kuszącą całość w postaci pysznego tortu szpinakowego.