Tort leśny mech

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

776

2118 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

10190 osób wydrukowało

Pobierz pdf

20587 osób zapisało

Udostępnij
Tort leśny mech

Składniki

ciasto:

450 gramów

3 sztuki

1 szklanka

2 szklanki

3 łyżeczki

0 gramów

krem:

500 mililitrów

1 opakowanie

165 mililitrów

dodatkowo:

0 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szpinak rozmroź, jeśli trzeba rozdrobnij w blenderze, a następnie odciśnij dokładnie na gęstym sicie.

Tort leśny mech - Krok 1

Krok 2

Kasię roztop w rondelku i wystudź. Jajka ubij z cukrem na puch. Cały czas miksując, wlewaj cienką strużką roztopioną Kasię.

Tort leśny mech - Krok 2

Krok 3

Następnie dodawaj po łyżce szpinak, skórkę z cytryny oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Tort leśny mech - Krok 3

Krok 4

Ciasto przelej do tortownicy o średnicy 23 cm z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Boków nie smaruj. Piecz około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Przed końcem pieczenia sprawdź patyczkiem czy ciasto jest w środku suche.

Tort leśny mech - Krok 4

Krok 5

Z upieczonego ciasta zetnij przyrumienioną górę, tak by pozostała część była równa. Przekrój ją na dwa blaty. Ze zrumienionej części zdrap łyżką miękką część ciasta.

Tort leśny mech - Krok 5

Krok 6

Galaretkę rozpuść w 1/2 szklanki wrzącej wody, przestudź. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Ciągle ubijając dodaj wlewając cienkim strumieniem zimną galaretkę.

Tort leśny mech - Krok 6

Krok 7

Jeden blat ciasta połóż na paterze i zepnij metalową obręczą. Na ciasto wyłóż 2/3 kremu i przykryj drugim blatem ciasta. Odstaw na 20 minut do zamrażarki. Resztę kremu zostaw w ciepłym miejscu, by zbyt szybko nie stężał.

Tort leśny mech - Krok 7

Krok 8

Z ciasta zdejmij delikatnie obręcz. Pozostałym kremem posmaruj wierzch i boki ciasta. Całość posyp pokruszonym ciastem i delikatnie dociśnij. Udekoruj truskawkami.

Tort leśny mech - Krok 8
24

Opinie o przepisie

  • Magdalena  Magda

    Magdalena Magda

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kacper  Mroziński

    Kacper Mroziński

    Ja polecam dodać na wierzch owoce granatu zamiast truskawek

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magda KACZMAREK

    Magda KACZMAREK

    Jak na pierwszy raz wyszedł super. Nie za suchy nie za mokry. Zamiast truskawek na wierzch dałam suszoną żurawinę... Super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magda KACZMAREK

    Magda KACZMAREK

    Dziś zrobione... Pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Emilka Zyma

    Emilka Zyma

    Placek wyszedł, nie miał zakalca ale szpinak odparowałam na patelni żeby ciasto nie było zbyt wilgotne. Ogólnie ciekawe ale jeśli chodzi o smak to nie jest jakieś spektakularnie pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena  Gazdowicz

    Bożena Gazdowicz

    Pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Koźmińska

    Jolanta Koźmińska

    Ile w końcu tej wody? w składnikach podano ze 165 ml a w przepisie, ze rozpuścić w 1/2 szklanko wody ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Koźmińska

    Jolanta Koźmińska

    Dlaczego galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wody skoro w składnikach jest podana woda 165 ml ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ania Szostek

    Ania Szostek

    Dzisiaj właśnie upiekłam i jest pyszne. Polecam i życzę smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga  Oszako

    Jadwiga Oszako

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karina Czora

    Karina Czora

    Ja dekoruje ten fort owocami lesnymi np jagody borowki itd

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elzbieta Kroll Koziol

    Elzbieta Kroll Koziol

    prosze dodac do ciasta 100 gr mielontch orzechow laskowych tylko laskowych

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Kępczyńska

    Maria Kępczyńska

    Pani Karolino prosze upiec normalny biszkopt nakoncu bdodajac duza garsc ugotowanego, odcisnietego i zblenderowanego szpinaku. Na pewno sie uda . pozdrawiam Maria Kepczynska

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Kępczyńska

    Maria Kępczyńska

    Kochani - rtobilam dwa razy i byl zakalec. dzisiaj zrobilam zmojego przepisu na biszkopt i dodalam duza garsc ugotowanego szpinaku bardz dobrze odcisnietego i stal sie cud. Biszkopt jak sie patrzy. Moj biszkopt to: 3/4 szkl. maki, 3/4 szkl cukru , lyzeczka proszku do pieczenia i 4 jajka. Ubijamy najpierw piane, dodajemy cukier, po jednym zoltku , make i na koncu duza garsc dobrze odcisnietego i zblendowanego szpinaku. Miksujemy. Pieczemy od 35-do 40 minut w 180 st. Polecam. Krem jak w w/w przepisie MOJECIASTO.pl Polecam i smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewelina Zwierz

    Ewelina Zwierz

    Pięknie się prezentuje i pysznie smakuje ;) polecam by ożywić pysznym zielonym tortem Wielkanocny stół ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina Posańska

    Karolina Posańska

    biszkopt nie urusl tak jak na zdjeciu,czemu? galaretka ktora laczylam z kremowka sie rozwarstwila, dlaczego? moze i smaczne ale nie wyglada tak jak na zalaczonym obrazku.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Kowalska

    Paulina Kowalska

    ciasto smaczne, tylko trochę za suche

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Urszula Marchlewska

    Urszula Marchlewska

    Już tort ze szpinakiem i kremem zrobiłam jest pyszny

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Urszula Marchlewska

    Urszula Marchlewska

    Efektownie wygląda będę piekła na święta

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Wierzbicka

    Kasia Wierzbicka

    super. tylko trzeba następnym razem dwa razy wieksza porcje.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Brenik

    Małgorzata Brenik

    Smakuje tak jak wygląda

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zosia Wozniak

    Zosia Wozniak

    przepis rewelacja , wyszło wspaniałe

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorka Sa

    Dorka Sa

    zamiast truskawek dodalam owoce granatu, super pstryka w buzi :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna  Stankiewicz

    Katarzyna Stankiewicz

    pychotka i efektywnie wygląda wersja z galaretka lepsza niż bez bo krem się lepiej trzyma

    Odpowiedz Odpowiedz

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tort leśny mechTort leśny mech

Jeśli szukasz inspiracji na ciekawie wyglądający tort, koniecznie sięgnij po przepis na szpinakowy tort „zielony mech”. Jest to ciasto, które nie tylko bardzo interesująco wygląda, ale też świetnie smakuje. Biszkoptowy wypiek i lekko kwaskowaty, cytrynowy krem na bazie galaretki to naprawdę udane połączenie. Smak szpinaku jest niemal niewyczuwalny, za to dodaje on całości intensywnego zielonego koloru. Część ciasta pokrusz i wykorzystaj do dekoracji – tort będzie wyglądał jakby pokrywał go puszysty mech. Do ozdobienia użyj też świeżych lub mrożonych owoców, najlepiej takich, które będą dobrze kontrastować z zielonym kolorem. Świetnie sprawdzą się np. truskawki, maliny, jeżyny albo wiśnie. Pasować będą także małe bezy i bita śmietana. Tort „zielony mech” to dobra okazja, aby odkryć nowe zastosowanie szpinaku i przekonać się, że można go jeść zarówno na słono, jak i słodko. Wypiek ten sprawdzi się na wiele różnych okazji. Sprawdź nasz przepis i przekonaj się, jak proste jest jego wykonanie. Do dzieła!