Tort leśny mech

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

776

2261 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

10191 osób wydrukowało

Pobierz pdf

20587 osób zapisało

Udostępnij
Tort leśny mech

Składniki

ciasto:

450 gramów

3 sztuki

1 szklanka

200 gramów

2 szklanki

3 łyżeczki

krem:

500 mililitrów

1 opakowanie

165 mililitrów

dodatkowo:

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szpinak rozmroź, jeśli trzeba rozdrobnij w blenderze, a następnie odciśnij dokładnie na gęstym sicie.

Tort leśny mech - Krok 1

Krok 2

Kasię roztop w rondelku i wystudź. Jajka ubij z cukrem na puch. Cały czas miksując, wlewaj cienką strużką roztopioną Kasię.

Tort leśny mech - Krok 2

Krok 3

Następnie dodawaj po łyżce szpinak, skórkę z cytryny oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Tort leśny mech - Krok 3

Krok 4

Ciasto przelej do tortownicy o średnicy 23 cm z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Boków nie smaruj. Piecz około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Przed końcem pieczenia sprawdź patyczkiem czy ciasto jest w środku suche.

Tort leśny mech - Krok 4

Krok 5

Z upieczonego ciasta zetnij przyrumienioną górę, tak by pozostała część była równa. Przekrój ją na dwa blaty. Ze zrumienionej części zdrap łyżką miękką część ciasta.

Tort leśny mech - Krok 5

Krok 6

Galaretkę rozpuść w 1/2 szklanki wrzącej wody, przestudź. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Ciągle ubijając dodaj wlewając cienkim strumieniem zimną galaretkę.

Tort leśny mech - Krok 6

Krok 7

Jeden blat ciasta połóż na paterze i zepnij metalową obręczą. Na ciasto wyłóż 2/3 kremu i przykryj drugim blatem ciasta. Odstaw na 20 minut do zamrażarki. Resztę kremu zostaw w ciepłym miejscu, by zbyt szybko nie stężał.

Tort leśny mech - Krok 7

Krok 8

Z ciasta zdejmij delikatnie obręcz. Pozostałym kremem posmaruj wierzch i boki ciasta. Całość posyp pokruszonym ciastem i delikatnie dociśnij. Udekoruj truskawkami.

Tort leśny mech - Krok 8
25

Opinie o przepisie

  • Anna Jasińska

    Anna Jasińska, 18.03.2020

    Tak. Ciekawym sposobem na dekoracje tego ciasta i przybliżenie się do natury w tym wypadku lasu jest udekorowanie go grzybkami z biszkoptów okrągłych i podłużnych. W ten sposób: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy cukier puder, mleko i masło. Zanurzamy biszkopty osadzone na wykałaczkach. Pozostawiamy do wyschnięcia. Podłużne biszkopty rozkrawamy na pół. Posłużą nam jako nóżki do grzybków. Białym lukrem smarujemy kapelusze od spodniej strony i przyklejamy nóżki. Pozostawiamy do wyschnięcia. Przed podaniem tort dekorujemy grzybkami.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena  Magda

    Magdalena Magda, 23.02.2020

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kacper  Mroziński

    Kacper Mroziński , 27.11.2019

    Ja polecam dodać na wierzch owoce granatu zamiast truskawek

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magda KACZMAREK

    Magda KACZMAREK, 10.10.2018

    Jak na pierwszy raz wyszedł super. Nie za suchy nie za mokry. Zamiast truskawek na wierzch dałam suszoną żurawinę... Super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magda KACZMAREK

    Magda KACZMAREK, 10.10.2018

    Dziś zrobione... Pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Emilka Zyma

    Emilka Zyma, 17.03.2018

    Placek wyszedł, nie miał zakalca ale szpinak odparowałam na patelni żeby ciasto nie było zbyt wilgotne. Ogólnie ciekawe ale jeśli chodzi o smak to nie jest jakieś spektakularnie pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena  Gazdowicz

    Bożena Gazdowicz , 09.03.2018

    Pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Koźmińska

    Jolanta Koźmińska, 09.03.2018

    Ile w końcu tej wody? w składnikach podano ze 165 ml a w przepisie, ze rozpuścić w 1/2 szklanko wody ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Koźmińska

    Jolanta Koźmińska, 09.03.2018

    Dlaczego galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wody skoro w składnikach jest podana woda 165 ml ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ania Szostek

    Ania Szostek, 19.01.2018

    Dzisiaj właśnie upiekłam i jest pyszne. Polecam i życzę smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga  Oszako

    Jadwiga Oszako, 20.11.2017

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karina Czora

    Karina Czora, 04.09.2017

    Ja dekoruje ten fort owocami lesnymi np jagody borowki itd

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elzbieta Kroll Koziol

    Elzbieta Kroll Koziol, 03.08.2017

    prosze dodac do ciasta 100 gr mielontch orzechow laskowych tylko laskowych

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Kępczyńska

    Maria Kępczyńska, 23.07.2017

    Pani Karolino prosze upiec normalny biszkopt nakoncu bdodajac duza garsc ugotowanego, odcisnietego i zblenderowanego szpinaku. Na pewno sie uda . pozdrawiam Maria Kepczynska

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Kępczyńska

    Maria Kępczyńska, 23.07.2017

    Kochani - rtobilam dwa razy i byl zakalec. dzisiaj zrobilam zmojego przepisu na biszkopt i dodalam duza garsc ugotowanego szpinaku bardz dobrze odcisnietego i stal sie cud. Biszkopt jak sie patrzy. Moj biszkopt to: 3/4 szkl. maki, 3/4 szkl cukru , lyzeczka proszku do pieczenia i 4 jajka. Ubijamy najpierw piane, dodajemy cukier, po jednym zoltku , make i na koncu duza garsc dobrze odcisnietego i zblendowanego szpinaku. Miksujemy. Pieczemy od 35-do 40 minut w 180 st. Polecam. Krem jak w w/w przepisie MOJECIASTO.pl Polecam i smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewelina Zwierz

    Ewelina Zwierz, 20.04.2017

    Pięknie się prezentuje i pysznie smakuje ;) polecam by ożywić pysznym zielonym tortem Wielkanocny stół ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina Posańska

    Karolina Posańska, 15.04.2017

    biszkopt nie urusl tak jak na zdjeciu,czemu? galaretka ktora laczylam z kremowka sie rozwarstwila, dlaczego? moze i smaczne ale nie wyglada tak jak na zalaczonym obrazku.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Kowalska

    Paulina Kowalska, 26.03.2017

    ciasto smaczne, tylko trochę za suche

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Urszula Marchlewska

    Urszula Marchlewska, 18.03.2017

    Już tort ze szpinakiem i kremem zrobiłam jest pyszny

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Urszula Marchlewska

    Urszula Marchlewska, 12.03.2017

    Efektownie wygląda będę piekła na święta

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Wierzbicka

    Kasia Wierzbicka, 06.03.2017

    super. tylko trzeba następnym razem dwa razy wieksza porcje.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Brenik

    Małgorzata Brenik, 30.01.2017

    Smakuje tak jak wygląda

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zosia Wozniak

    Zosia Wozniak, 30.01.2017

    przepis rewelacja , wyszło wspaniałe

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorka Sa

    Dorka Sa, 29.01.2017

    zamiast truskawek dodalam owoce granatu, super pstryka w buzi :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna  Stankiewicz

    Katarzyna Stankiewicz , 12.12.2016

    pychotka i efektywnie wygląda wersja z galaretka lepsza niż bez bo krem się lepiej trzyma

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tort leśny mech - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tort leśny mech - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tort leśny mech - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tort leśny mech - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tort leśny mech - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tort leśny mech - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tort leśny mech - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tort leśny mechTort leśny mech

Jeśli szukasz inspiracji na ciekawie wyglądający tort, koniecznie sięgnij po przepis na szpinakowy tort „zielony mech”. Jest to ciasto, które nie tylko bardzo interesująco wygląda, ale też świetnie smakuje. Biszkoptowy wypiek i lekko kwaskowaty, cytrynowy krem na bazie galaretki to naprawdę udane połączenie. Smak szpinaku jest niemal niewyczuwalny, za to dodaje on całości intensywnego zielonego koloru. Część ciasta pokrusz i wykorzystaj do dekoracji – tort będzie wyglądał jakby pokrywał go puszysty mech. Do ozdobienia użyj też świeżych lub mrożonych owoców, najlepiej takich, które będą dobrze kontrastować z zielonym kolorem. Świetnie sprawdzą się np. truskawki, maliny, jeżyny albo wiśnie. Pasować będą także małe bezy i bita śmietana. Tort „zielony mech” to dobra okazja, aby odkryć nowe zastosowanie szpinaku i przekonać się, że można go jeść zarówno na słono, jak i słodko. Wypiek ten sprawdzi się na wiele różnych okazji. Sprawdź nasz przepis i przekonaj się, jak proste jest jego wykonanie. Do dzieła!