
Składniki
ciasto:
400 gramów
3 sztuki
180 gramów
180 mililitrów
300 gramów
3 łyżeczki
1 sztuka
krem:
400 mililitrów
370 gramów
4 łyżki
dekoracja:
300 gramów
6 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozmrozić szpinak na sitku. Odcedzony zblendować na gładko. Z cytryny otrzeć skórkę a do oddzielnego naczynia wycisnąć sok. Jaja z cukrem ubić na jasną, gęstą masę (ok. 10 minut). Następnie, nadal miksując, powoli dolewać olej, dodać 2 łyżki soku z cytryny, szpinak i startą skórkę z całej cytryny. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać całość do masy ze szpinakiem. Wymieszać szpatułką (nie miksować!)

Krok 2
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia (zapiąć na papierze obręcz). Masę umieścić w tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 1 h. Sprawdzić przed wyjęciem wykałaczką czy ciasto jest upieczone.

Krok 3
Upieczone i wystudzone zielone ciasto leśny mech przekroić na dwie części (grubsza część od spodu). Ściętą górę ciasta rozdrobnić- będzie wykorzystana w dekoracji.

Krok 4
Połączyć w misce kremówkę z serkiem mascarpone i cukrem pudrem. Ubić mikserem na gęsty krem. Na spód ciasta wyłożyć krem, w kremie umieścić część owoców. Całość posypać rozdrobnionym ciastem i udekorować pozostałymi owocami i listkami szpinaku. Leśny mech gotowy!


Dobra rada:
Z podanego przepisu można przygotować zarówno tort leśny mech - bogato zdobiąc górę owocami; jak i ciasto leśny mech - w prostokątnej formie, z symetrycznie rozłożonymi dodatkami.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przez wielu szefów kuchni zaliczane są do najsmaczniejszych warzyw. Ich delikatny smak i chrupiąca konsystencja doskonale współgrają z wieloma, różnorodnymi produktami. Sprawdźcie, z czym podawać szparagi, by zachwycały najbardziej wybredne podniebienia.
Czytaj więcejJest o nich głośno, gdy tylko pojawiają się na straganach i sklepowych. Trudno im się oprzeć. Brzmi jak opis najnowszej letniej kolekcji ubrań z modowego żurnala? Nic bardziej mylnego! Mowa o truskawach! Lubią wyznaczać trendy – zwłaszcza te kulinarne. Chodzą pogłoski, że prawdziwe z nich kokietki! Jedno jest pewne – swoim urokiem i wdziękiem wypełnią przestrzeń Twojej kuchni.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tort leśny mech
Co powiesz na piknik na leśnej polanie? Nie musisz już czekać do lata, sprawdzać prognoz pogody i planować dalekiej wyprawy za miasto. Z przepisem na ciasto leśny mech na słodko przypomnisz sobie wakacyjną atmosferę bez wychodzenia z domu. Na deserowych talerzykach zrobi się zielono, a wszystko za sprawą tortu szpinakowego, którym zadziwisz znajomych.
Dla kogo?
Do tej pory wydawało się, że warzywa i desery nie idą ze sobą w parze? Czas razem z leśnym mchem zmienić podejście do szpinaku, który niejednemu smakoszowi kojarzył się z mało efektowną papką. Tym razem to właśnie on odpowiada za apetyczny wygląd ciasta szpinakowego. Zielenina w deserze może dawać naprawdę wyborne rezultaty. Za sprawą przepisu na ciasto leśny mech przekonasz się o tym na własnym podniebieniu.
Na jaką okazję?
Ciasto leśny mech z powodzeniem zastąpi piętrowe torty podczas przyjęć urodzinowych i innych uroczystych spotkań przy stole. Przepis na tort szpinakowy jest nieco czasochłonny, lecz możesz być pewny niezrównanego efektu. Smak leśnego mchu wynagrodzi cały wysiłek włożony w jego przyrządzenie.
Czy wiesz, że?
Szpinak warto wykorzystywać jako naturalny barwnik do domowego lukru lub wytrawnych kluseczek. Jak widać, przyda się nie tylko do zrobienia leśnego mchu. Przepisów na nieoczywiste wykorzystanie zielonego warzywa jest naprawdę dużo.
Dla urozmaicenia:
Ciasto leśny mech prezentuje się jeszcze lepiej z dodatkową warstwą galaretki. Postaw na malinową, truskawkową albo wiśniową – kolor będzie pięknie kontrastować z zielonym biszkoptem ze szpinakiem i śmietankowym kremem. Leśny mech to ciasto, które w jednej recepturze łączy wszystkie najlepsze składniki. Wszystkie razem tworzą bardzo harmonijną i kuszącą całość w postaci pysznego tortu szpinakowego.