Jak zrobić drip na tort?

Każdy fan pięknie wyglądających wypieków powinien zapoznać się z najnowszym trendem i metodą dekorowania, czyli dripem. Co to takiego? Drip to nic innego jak krople lukru spływające po bokach tortu, które cieszą oko i dodają smaku ulubionym ciastom. Dzięki tej metodzie ozdabiania stworzycie nowoczesne torty o doskonałym wyglądzie. Jak zrobić drip na tort? Czy można go zabarwić? Zostańcie z nami i udekorujcie swoje wypieki. Zapraszamy!

Jak zrobić drip na tort?

Wcale nie musicie poświęcać kilku godzin na ozdabianie ciasta. Drip ułatwi całe zadanie i w kilka chwil stworzycie tort, którego warstwa wizualna zachwyci wszystkich gości podczas przyjęcia. Najpierw zacznijcie od przygotowania masy, którą polejecie wypiek. Będziecie potrzebować: 2 łyżek oleju, 100 gramów mlecznej czekolady oraz 50 gramów śmietanki 30%. Składniki gotowe? Jeżeli tak, to możecie zacząć przygotowania dripu. Wlejcie śmietanę do rondelka, dodajcie do naczynia pokrojoną czekoladę i podgrzewajcie na małym ogniu. Mieszajcie drip, aż uzyskacie gładką konsystencję. Przygotowaną masę odłóżcie na bok, aby ostygła. Pamiętajcie, że zbyt gorący drip będzie spływać na sam dół tortu. Gotowe! Teraz możecie ozdabiać Wasze torty i cieszyć się doskonałymi efektami wizualnymi. Jeżeli chcecie dodatkowo urozmaicić kolory wypieków, to zobaczcie, jak zrobić różowy drip, złoty oraz czerwony!

Jak zrobić kolorowy drip?

Przychodzimy ze wskazówkami, dzięki którym przygotujecie barwne dripy do tortów. Zobaczcie różne warianty kolorystyczne – czerwony, różowy oraz złoty. Który zagości na Waszym torcie?

  • Czerwony drip – każdy fan dekoracji tortów powinien wiedzieć, jak zrobić czerwony drip! To niezwykle proste zadanie. Proporcje na idealną polewę już znacie, w tym wypadku będziecie musieli użyć białej czekolady i dwóch barwników – białego oraz czerwonego. Wystarczy kilka kropli tych dodatków, a masa w momencie zmieni swój kolor.
  • Różowy drip – przygotowanie polewy w różowym kolorze jest równie łatwym zadaniem i cały proces barwienia wygląda tak samo, jak w przypadku czerwonego dripu. Zaopatrzcie się w różowy oraz biały barwnik i do dzieła! Jeżeli nie znajdziecie tego koloru w sklepie, to możecie posłużyć się czerwonym barwnikiem i dodać go w bardzo niewielkich ilościach.
  • Złoty drip – w przeciwieństwie do innych kolorów, do tej polewy nie dodajemy barwników. Przygotujcie klasyczny drip z białej czekolady, a później polejcie nim tort. Gdy polewa zastygnie, pomalujcie ją farbą spożywczą pędzelkiem na złoty kolor. Tak przygotowany drip będzie cieszył oko wszystkich gości!

Nasze przepisy na pyszne torty

Sprawdźcie nasze przepisy, w których możecie wykorzystać kolorowy drip!

Tort truskawkowy z mascarpone to ulubieniec wszystkich fanów owocowych wypieków. Czerwony drip sprawdzi się do niego doskonale! Spróbujecie?

A może wolicie tort czekoladowy? Ten z naszego przepisu wychodzi doskonały!

A dla najmłodszych tort piniata. Ozdobiony kolorowym dripem nie będzie miał sobie równych. Polecamy! Dla miłośników eksperymentów przygotowaliśmy kaszubski tort z fasoli. Smacznego!