Z czego jest żelatyna? Jak powstaje?
Żelatyna jest jednym z bardziej popularnych składników w naszej kuchni. Często używamy jej do smacznych deserów, które potrzebują sprężystego dodatku. Produkt ten znajduje się również w składzie owocowych żelków. Zastanawialiście się kiedyś nad tym produktem? Jeżeli tak, to koniecznie zostańcie z nami i dowiedzcie się wszystkiego o żelatynie. Zapraszamy!
Historia żelatyny
Czy wiedzieliście, że pierwsze przekazy o żelatynie pojawiły się już w XV wieku? To właśnie wtedy uzyskiwano ciągnącą masę z gotowanych kopyt krów. Prawdziwa popularność żelatyny nastąpiła jednak w XIX wieku, gdy wynaleziono sprzęty do produkcji tej substancji. Na stołach wyższej klasy pojawiły się wtedy galaretki mięsne z dodatkiem żelatyny oraz wymyślne desery.
Wymienione wydarzenia przyczyniły się do tego, że w każdym sklepie możemy zakupić ten produkt, który stanowi bazę wielu potraw, a w szczególności deserów. Zastanawialiście się kiedyś, z czego jest zrobiona żelatyna? To ciekawe, że wiele osób wciąż nie zdaje sobie sprawy z jej zwierzęcego pochodzenia. Poznajcie razem z nami sposób pozyskiwania żelatyny.
Z czego jest żelatyna?
Żelatynę możecie znaleźć również pod nazwą hydrolizowany kolagen. Produkt ten jest białkiem zwierzęcym. Brzmi skomplikowanie? Niestety to nie tylko wrażenie, ponieważ proces powstawania żelatyny jest długi i wieloetapowy. Mnóstwo osób nie zdaje sobie sprawy z jej zwierzęcego pochodzenia.
Żelatyna - z czego jest zrobiona? Składnik ten powstaje z kości oraz skóry zwierząt, w szczególności z wołowych i wieprzowych. Niekiedy żelatyna uzyskiwana jest również z ryb. Weganie i wegetarianie nie nacieszą się więc jej właściwościami, ponieważ eliminują oni ten składnik ze swojego menu.
Jak rozpoznać żelatynę? Występuje ona w postaci ciała stałego o żółtej barwie. Niech jednak Was to nie zmyli! Zaraz po rozpuszczeniu żelatyna staje się bezbarwna. W sklepach natomiast możecie odnaleźć ją w formie proszku. To niedrogi produkt, dzięki któremu stworzycie wiele pysznych potraw we własnej kuchni.
Żelatyna jako składnik w słodyczach
Jak już wiecie, żelatyna najczęściej występuje w słodyczach i deserach. Łasuchy, teraz informacja dla Was! Czy wiedzieliście, że żelatyna jest również podstawowym składnikiem żelków? Być może kiedyś zastanawialiście się, dlaczego te słodycze mają ciągnącą się konsystencję. Możliwe, że nasza substancja ma w nim spory udział.
Z czego jest żelatyna w żelkach? Producenci najczęściej wybierają produkt pochodzenia wieprzowego lub wołowego. W żelkach koszernych znajduje się natomiast żelatyna z ryb.
Ugotujcie coś z nami!
Wiecie już, z czego powstaje żelatyna. Teraz czas wykorzystać ją w kuchni! Poznajcie kilka wyśmienitych przepisów z tym produktem. Zapraszamy!
Kolorowe babeczki z żelatyną doskonale sprawdzą się jako przystawka na większym przyjęciu. Przygotujecie je w 15 minut! A na danie główne zaserwujcie swoim gościom pysznego karpia po żydowsku. Pycha! Jesteśmy pewni, że wszyscy będą zachwyceni.
Żelatyna to składnik wielu deserów, możecie znaleźć ją również w pysznym, białym puchu, który zachwyca wyglądem i smakiem! Rolada z bitą śmietaną i malinami – brzmi dobrze? Uwierzcie nam, że jeszcze lepiej smakuje! Wykorzystacie do niej żelatynę. Smacznego!
Komentarze (0)