Kolorowe babeczki

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

50

334 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

646 osób wydrukowało

Pobierz pdf

796 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 łyżek

2 sztuki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Stwórz kremowy, koperkowo – ziołowy sos mieszając wodę z majonezem i sosem sałatkowy Knorr.

Kolorowe babeczki  - Krok 1

Krok 2

Papryki pokrój w kostkę i włóż do foremek.

Kolorowe babeczki  - Krok 2

Krok 3

Odmierz żelatynę według wskazówek producenta i połącz z sosem. Wlej majonezowy sos do foremek z papryką.

Kolorowe babeczki  - Krok 3

Krok 4

Delikatnie wymieszaj i wstaw wszystko do lodówki na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie wyjmij babeczki i podawaj.

Kolorowe babeczki  - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Każdą babeczkę możesz udekorować pomidorem i majonezem.

1

Opinie o przepisie

  • Restauracja Qualitass

    Restauracja Qualitass

    nasze już zdobyły :D

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kolorowe babeczki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kolorowe babeczki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kolorowe babeczki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kolorowe babeczki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kolorowe babeczki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kolorowe babeczki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kolorowe babeczki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kolorowe babeczki Kolorowe babeczki

Poszukujesz alternatywy dla słodkich wypieków? Zainspiruj się poniższym przepisem i przyrządź z jego pomocą wytrawne kolorowe babeczki. Jeśli zastygną w odpowiedniej formie, kształtem będą przypominać pyszny deser. Do ich przygotowania niezbędne jest stworzenie kremowego koperkowo-ziołowego sosu z majonezem. Babeczki będą kolorowe, jeśli wykorzystasz czerwoną, żółtą i zieloną paprykę. Pokrojone w małe kawałki podobnych rozmiarów warzywa wmieszaj w sos bądź ułóż na spodzie foremek. Babeczki nabiorą spójnej konsystencji dzięki dodatkowi żelatyny. Odmierz ją według wskazówek producenta umieszczonych na opakowaniu i dodaj do masy. Gotowe babeczki wstaw do lodówki. Gdy zyskają odpowiednią konsystencję, z łatwością wyciągniesz je z foremek. Kolorowe babeczki podawaj na liściach sałaty, roszponce lub kiełkach. Udekoruj je pozostałą papryką. Jako dodatek świetnie sprawdzi się sałatka, np. rukola polana sosem balsamicznym, a także kromka świeżego chleba na żytnim zakwasie. Efektowne przyrządzanie smacznych dań jest prostsze, niż mogłoby się wydawać.