
Składniki
600 gramów
3 łyżki
1 szklanka
200 gramów
1 opakowanie
1 pęczek
3 łyżki
2 sztuki
1 łyżka
2 łyżki
1 szczypta
0.5 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bakłażana pokrój w plastry, oprósz przyprawą Knorr i odstaw na 15 minut. Po tym czasie osusz plastry ręcznikiem papierowym.

Krok 2
Oliwki pokrój na połówki, natkę pietruszki posiekaj. Naczynie żaroodporne posmaruj oliwą i oprósz bułką tartą. Ułóż bakłażana, a na niego oliwki.

Krok 3
Śmietanę wymieszaj z jajkami, dopraw pieprzem, odrobiną soli i gałką muszkatołową. Sosem zalej zapiekankę.

Krok 4
Posyp na wierzchu natką pietruszki. Ketchup rozłóż równomiernie na powierzchni zapiekanki i obłóż pokruszoną fetą. Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni i piecz przez 25 minut.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekanka z bakłażanem i fetą
Latem bogaty wybór warzyw sezonowych skłania do przygotowywania nowych potraw, próbowania ciekawych połączeń smaków i kolorów. Przyrządź zapiekankę z bakłażanem i fetą – smaczną ciepłą przekąskę albo dodatek do dania głównego. Przede wszystkim potrzebujesz pokrojonego w plastry bakłażana. Oprósz go uniwersalną przyprawą i odstaw na kilka minut, a potem osusz z nadmiaru soku. Następnie pokrój oliwki i posiekaj natkę pietruszki. Posmaruj naczynie żaroodporne oliwą i oprósz bułką tartą, żeby warzywa nie przywarły – do tak przygotowanej formy włóż plastry bakłażana, a na nim ułóż oliwki. Całość polej sosem, który przygotujesz na bazie śmietany i jajek, dopraw tę mieszankę pieprzem i gałką muszkatołową, dokładnie wymieszaj, a na koniec polej nią warzywa. Wierzch oprósz natką pietruszki, równomiernie polej ketchupem i posyp pokruszoną fetą, której słony smak doda potrawie wyrazistości. Całość zapiecz. Sprawdź, jak wybornie smakuje zapiekanka z bakłażanem i fetą przygotowana według naszego przepisu.