Zapiekanka z bakłażanem i fetą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z bakłażanem i fetą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

20

1075 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

302 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

298 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

3 łyżki

1 szklanka

200 gramów

1 opakowanie

1 pęczek

3 łyżki

2 sztuki

1 łyżka

2 łyżki

1 szczypta

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażana pokrój w plastry, oprósz przyprawą Knorr i odstaw na 15 minut. Po tym czasie osusz plastry ręcznikiem papierowym.

Zapiekanka z bakłażanem i fetą - Krok 1

Krok 2

Oliwki pokrój na połówki, natkę pietruszki posiekaj. Naczynie żaroodporne posmaruj oliwą i oprósz bułką tartą. Ułóż bakłażana, a na niego oliwki.

Zapiekanka z bakłażanem i fetą - Krok 2

Krok 3

Śmietanę wymieszaj z jajkami, dopraw pieprzem, odrobiną soli i gałką muszkatołową. Sosem zalej zapiekankę.

Zapiekanka z bakłażanem i fetą - Krok 3

Krok 4

Posyp na wierzchu natką pietruszki. Ketchup rozłóż równomiernie na powierzchni zapiekanki i obłóż pokruszoną fetą. Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni i piecz przez 25 minut.

Zapiekanka z bakłażanem i fetą - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z bakłażanem i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z bakłażanem i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z bakłażanem i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z bakłażanem i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z bakłażanem i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z bakłażanem i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z bakłażanem i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z bakłażanem i fetą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Zapiekanka z pieczarkami
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka z bakłażanem i fetąZapiekanka z bakłażanem i fetą

Latem bogaty wybór warzyw sezonowych skłania do przygotowywania nowych potraw, próbowania ciekawych połączeń smaków i kolorów. Przyrządź zapiekankę z bakłażanem i fetą – smaczną ciepłą przekąskę albo dodatek do dania głównego. Przede wszystkim potrzebujesz pokrojonego w plastry bakłażana. Oprósz go uniwersalną przyprawą i odstaw na kilka minut, a potem osusz z nadmiaru soku. Następnie pokrój oliwki i posiekaj natkę pietruszki. Posmaruj naczynie żaroodporne oliwą i oprósz bułką tartą, żeby warzywa nie przywarły – do tak przygotowanej formy włóż plastry bakłażana, a na nim ułóż oliwki. Całość polej sosem, który przygotujesz na bazie śmietany i jajek, dopraw tę mieszankę pieprzem i gałką muszkatołową, dokładnie wymieszaj, a na koniec polej nią warzywa. Wierzch oprósz natką pietruszki, równomiernie polej ketchupem i posyp pokruszoną fetą, której słony smak doda potrawie wyrazistości. Całość zapiecz. Sprawdź, jak wybornie smakuje zapiekanka z bakłażanem i fetą przygotowana według naszego przepisu.