
Składniki
600 gramów
3 łyżki
1 szklanka
200 gramów
1 opakowanie
1 pęczek
3 łyżki
2 sztuki
1 łyżka
2 łyżki
1 szczypta
0.5 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bakłażana pokrój w plastry, oprósz przyprawą Knorr i odstaw na 15 minut. Po tym czasie osusz plastry ręcznikiem papierowym.

Krok 2
Oliwki pokrój na połówki, natkę pietruszki posiekaj. Naczynie żaroodporne posmaruj oliwą i oprósz bułką tartą. Ułóż bakłażana, a na niego oliwki.

Krok 3
Śmietanę wymieszaj z jajkami, dopraw pieprzem, odrobiną soli i gałką muszkatołową. Sosem zalej zapiekankę.

Krok 4
Posyp na wierzchu natką pietruszki. Ketchup rozłóż równomiernie na powierzchni zapiekanki i obłóż pokruszoną fetą. Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni i piecz przez 25 minut.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekanka z bakłażanem i fetą
Latem bogaty wybór warzyw sezonowych skłania do przygotowywania nowych potraw, próbowania ciekawych połączeń smaków i kolorów. Przyrządź zapiekankę z bakłażanem i fetą – smaczną ciepłą przekąskę albo dodatek do dania głównego. Przede wszystkim potrzebujesz pokrojonego w plastry bakłażana. Oprósz go uniwersalną przyprawą i odstaw na kilka minut, a potem osusz z nadmiaru soku. Następnie pokrój oliwki i posiekaj natkę pietruszki. Posmaruj naczynie żaroodporne oliwą i oprósz bułką tartą, żeby warzywa nie przywarły – do tak przygotowanej formy włóż plastry bakłażana, a na nim ułóż oliwki. Całość polej sosem, który przygotujesz na bazie śmietany i jajek, dopraw tę mieszankę pieprzem i gałką muszkatołową, dokładnie wymieszaj, a na koniec polej nią warzywa. Wierzch oprósz natką pietruszki, równomiernie polej ketchupem i posyp pokruszoną fetą, której słony smak doda potrawie wyrazistości. Całość zapiecz. Sprawdź, jak wybornie smakuje zapiekanka z bakłażanem i fetą przygotowana według naszego przepisu.