Zapiekanka z bakłażanem i fetą przepis – Zobacz na przepisy.pl

Zapiekanka z bakłażanem i fetą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

20

1065 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

298 osób wydrukowało

Pobierz pdf

291 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

3 łyżki

1 szklanka

200 gramów

1 opakowanie

1 pęczek

3 łyżki

2 sztuki

1 łyżka

2 łyżki

1 szczypta

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażana pokrój w plastry, oprósz przyprawą Knorr i odstaw na 15 minut. Po tym czasie osusz plastry ręcznikiem papierowym.

Zapiekanka z bakłażanem i fetą - Krok 1

Krok 2

Oliwki pokrój na połówki, natkę pietruszki posiekaj. Naczynie żaroodporne posmaruj oliwą i oprósz bułką tartą. Ułóż bakłażana, a na niego oliwki.

Zapiekanka z bakłażanem i fetą - Krok 2

Krok 3

Śmietanę wymieszaj z jajkami, dopraw pieprzem, odrobiną soli i gałką muszkatołową. Sosem zalej zapiekankę.

Zapiekanka z bakłażanem i fetą - Krok 3

Krok 4

Posyp na wierzchu natką pietruszki. Ketchup rozłóż równomiernie na powierzchni zapiekanki i obłóż pokruszoną fetą. Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni i piecz przez 25 minut.

Zapiekanka z bakłażanem i fetą - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z bakłażanem i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z bakłażanem i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z bakłażanem i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z bakłażanem i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z bakłażanem i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z bakłażanem i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z bakłażanem i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka z bakłażanem i fetąZapiekanka z bakłażanem i fetą

Latem bogaty wybór warzyw sezonowych skłania do przygotowywania nowych potraw, próbowania ciekawych połączeń smaków i kolorów. Przyrządź zapiekankę z bakłażanem i fetą – smaczną ciepłą przekąskę albo dodatek do dania głównego. Przede wszystkim potrzebujesz pokrojonego w plastry bakłażana. Oprósz go uniwersalną przyprawą i odstaw na kilka minut, a potem osusz z nadmiaru soku. Następnie pokrój oliwki i posiekaj natkę pietruszki. Posmaruj naczynie żaroodporne oliwą i oprósz bułką tartą, żeby warzywa nie przywarły – do tak przygotowanej formy włóż plastry bakłażana, a na nim ułóż oliwki. Całość polej sosem, który przygotujesz na bazie śmietany i jajek, dopraw tę mieszankę pieprzem i gałką muszkatołową, dokładnie wymieszaj, a na koniec polej nią warzywa. Wierzch oprósz natką pietruszki, równomiernie polej ketchupem i posyp pokruszoną fetą, której słony smak doda potrawie wyrazistości. Całość zapiecz. Sprawdź, jak wybornie smakuje zapiekanka z bakłażanem i fetą przygotowana według naszego przepisu.