Zapiekanka z bakłażanem i fetą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

18

1060 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

291 osób wydrukowało

Pobierz pdf

280 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

3 łyżki

1 szklanka

200 gramów

1 opakowanie

1 pęczek

3 łyżki

2 sztuki

1 łyżka

2 łyżki

1 szczypta

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażana pokrój w plastry, oprósz przyprawą Knorr i odstaw na 15 minut. Po tym czasie osusz plastry ręcznikiem papierowym.

Zapiekanka z bakłażanem i fetą - Krok 1

Krok 2

Oliwki pokrój na połówki, natkę pietruszki posiekaj. Naczynie żaroodporne posmaruj oliwą i oprósz bułką tartą. Ułóż bakłażana, a na niego oliwki.

Zapiekanka z bakłażanem i fetą - Krok 2

Krok 3

Śmietanę wymieszaj z jajkami, dopraw pieprzem, odrobiną soli i gałką muszkatołową. Sosem zalej zapiekankę.

Zapiekanka z bakłażanem i fetą - Krok 3

Krok 4

Posyp na wierzchu natką pietruszki. Ketchup rozłóż równomiernie na powierzchni zapiekanki i obłóż pokruszoną fetą. Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni i piecz przez 25 minut.

Zapiekanka z bakłażanem i fetą - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z bakłażanem i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z bakłażanem i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z bakłażanem i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z bakłażanem i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z bakłażanem i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z bakłażanem i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z bakłażanem i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka z bakłażanem i fetąZapiekanka z bakłażanem i fetą

Latem bogaty wybór warzyw sezonowych skłania do przygotowywania nowych potraw, próbowania ciekawych połączeń smaków i kolorów. Przyrządź zapiekankę z bakłażanem i fetą – smaczną ciepłą przekąskę albo dodatek do dania głównego. Przede wszystkim potrzebujesz pokrojonego w plastry bakłażana. Oprósz go uniwersalną przyprawą i odstaw na kilka minut, a potem osusz z nadmiaru soku. Następnie pokrój oliwki i posiekaj natkę pietruszki. Posmaruj naczynie żaroodporne oliwą i oprósz bułką tartą, żeby warzywa nie przywarły – do tak przygotowanej formy włóż plastry bakłażana, a na nim ułóż oliwki. Całość polej sosem, który przygotujesz na bazie śmietany i jajek, dopraw tę mieszankę pieprzem i gałką muszkatołową, dokładnie wymieszaj, a na koniec polej nią warzywa. Wierzch oprósz natką pietruszki, równomiernie polej ketchupem i posyp pokruszoną fetą, której słony smak doda potrawie wyrazistości. Całość zapiecz. Sprawdź, jak wybornie smakuje zapiekanka z bakłażanem i fetą przygotowana według naszego przepisu.