Zapiekanka z bakłażanem i fetą

- Krok 1Bakłażana pokrój w plastry, oprósz przyprawą Knorr i odstaw na 15 minut. Po tym czasie osusz plastry ręcznikiem papierowym.
- Krok 2Oliwki pokrój na połówki, natkę pietruszki posiekaj. Naczynie żaroodporne posmaruj oliwą i oprósz bułką tartą. Ułóż bakłażana, a na niego oliwki.
- Krok 3Śmietanę wymieszaj z jajkami, dopraw pieprzem, odrobiną soli i gałką muszkatołową. Sosem zalej zapiekankę.
- Krok 4Posyp na wierzchu natką pietruszki. Ketchup rozłóż równomiernie na powierzchni zapiekanki i obłóż pokruszoną fetą. Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni i piecz przez 25 minut.

Wyrazista, a do tego cudownie pachnie – czego chcieć więcej? Gałce muszkatołowej służy gorący klimat Wysp Indonezji. Nabiera w nim słodyczy i orzechowego posmaku, który współgra z ostrymi przyprawami. Jej szczypta jest też niezastąpiona do oryginalnego sosu beszamelowego i potraw z jajek. A może skusisz się na korzenne ciasto?

Latem bogaty wybór warzyw sezonowych skłania do przygotowywania nowych potraw, próbowania ciekawych połączeń smaków i kolorów. Przyrządź zapiekankę z bakłażanem i fetą – smaczną ciepłą przekąskę albo dodatek do dania głównego. Przede wszystkim potrzebujesz pokrojonego w plastry bakłażana. Oprósz go uniwersalną przyprawą i odstaw na kilka minut, a potem osusz z nadmiaru soku. Następnie pokrój oliwki i posiekaj natkę pietruszki. Posmaruj naczynie żaroodporne oliwą i oprósz bułką tartą, żeby warzywa nie przywarły – do tak przygotowanej formy włóż plastry bakłażana, a na nim ułóż oliwki. Całość polej sosem, który przygotujesz na bazie śmietany i jajek, dopraw tę mieszankę pieprzem i gałką muszkatołową, dokładnie wymieszaj, a na koniec polej nią warzywa. Wierzch oprósz natką pietruszki, równomiernie polej ketchupem i posyp pokruszoną fetą, której słony smak doda potrawie wyrazistości. Całość zapiecz. Sprawdź, jak wybornie smakuje zapiekanka z bakłażanem i fetą przygotowana według naszego przepisu.