Zapiekanka z bakłażanem i fetą - z serem: przepis | Przepisy.pl pixel

Zapiekanka z bakłażanem i fetą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

25

heart
1142 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

366 osób wydrukowało

Pobierz pdf

434 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

600 gramów

3 łyżki

1 szklanka

200 gramów

1 opakowanie

1 pęczek

3 łyżki

2 sztuki

1 łyżka

2 łyżki

1 szczypta

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażana pokrój w plastry, oprósz przyprawą Knorr i odstaw na 15 minut. Po tym czasie osusz plastry ręcznikiem papierowym.

Zapiekanka z bakłażanem i fetą - Krok 1

Krok 2

Oliwki pokrój na połówki, natkę pietruszki posiekaj. Naczynie żaroodporne posmaruj oliwą i oprósz bułką tartą. Ułóż bakłażana, a na niego oliwki.

Zapiekanka z bakłażanem i fetą - Krok 2

Krok 3

Śmietanę wymieszaj z jajkami, dopraw pieprzem, odrobiną soli i gałką muszkatołową. Sosem zalej zapiekankę.

Zapiekanka z bakłażanem i fetą - Krok 3

Krok 4

Posyp na wierzchu natką pietruszki. Ketchup rozłóż równomiernie na powierzchni zapiekanki i obłóż pokruszoną fetą. Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni i piecz przez 25 minut.

Zapiekanka z bakłażanem i fetą - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z bakłażanem i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z bakłażanem i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z bakłażanem i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z bakłażanem i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z bakłażanem i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z bakłażanem i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z bakłażanem i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z bakłażanem i fetą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Dorsz po meksykańsku
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka z bakłażanem i fetąZapiekanka z bakłażanem i fetą

Latem bogaty wybór warzyw sezonowych skłania do przygotowywania nowych potraw, próbowania ciekawych połączeń smaków i kolorów. Przyrządź zapiekankę z bakłażanem i fetą – smaczną ciepłą przekąskę albo dodatek do dania głównego. Przede wszystkim potrzebujesz pokrojonego w plastry bakłażana. Oprósz go uniwersalną przyprawą i odstaw na kilka minut, a potem osusz z nadmiaru soku. Następnie pokrój oliwki i posiekaj natkę pietruszki. Posmaruj naczynie żaroodporne oliwą i oprósz bułką tartą, żeby warzywa nie przywarły – do tak przygotowanej formy włóż plastry bakłażana, a na nim ułóż oliwki. Całość polej sosem, który przygotujesz na bazie śmietany i jajek, dopraw tę mieszankę pieprzem i gałką muszkatołową, dokładnie wymieszaj, a na koniec polej nią warzywa. Wierzch oprósz natką pietruszki, równomiernie polej ketchupem i posyp pokruszoną fetą, której słony smak doda potrawie wyrazistości. Całość zapiecz. Sprawdź, jak wybornie smakuje zapiekanka z bakłażanem i fetą przygotowana według naszego przepisu.