
Składniki
1 szklanka
1 kilogram
1.5 szklanki
25 dekagramów
4 łyżki
2 łyżki
1 łyżka
0.5 łyżki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Gotuj kurczaka razem z włoszczyzną i Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr przez 30 minut.

Krok 2
Usuń z mięsa kości, następnie pokrój w niewielkie kawałki. Zachowaj 2 szklanki wywaru. Odsącz groszek z soku.

Krok 3
Rozgrzej na patelni olej, wsyp suchy ryż i smaż do uzyskania złotego koloru, dodaj połowę bulionu.

Krok 4
Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem i ułóż w nim ryż z mięsem i groszkiem.

Krok 5
Polej całość pozostałym wywarem z gotowania kurczaka.

Krok 6
Posyp serem i piecz około 30 minut. Zapiekankę z ryżu i kurczaka podawaj z sezonową surówką.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekanka z ryżu i kurczaka
Zapiekanka z ryżu i kurczaka to prosty i smaczny sposób na codzienny obiad. Żeby ją przygotować, użyj ryżu krótkoziarnistego – będzie się dobrze sklejał i zapiekanka zyska dzięki temu zbitą, jednolitą formę. Zacznij od ugotowania kurczaka. W ten sposób powstanie także bulion, który wykorzystasz do przygotowania ryżu oraz nasączenia zapiekanki przed podaniem. Kurczaka oddziel od kości i pokrój na mniejsze kawałki. Ryż podsmaż na patelni, a następnie uduś go w części przyrządzonego wcześniej bulionu. Przełóż ryż do naczynia żaroodpornego, razem z kurczakiem oraz zielonym groszkiem. Zalej pozostałym wywarem, a następnie posyp danie startym żółtym serem. Dobrze będzie pasował pikantny, np. cheddar. Jeśli wolisz łagodny, też będzie odpowiedni. Gotową zapiekankę z ryżu i kurczaka podawaj z ulubioną surówką, np. z kapusty pekińskiej. Potrawę z łatwością przygotujesz w innych wariantach – chociażby z mięsem mielonym albo rybą. Sprawdź nasz przepis krok po kroku i przygotuj smaczną zapiekankę na najbliższy obiad.


































