
Składniki
1 szklanka
1 kilogram
1.5 szklanki
25 dekagramów
4 łyżki
2 łyżki
1 łyżka
0.5 łyżki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Gotuj kurczaka razem z włoszczyzną i Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr przez 30 minut.

Krok 2
Usuń z mięsa kości, następnie pokrój w niewielkie kawałki. Zachowaj 2 szklanki wywaru. Odsącz groszek z soku.

Krok 3
Rozgrzej na patelni olej, wsyp suchy ryż i smaż do uzyskania złotego koloru, dodaj połowę bulionu.

Krok 4
Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem i ułóż w nim ryż z mięsem i groszkiem.

Krok 5
Polej całość pozostałym wywarem z gotowania kurczaka.

Krok 6
Posyp serem i piecz około 30 minut. Zapiekankę z ryżu i kurczaka podawaj z sezonową surówką.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekanka z ryżu i kurczaka
Zapiekanka z ryżu i kurczaka to prosty i smaczny sposób na codzienny obiad. Żeby ją przygotować, użyj ryżu krótkoziarnistego – będzie się dobrze sklejał i zapiekanka zyska dzięki temu zbitą, jednolitą formę. Zacznij od ugotowania kurczaka. W ten sposób powstanie także bulion, który wykorzystasz do przygotowania ryżu oraz nasączenia zapiekanki przed podaniem. Kurczaka oddziel od kości i pokrój na mniejsze kawałki. Ryż podsmaż na patelni, a następnie uduś go w części przyrządzonego wcześniej bulionu. Przełóż ryż do naczynia żaroodpornego, razem z kurczakiem oraz zielonym groszkiem. Zalej pozostałym wywarem, a następnie posyp danie startym żółtym serem. Dobrze będzie pasował pikantny, np. cheddar. Jeśli wolisz łagodny, też będzie odpowiedni. Gotową zapiekankę z ryżu i kurczaka podawaj z ulubioną surówką, np. z kapusty pekińskiej. Potrawę z łatwością przygotujesz w innych wariantach – chociażby z mięsem mielonym albo rybą. Sprawdź nasz przepis krok po kroku i przygotuj smaczną zapiekankę na najbliższy obiad.