Zapiekanka z ryżu i kurczaka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z ryżu i kurczaka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

41

heart
996 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

770 osób wydrukowało

Pobierz pdf

795 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

1 kilogram

1.5 szklanki

25 dekagramów

4 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

0.5 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Gotuj kurczaka razem z włoszczyzną i Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr przez 30 minut.

Zapiekanka z ryżu i kurczaka - Krok 1

Krok 2

Usuń z mięsa kości, następnie pokrój w niewielkie kawałki. Zachowaj 2 szklanki wywaru. Odsącz groszek z soku.

Zapiekanka z ryżu i kurczaka - Krok 2

Krok 3

Rozgrzej na patelni olej, wsyp suchy ryż i smaż do uzyskania złotego koloru, dodaj połowę bulionu.

Zapiekanka z ryżu i kurczaka - Krok 3

Krok 4

Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem i ułóż w nim ryż z mięsem i groszkiem.

Zapiekanka z ryżu i kurczaka - Krok 4

Krok 5

Polej całość pozostałym wywarem z gotowania kurczaka.

Zapiekanka z ryżu i kurczaka - Krok 5

Krok 6

Posyp serem i piecz około 30 minut. Zapiekankę z ryżu i kurczaka podawaj z sezonową surówką.

Zapiekanka z ryżu i kurczaka - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • Karolina Belcarz

    Karolina Belcarz , 20.12.2015

    jest dobre, ale warto dodać coś od siebie. np. oliwki,więcej sera żółtego. i przeważnie bez parmezanu

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z ryżu i kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z ryżu i kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z ryżu i kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z ryżu i kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z ryżu i kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z ryżu i kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z ryżu i kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z ryżu i kurczaka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka z ryżu i kurczakaZapiekanka z ryżu i kurczaka

Zapiekanka z ryżu i kurczaka to prosty i smaczny sposób na codzienny obiad. Żeby ją przygotować, użyj ryżu krótkoziarnistego – będzie się dobrze sklejał i zapiekanka zyska dzięki temu zbitą, jednolitą formę. Zacznij od ugotowania kurczaka. W ten sposób powstanie także bulion, który wykorzystasz do przygotowania ryżu oraz nasączenia zapiekanki przed podaniem. Kurczaka oddziel od kości i pokrój na mniejsze kawałki. Ryż podsmaż na patelni, a następnie uduś go w części przyrządzonego wcześniej bulionu. Przełóż ryż do naczynia żaroodpornego, razem z kurczakiem oraz zielonym groszkiem. Zalej pozostałym wywarem, a następnie posyp danie startym żółtym serem. Dobrze będzie pasował pikantny, np. cheddar. Jeśli wolisz łagodny, też będzie odpowiedni. Gotową zapiekankę z ryżu i kurczaka podawaj z ulubioną surówką, np. z kapusty pekińskiej. Potrawę z łatwością przygotujesz w innych wariantach – chociażby z mięsem mielonym albo rybą. Sprawdź nasz przepis krok po kroku i przygotuj smaczną zapiekankę na najbliższy obiad.