Babka ziemniaczana przepis – Zobacz na przepisy.pl

Babka ziemniaczana

Autor: cichoola

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

7 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

300 gramów

1 sztuka

100 gramów

1 szczypta

2 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obrać, osuszyć , zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub zmiksować w robocie. Boczek pokroić w kostkę , zrumienić , dodać cebulę pokrojoną w kostkę , smażyć na złoto.

Krok 2

Ser pokroić w kostkę, dodać do odsączonych startych ziemniaków, dodać boczek z cebulą i przyprawy.

Krok 3

Wbić całe jajo, wymieszać wszysto z mąką. Wyłożyć masę do formy wysmarowanej tłuszczem. Piec ok godziny w temperaturze 180 stopni. Podawać z kefirem lub maślanką :)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej