Składniki
1.5 kilograma
300 gramów
1 sztuka
100 gramów
1 szczypta
2 sztuki
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki obrać, osuszyć , zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub zmiksować w robocie. Boczek pokroić w kostkę , zrumienić , dodać cebulę pokrojoną w kostkę , smażyć na złoto.
Krok 2
Ser pokroić w kostkę, dodać do odsączonych startych ziemniaków, dodać boczek z cebulą i przyprawy.
Krok 3
Wbić całe jajo, wymieszać wszysto z mąką. Wyłożyć masę do formy wysmarowanej tłuszczem. Piec ok godziny w temperaturze 180 stopni. Podawać z kefirem lub maślanką :)
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej