Makaron z krewetkami i chili

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

64 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

51 osób wydrukowało

Pobierz pdf

49 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

10 sztuk

1 opakowanie

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

500 mililitrów

40 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pomidory sparz w gorącej wodzie i zdejmij skórkę. Następnie przekrój na cztery ćwiartki i pozbądź się pestek. Sam miąższ pokrój w kostkę.

Krok 2

Fix Knorr wymieszaj z mlekiem.

Krok 3

Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie, aż będzie al dente, czyli pół twardy.

Krok 4

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż posiekany czosnek.

Krok 5

Następnie dodaj oczyszczone krewetki i podsmaż, aż nabiorą różowej barwy.

Krok 6

Wlej mleko na patelnię. Dodaj makaron, pokruszoną papryczkę piri piri, pomidory, wszystko wymieszaj i zagotuj. Podawaj natychmiast udekorowane gałązkami świeżego koperku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z krewetkami i chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z krewetkami i chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z krewetkami i chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z krewetkami i chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z krewetkami i chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z krewetkami i chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z krewetkami i chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron z krewetkami i chiliMakaron z krewetkami i chili

Makaron z krewetkami to popularny i prosty sposób na wykorzystanie tych owoców morza. Wybierz grube i długie wstążki, czyli tagliatelle, albo podobny makaron papardelle. Jeśli przyrządzasz surowe krewetki, oczyść je z ciemnych żyłek i podsmażaj, aż nabiorą charakterystycznego różowego koloru. Mrożone krewetki są już wstępnie ugotowane, więc wystarczy je jedynie krótko podsmażyć. Makaron z krewetkami połącz za pomocą pysznego sosu na bazie pomidorów, ostrej papryczki, czosnku oraz sosu do stroganoffa. Mieszankę wymieszaj z krewetkami, a następnie dodaj na patelnię ugotowany wcześniej makaron i zagotuj całość, by składniki się połączyły. Danie jest od razu gotowe do podania. Posyp je świeżym koperkiem, który podkreśli smak krewetek i będzie jednocześnie stanowił dekorację. Makaron z krewetkami i chili może być doskonałym sposobem na obiad lub ciepłą kolację. Przygotowując go, sięgaj po jak najlepsze składniki, świeży makaron oraz warzywa. Serwuj z miksem sałat doprawionym octem balsamicznym.