Makaron z krewetkami i chili przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron z krewetkami i chili

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
65 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

53 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

67 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

10 sztuk

1 opakowanie

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

500 mililitrów

40 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pomidory sparz w gorącej wodzie i zdejmij skórkę. Następnie przekrój na cztery ćwiartki i pozbądź się pestek. Sam miąższ pokrój w kostkę.

Krok 2

Fix Knorr wymieszaj z mlekiem.

Krok 3

Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie, aż będzie al dente, czyli pół twardy.

Krok 4

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż posiekany czosnek.

Krok 5

Następnie dodaj oczyszczone krewetki i podsmaż, aż nabiorą różowej barwy.

Krok 6

Wlej mleko na patelnię. Dodaj makaron, pokruszoną papryczkę piri piri, pomidory, wszystko wymieszaj i zagotuj. Podawaj natychmiast udekorowane gałązkami świeżego koperku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z krewetkami i chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z krewetkami i chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z krewetkami i chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z krewetkami i chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z krewetkami i chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z krewetkami i chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z krewetkami i chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron z krewetkami i chili - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Ravioli ze szparagami
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron z krewetkami i chiliMakaron z krewetkami i chili

Makaron z krewetkami to popularny i prosty sposób na wykorzystanie tych owoców morza. Wybierz grube i długie wstążki, czyli tagliatelle, albo podobny makaron papardelle. Jeśli przyrządzasz surowe krewetki, oczyść je z ciemnych żyłek i podsmażaj, aż nabiorą charakterystycznego różowego koloru. Mrożone krewetki są już wstępnie ugotowane, więc wystarczy je jedynie krótko podsmażyć. Makaron z krewetkami połącz za pomocą pysznego sosu na bazie pomidorów, ostrej papryczki, czosnku oraz sosu do stroganoffa. Mieszankę wymieszaj z krewetkami, a następnie dodaj na patelnię ugotowany wcześniej makaron i zagotuj całość, by składniki się połączyły. Danie jest od razu gotowe do podania. Posyp je świeżym koperkiem, który podkreśli smak krewetek i będzie jednocześnie stanowił dekorację. Makaron z krewetkami i chili może być doskonałym sposobem na obiad lub ciepłą kolację. Przygotowując go, sięgaj po jak najlepsze składniki, świeży makaron oraz warzywa. Serwuj z miksem sałat doprawionym octem balsamicznym.