
Składniki
2 łyżki
2 sztuki
0.5 sztuki
0.5 łyżeczki
1 łyżeczka
1 sztuka
null
20 dekagramów
2 sztuki
1 sztuka
1 łyżeczka
1 sztuka
0.25 łyżeczki
3 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso i papryki pokrój w kostkę i nadziej na patyczki.
Krok 2
Składniki marynaty wymieszaj i polej szaszłyki. Chłodź przez 20 minut.
Krok 3
Szaszłyki włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez 20 minut. Możesz je również położyć na grilla.
Krok 4
Makaron zalej wrzątkiem i odstaw na 10 minut. Osącz.
Krok 5
Grzyby mun namocz w gorącej wodzie, a kiedy napęcznieją pokrój w paseczki.
Krok 6
Pora pokrój w cienkie plasterki. Obraną marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a czosnek posiekaj. Pora, marchew, czosnek i grzyby smaż przez 3 minuty na oleju.
Krok 7
Dodaj przyprawy i smaż kolejne 3 minuty. Dołóż makaron i wymieszaj. Podawaj z szaszłykami.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcej